Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх Філарет: «просіть наснаги, щоб подолати проблеми»


 Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет
Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

Київ – Більше мільярда людей у світі відзначають народження Ісуса Христа. Римо-католицька церква проводить Святий Вечір урочистими літургіями. Це час пробачати усі образи і вручати один одному подарунки. Патріарх Київський і всієї Руси-України, Предстоятель Української православної церкви Київського Патріархату Філарет, яки погодився на розмову з Радіо Свобода, зазначає, що цьогорічне Різдво має спонукати усіх людей шукати порятунку від проблем у вірі.

– Зміст цього свята такий: Бог в образі сина Божого прийняв людську подобу, щоб у людській природі подолати гріх і подолати смерть. Бо гріх і смерть є зло, яке забирає у людини її призначення – блаженствувати. Але ж як Ісус Христос подолав смерть і гріх?! Він будучи царем, народився у вертепі. Що це означає? Причина усього зла у світі – гордість, а гордість можна подолати тільки смиренням.
– Ваша святосте, як Ви вважаєте, що може допомогти зараз людям в усьому світі справитися із новими випробуваннями, які несе з собою глобальна криза?
­– Зрозуміти те, що ці біди не без волі Божої. Дуже багато ми говоримо про права людини, а зовсім не говоримо про обов'язки людини. Про обов'язки стосовно своєї сім'ї, свого суспільства, своєї батьківщини і самого себе. Наприклад, людина має великі багатства, а поруч інша людина живе як жебрак. То ця багата людини думає, що це багатство її? Це багатство Боже. Бо Бог створив цей світ, створив надра: газ, нафту, золото, вугілля, руду – це все Боже творіння. Але людина привласнила собі і думає, що її, а не Боже, яке належить усім людям. Хіба це вірне ставлення? Невірне! Бог не виступає проти багатих людей, але багаті люди мають розуміти, що вони мають це багатство для управління, а не для використання тільки для себе. Так ось коли ви невірно керуєте, то Бог може це багатство відібрати. І відбирає. По-друге, треба перетерпіти усі ці скорботи. Але непросто перетерпіти, а терплячи навертатися до Бога, молитися і просити його, щоб він визволив нас від цих бід і скорбот, щоб дав сили все подолати. Бо і криза, причина кризи, у наверненні людей до Бога. Навернуться до Бога – Бог благословить і криза пройде.
– А що є головним у звертанні до Бога і в розумінні таїнства Різдва Христового?
Треба непросто вірувати, що Бог існує, а що Бог любить людину і заради своєї любові став людиною. І на знак нашої вдячності ми маємо уподібнюватися йому. Ніхто не повинен втрачати надію. Бог милостивий і визволить нас від усіх напастей. Бажаю, щоб Бог перебував із нами у цей непростий час. Різдво Христове має нагадати нам, кожній віруючій людині, що Бог ніколи не залишає нас.
(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG