Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі ситуацію з газом називають політичною кризою


Голова делегації Європейського парламенту з питань співпраці з Україною Адріан Северин називає ситуацію з постачаннями газу до країн Європейського Союзу «політичною кризою», а ЄС – «її політичним учасником».

«Це не техногенна або природна криза. Це політична криза, яка має не лише політичні наслідки, а й політичні цілі. Це не двостороння дискусія, а тристороння як мінімум, в якій ЄС задіяний не лише як постраждала сторона, а й як політичний учасник», – сказав він, виступаючи сьогодні у Брюсселі на позачерговому засіданні комітету з питань закордонних справ.

Северин зазначив, що на цій зустрічі європейські парламентарі хотіли б заслухати представників і української, й російської сторін, щоб «зрозуміти, чи готові вони поважати інтереси Європейського Союзу, оскільки у них (Москви та Києва) є інтереси і в ЄС».

Водночас, за словами представника Європарламенту, євродепутати не є суддями. «Ми не говоримо, хто має рацію чи винен, але ми використовуємо всі можливі надані повноваження як представники країн ЄС, щоб визначитися, що є адекватним, щоб дати нашим громадянам достатньо гарантій щодо їхньої безпеки», – пояснив він.

Водночас голова комітету з питань закордонних справ Європейського парламенту Яцек Саріуш-Вольський висловив сподівання, що результатом сьогоднішнього засідання стане рішення російського «Газпрому» про негайне відновлення постачань газу територією України до країн Євросоюзу.

«Переривання постачань газу є неприйнятним, і наші ключові партнери з України та Росії мають співпрацювати, а не дискутувати. Тому ми і вирішили зібрати всіх сьогодні», – додав представник Європарламенту.

Сьогодні в Брюсселі відбулося надзвичайне засідання щодо газу Комітету з питань закордонних справ Європарламенту.

********
Дубина: Україна готова забезпечити транзит російського газу до Європи

Олег Дубина
Голова НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина поінформував європейських парламентарів про українську позицію щодо постачань російського газу до країн Євросоюзу.

«Що ми обговорювали в Москві (переговори в Москві з головою «Газпрому» Олексієм Міллером у ніч на четвер) – це було прохання української сторони, це не було умовою відновлення постачань російського газу до Європи. Україна бере на себе зобов'язання: весь газ, який зайде на територію України, буде протранспортовано, і на західному кордоні ми весь обсяг газу віддамо», – заявив Дубина в Брюсселі на позачерговому засіданні комітету Європарламенту з закордонних справ.

Водночас голова «Нафтогазу» пояснив: для того, щоб газотранспортна система існувала і могла транспортувати газ до ЄС, необхідний певний обсяг газу, який забезпечуватиме роботу компресорних станцій і всього устаткування загалом.

За словами Дубини, українська позиція залишається незмінною: упродовж трьох років Україна має намір перейти на ринкові ціни як на газ, так і на його транзит. «Тому я не бачу політичних недомовленостей між «Нафтогазом» і «Газпромом», лише економічні», – наголосив Дубина.

«Газпром» і «Нафтогаз» покладають одне на одного відповідальність за припинення поставок газу до Європи.

Напередодні голова «Нафтогазу» Олег Дубина висловив сподівання, що українсько-російська суперечка скоро владнається.

«Ми все одно до чогось прийдемо, якщо ми не можемо жити одне без одного. Тобто ми щось обов’язково підпишемо, ми щось перерахуємо. Такі це будуть умови чи не такі – давайте не будемо влаштовувати цього всього», – сказав Дубина.

Росія обіцяє поновити транзит після появи в Україні спостерігачів ЄС

Російський «Газпром» вiдновить транзит росiйського газу до Євросоюзу, як тільки мiжнароднi спостерiгачi з'являться на об'єктах газотранспортної системи України. Про це в Брюсселі заявив голова «Газпрому» Олексiй Міллер.

«Найголовнiше зараз, щоб Україна допустила монiторинг. Ми сподiваємося, що таке рiшення буде ухвалене дуже швидко», – сказав Міллер.

Від початку року Росія припинила поставки газу в Україну. А відучора «Газпром» також припинив поставки газу для його транзиту в Європу.

Росія мусить дотримуватися газових контрактів із ЄС – Саркозі і Меркель

На спільній прес-конференції з канцлером Німеччини в Парижі президент Франції також закликав Росію й Україну «щиро стати на шлях переговорів, щоб досягти домовленості».

За словами Ніколя Саркозі, російсько-українські розбіжності суто двосторонні.

Українській же стороні французький керівник нагадав: Європа «зробила багато» для України, бо саме за недавно закінченого головування Франції в ЄС було започатковано привілейоване партнерство Євросоюзу з Україною.

Він також привітав «чудову єдність поглядів» із Німеччиною.

Анґела Меркель, зі свого боку, підтвердила, що цілком згодна з президентом Франції, і повторила, що Росія мусить виконати свої зобов’язання.

Уряд України обіцяє не допустити повернення газових посередників

Кабінет Міністрів, Міністерство палива та енергетики і компанія «Нафтогаз України» не допустять спроб повернення посередницьких структур і непрозорих відносин до системи газозабезпечення країни. Про це йдеться в заяві прес-служби Мінпаливенерго.

«Ситуація, яка сьогодні склалася у сфері газових відносин між Україною та Росією, може бути викликана спробами повернути на газовий ринок України таких посередників, як RosUkrEnergo і «УкрГаз-Енерго», – йдеться в заяві.

Уряд, Мінпаливенерго і «Нафтогаз» заявляють, що будуть наполягати на встановленні прямих, прозорих і прогнозованих стосунків у газовій сфері безпосередньо між «Нафтогазом» і російським «Газпромом».

Із нового року «Газпром» припинив поставки газу до України через неузгодженість нового контракту на 2009 рік.

Вчора ж, за повідомленням «Нафтогазу», Росія повністю припинила транзит газу через Україну до Європи. Москва, у свою чергу, звинувачує Київ у припиненні роботи компресорних станцій для транзиту газу.



ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG