Доступність посилання

ТОП новини

Европейські експерти контролюють газовимірювальну станцію на Львівщині


Експерти Єврокомісії на газовимірювальній станції «Дроздовичі»
Експерти Єврокомісії на газовимірювальній станції «Дроздовичі»

Львів – Експерти Єврокомісії працюють на газовимірювальній станції «Дроздовичі», що на українсько-польському кордоні. Саме з цієї станції подається російський газ до Польщі. Як оцінили європейські фахівці технічний стан обладнання на станції і технічну документацію щодо транзиту газу?

Експерти Євросоюзу, фахівці з Австрії та Чехії, прибули до Львова 11 січня і вже наступного дня від самісінького ранку працювали на газовимірювальній станції. Вона розташована за кілька сотень метрів від території Польщі.

Чеський фахівець Їржі Мізера повідомив, що він та його австрійський колега мають досвід роботи щодо проведення моніторингу газовимірювальних станцій згідно з міжнародними нормами.

Головна мета їхнього візиту в Україну – перевірити роботу станції в Дроздовичах, яка перекачує газ у сусідню європейську державу, і зафіксувати технічні показники.

Усі результати вони направляють у вищу інстанцію. Їржі Мізера зазначив, що українські колеги надали всю документацію з технічними даними навіть до дня припинення Росією подачі газу, а це сталося 7 січня.

«Ми дивимось на всю документацію, коли зупинилась подача газу. Дивимось, чи є технічна можливість підвищити тиск газу, який тут тиск газу подається, перевіряємо протоколи. Українські колеги працюють добре», – сказав Мізера.

Європейські експерти перебуватимуть в Україні 3-4 дні. Австрійський фахівець Лойбл Герберт зауважив, що уся газова система в Дроздовичах є справною і тут встановлене сучасне обладнання, щоб контролювати і фіксувати подачу газу: «Уся система працювала у нормі, допоки Росія не припинила подачу газу. Нині уся техніка зупинена, бо газ не йде».

Російські газівники воліли мовчати

Газовимірювальна станція в Дроздовичах єдина в області, яка подає транзитний газ у Європу. Вона обладнана комп’ютерною системою, заміри проводяться щогодини. Начальник Станції Ярослав Курило заявив, що «неможливо тут вкрасти жоден куб газу, бо паливо обліковане і в нас, і в підземних сховищах. Ми працюємо не в ручному, а автоматичному режимі, кожен рух газу фіксується».

На газовимірювальній станції постійно працюють чотири представники російської газової компанії «Газпром» і польської «Polskie Gоrnictwo Naftowe i Gazownictwo». Саме вони підписують протоколи передачі газу і візують печатками.

Польський працівник ознайомив з роботою комп’ютерної системи, усі дані з якої можна бачити в живому режимі на газовій станції у Польщі. Однак представники «Газпрому» відмовились від будь-яких коментарів, зачинивши двері кабінету.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG