Доступність посилання

ТОП новини

Ціна на ГАЗ


Олександр Тодійчук
Олександр Тодійчук

Гості Свободи: Олександр Тодійчук - координатора з питань реалізації Меморандуму Україна — ЄС у сфері енергетики та Костянтин Бородін - Керівник Центру енергетичних досліджень

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Нічого раптового або випадкового «Газпром» не говорить. Правда ж? Ну, не було ж такого, щоб Купріянов вийшов, щось сказав, а потім спростовував.
Костянтин Бородін: Це правда.
- Пане Тодійчук?
Олександр Тодійчук: Є ще така практика: перед тим, як буде підписаний контракт, працює важка артилерія. І в принципі заяви і президентів Росії та України, інших посадовців певним чином створюють таке тло, на якому мають пройти ці переговори.
- А що, треба обов’язково один одному на нерви впливати перед тим, як підписати звичайнісінький контракт на постачання звичайнісіньких енергоносіїв?
Олександр Тодійчук: В першу чергу страждає імідж. Ми вже маємо імідж недолугої країни, в якої завжди виникають якісь проблеми.
Олександр Тодійчук:
Так, скрізь у світі це майже проста проблема, яка має відпрацьовані шляхи вирішення.
У нас кожен рік закінчується і починається саме з газових проблем і зовсім не на користь України, тому що в першу чергу страждає імідж. Ми вже маємо імідж недолугої країни, в якої завжди виникають якісь проблеми.
Звичайно, що всім зрозуміло і навіть тим, хто довгий час нас підтримував чи ще підтримує, що за спожитий газ треба платити. Звичайно, що якщо газ закачаний у підземні сховища, і ми кажемо, що це наш газ, в нас 17 мільярдів, він має бути нами проплачений.
А якісь такі (слово незрозуміле), що газ в нашому сховищі, тому він наш, але заплатимо ми тоді, коли будемо мати гроші, то це несерйозний підхід. Тому на такій базі підійти до переговорів і отримати хорошу ціну на газ досить важко.
Олександр Тодійчук: Я не виключаю того, що Росія використовує цей газовий інструмент в досягненні своїх і політичних, і економічних завдань. Але чому український уряд, чому наші компанії підіграють цій поганій для України грі?
Разом з тим я не виключаю того, що Росія використовує цей газовий інструмент в досягненні своїх і політичних, і економічних якихось завдань. Але чому український уряд, чому наші компанії підіграють цій поганій для України грі?
- А хто заробляє на цьому з українського боку?
З російського… Знаєте, там Юлія Латиніна свого часу, якщо вам відома така журналістка, аналітик економічний, вона розписує, кому там вигідно що в Росії. Там падіння рубля, енергоносії, що це в принципі все вигідно кільком персонам на чолі з паном Путіним.
Ну, це і недивно.
А в Україні кому це вигідно, така торгівля за газ, за енергоносії?
Ну, скажімо, Україна там оголошує, що вона продає електроенергію в Литву. Але ж ми не бачимо там подібного, що Литва заявляє: Україна безкоштовно постачатиме електроенергію в Литву. Україна каже: ні, ми постачатимемо за найвищою ціною електроенергію в Литву. Такого не відбувається. Домовилися. Ну, ось купують і купують, а ми даємо.
Костянтин Бородін: Насправді, Романе, є дуже суттєві конфліктив галузі експорту електроенергії. Точилися і весь 2007 рік і половину 2008-го в стосунках між Україною і Молдовою. Просто на такий широкий загал в нас в Україні воно не вийшло, а в Молдові ця тема була надзвичайно резонансною.
- Очевидно, хтось в Молдові на цьому заробляє в такому випадку, якщо там про це пишуть центральні газети або говорять телебачення і преса?
В Україні хто заробляє на тому, що…?
Костянтин Бородін: Ці питання, на мою думку, треба розділити. Вигідно це тим силам, які не бажають співпраці з Росією ів свою чергу пожинають політичні дивіденди. Ми ці сили всі знаємо.
Костянтин Бородін:. Впродовж 2008 року газ у нас на кордоні коштує 179,5, в період, коли було максимальне зростання курсу гривні, ціна для промисловості доходила 321 долара. «Нафтогаз України» разом з урядом заробив на перепродажі імпортованого газу нашій вітчизняній промисловості 140 доларів на тисячу кубі. Ці гроші в уряді, ці гроші в «Нафтогазі» і їх роздано людям-вкладникам «Ощадбанку» СРСР.
Що стосується грошового заробітку, то давайте поговоримо наступним чином. Впродовж 2008 року газ у нас на кордоні коштує 179,5, в період, коли було максимальне зростання курсу гривні, ціна для промисловості доходила 321 долара. Це довгий період. Це червень, липень, більша частина серпня.
«Нафтогаз України» разом з урядом заробив на перепродажі імпортованого газу нашій вітчизняній промисловості 140 доларів на тисячу кубів. При тому, що ціна імпорту 180.
Де ці гроші? Ці гроші в уряді, ці гроші в «Нафтогазі» і їх роздано людям-вкладникам «Ощадбанку» СРСР. І так далі.
- Де це написано, що ці гроші роздано вкладникам «Ощадбанку»?
Костянтин Бородін: Ми з Вами навряд чи, принаймні, до зміни влади…
- Це Ваша версія чи у Вас є документи, які підтверджують, що гроші, які були зароблені на різниці в цінах на російський газ на кордоні і те, що було продано всередині, скеровані були на погашення вкладів?
Костянтин Бородін: Звичайно, всередині бюджету, куди заходять кошти від різних напрямків діяльності: від митниці, від податкової, він «Нафтогазу», розібратися в тому, які саме гривні куди саме пішли, неможливо. І Ви це знаєте...
- Я знаю, що газом торгує «Нафтогаз України».
Костянтин Бородін: В поточному році план податківна «Нафтогаз України» 36 мільярдів гривень. В минулому році було менше 20. Ви не вбачаєте в прирості доходів податків на «Нафтогаз» 16 мільярдів гривень соціальної складової, тієї складової, яка повинна забезпечити перемогу певним особам…?
- Я не знаю. Я знаю, що в нас бюджет не затвердили з 3% дефіциту на сьогоднішній день. І цей дефіцит теж звідкись треба покривати...
Пане Тодійчук, чому росте борг?
Якщо Дубина доповідає про те, що сплачено певну суму. Президент рапортує про те, що газові проблеми вирішені, і тому подібне.
В нас є «Газпром». Поміж «Нафтогазом» і «Газпромом» стоїть «РосУкрЕнерго». Немає прямих контрактів «Газпром»-«Нафтогаз». Немає?
Олександр Тодійчук: Немає. Але «РосУкрЕнерго» - це 50 % «Газпрому». Їх так відірвати не можна.
Я розумію Ваше питання. Я не виключаю того, що частково загострення цих проблем, пов’язано з бажанням «РосУкрЕнерго» залишитися на ринку.
- Поясніть мені, чому не можна зрозуміти розрахунки і з’ясувати, скільки хто кому винен, і вчасно розрахуватися, якщо пан Фірташ, який має відношення до «РосУкрЕнерго» є на відстані простягнутої руки – він є громадянином України?
Ось є «Нафтогаз», є Фірташ. З’ясовуйте, чому «Газпром» робить заяви фактично в обхід «РосУкрЕнерго», говорячи про неспроможність «Нафтогазу», а далі ще більше, про неспроможність України як держави сплачувати свої борги.
І тут виступає президент після того, як з’являється така конструкція.
Поясніть мені, що це таке?
Олександр Тодійчук: Президент в даній ситуації змушений заспокоїти. Ми бачимо, що чергове новорічне свято, різдвяні свята. В Європі багато хто боїться включати телевізор, дивитися програми, тому що їх знову лякають (це теж спланована програма, це не просто так відбувається) тим, що проблеми України стають вашими проблемами. Я думаю, що в цій ситуації є необхідність заспокоїти…
- Не розумію.
Пане Тодійчуцк, я не бачу логіки. Є спожитий газ, є закачаний, як Ви кажете. Розрахувалися – живіть спокійно, ніхто ж лякати не буде, ніхто тиснути не буде.
Логічно?
Олександр Тодійчук: Проблема в тому, що не розрахувалися.
- Чому? Хто не розрахувався? «Нафтогаз»? «РосУкрЕнерго»? Хто?
Олександр Тодійчук: «Нафтогаз» не заплатив «РосУкрЕнерго», яка поставила газ у наші сховища, наприклад…
- Так, а навіщо «Нафтогаз» брав цей газ, якщо він не розрахувався за нього?
Олександр Тодійчук: Бо «РосУкрЕнерго» в цьому році ще був діючим гравцем на цьому ринку. Його виключають з 1 січня.
- Я не розумію. Якщо є «РосУкрЕнерго», якщо є «Нафтогаз»… «Нафтогаз» закачує…
Вказівка уряду закачати газ в сховище?
Костянтин Бородін: Є контрактвід 14 березня поточного року…
- Так заплатіть за контрактом, скільки там контрактовано обсягів газу, заплатіть цей обсяг і не майте головного болю.
Коли ви йдете в магазин, ви ж за кошик увесь платите на касі, за вами не женеться охорона.
Костянтин Бородін: Я думаю, що сталося наступне насправді.Принаймні, це часткова причина виникнення цих боргів.
«Нафтогаз» у нас розраховується за газ впродовж місяця споживання, а з підприємств, з промисловості збирає попередню оплату за весь обсяг споживання всі гроші за газ за місяць наперед до 20 числа попереднього місяця. Оця схема працювала.
Потім у вересні і в жовтні впала промисловість стрімко скоротила споживання. Виявилося, що ті кошти, які вони заплатили передоплатою, вони переходили потім, вони не вибирали за ці гроші весь га, і стрімко знизилося надходженні грошей до «Нафтогазу». Планові фінансові надходження до нього не прийшли. Через це частково виник борг.
Але це лише частина проблеми.
Інше – це дійсно дуже неефективний менеджмент «Нафтогазу України». І це правда…
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG