Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині занепокоєні українсько-російською газовою суперечкою


Німеччина – У Європейському Союзі із занепокоєнням спостерігають за черговою суперечкою між Україною та «Газпромом». Лунають побоювання, що можливе відключення Росією блакитного палива для України можуть відчути й споживачі на Заході. У Німеччині виступають за прискорення будівництва Північноєвропейського газопроводу.

Через територію України прокачується 80 відсотків російського газу. Майже третину цього газу отримує Німеччина. Зрозуміло, що за таких умов не залишається непоміченою жодна газова суперечка між Києвом і «Газпромом».
Голова німецької енергетичної компанії E.ON Вульф Бернотат, наприклад, не виключає, що українсько-російські газові тертя можуть мати наслідки й для Німеччини. «Але не так, що ми залишимося без газу», – сказав Бернотат в інтерв’ю газеті Süddeutsche Zeitung. За його словами, забезпечення Німеччини газом гарантоване не в останню чергу також завдяки достатнім потужностям, які дозволяють накопичити запаси природного газу.
Важливість Північноєвропейського газопроводу зростає
Бернотат наголошує на економічних, а не на політичних причинах суперечки між Києвом і Москвою. «В України немає грошей, а вона заборгувала Росії понад два з половиною мільярди доларів. Якщо Україна не розплатиться, то «Газпрому» колись доведеться зупинити поставки», – спрогнозував німецький менеджер. З огляду на таку ситуацію керівник компанії E.ON вказав на важливість спорудження Північноєвропейського газопроводу, щоб, як зауважив Бернотат, мати альтернативу трубопроводу в Україні.
Також німецький член наглядової ради концерну «Газпром» Буркгард Берґманн вважає, що останні дебати продемонстрували необхідність доведення до кінця проекту з будівництва альтернативного газопроводу по дну Балтійського моря. Про це він сказав в інтерв’ю газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung. Для остаточного ж розв’язання українсько-російської суперечки Берґманн не бачить якогось чудодійного рецепту. «Проблему можна вирішити тільки поетапно», – сказав німецький менеджер. На його думку, Москва й Київ повинні знайти в цьому питанні компроміс. «Дилема полягає в тому, що через глибоку кризу Україна не може повністю виконати свої зобов’язання», – сказав німецький член наглядової ради концерну «Газпром».
Знову згадали про газотранспортний консорціум
Берґманн нагадав, що як Україна, так і «Газпром» несуть велику відповідальність за надійне постачання блакитного палива до Західної Європи. Німецький менеджер застеріг також перед виникненням проблем із підтриманням у належному технічному стані газотранспортної системи, яка проходить через територію України. Берґманн вважає, що тут треба робити більше, ніж робиться досі.
Менеджер нагадав про українсько-російсько-німецький меморандум, підписаний 2002 року. Тоді свої підписи під документом поставили тодішні президенти України й Росії Леонід Кучма й Володимир Путін, а також Ґерхард Шрьодер, який у той час очолював уряд Німеччини. План передбачав створення міжнародного консорціуму, який би гарантував нормальне функціонування газотранспортної системи. При цьому Україна мала залишатися власником труби. «Нині можна було б повернутися до цього питання», – вважає німецький менеджер Буркгард Берґманн, член наглядової ради компанії «Газпром».
(Німеччина –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG