Доступність посилання

ТОП новини

Газовий аргумент у політичній грі


Юлія Тимошенко, Віктор Янукович та Віктор Ющенко за «одним» столом (архівне фото)
Юлія Тимошенко, Віктор Янукович та Віктор Ющенко за «одним» столом (архівне фото)

Київ – Лідер опозиції, голова Партії Регіонів Віктор Янукович закликав Президента та Прем’єр-міністра «подати у відставку» через ситуацію з постачанням російського газу. Натомість Юлія Тимошенко заявила, що криза має не розділяти, а об’єднувати українських політиків. Однак Секретаріат Президента вважає, що саме Тимошенко отримує додаткові козирі у політичній боротьбі внаслідок газової кризи, спричиненої «Газпромом» з метою дискредитації Віктора Ющенка. По кому ж із політиків «газ» вдарить найбільше?

Використовувати проблеми як аргументи у боротьбі за владу – «золоте правило» політиків.

Газова криза не стала винятком навіть попри те, що йдеться про національні інтереси.

Партія Регіонів ініціювала розгляд у парламенті ситуації з постачанням російського газу. Лідер опозиції Віктор Янукович звинуватив владу в «непрофесійності, безвідповідальності» та неузгодженості дій і закликав Президента та Прем’єр-міністра подати у відставку.

НУНС і БЮТ погодилися з тим, що Уряд має надати повну інформацію Верховній Раді щодо «газової проблеми».

А от можливість відставки керівників держави піддав сумніву сам Голова Верховної Ради Володимир Литвин. На його думку, відповідно до існуючих процедур, це зробити зараз «не реально».

Консолідована позиція Президента та уряду зміцнює їхні позиції

Юлія Тимошенко в Євпаторії, на зустрічі з постраждалими від вибуху будинку 24 грудня закликала політиків припинити «всі собачі і котячі бої» і об’єднатися.

«Хоч би що там говорили про уряд, ми будемо дуже чітко йти тим шляхом, який ми намітили, і крок за кроком, я думаю, і політики заспокояться. І почнеться нормальна, конструктивна робота. І хочу так зробити, щоб криза все-таки політиків об'єднала», – заявила Прем’єр-міністр.

Саме прояв консолідованої позиції, виражений у підписанні спільної заяви щодо ціни на російський газ, додало Ющенку та Тимошенко політичних дивідендів, каже директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран. І навпаки, «коли вони виступають з різними позиціями на міжнародній арені, це надзвичайно шкодить і їм, і авторитетові України».

Карасьов: «газова війна» спрямована проти Ющенка

Між тим Секретаріат Президента вустами Романа Безсмертного стверджує, що «Москва штучно створила газову кризу в Україні, щоб дати Тимошенко додаткові козирі в її внутрішньополітичній боротьбі, в тому числі на майбутніх президентських виборах».

Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій і радник Голови Секретаріату, теж переконаний, що «газовий конфлікт» політично спрямований проти Президента України.

«Основне завдання російської влади – не допустити переобрання Ющенка на другий термін. Незважаючи на низький рейтинг чинного Президента, в Росії розуміють, що у нього є реальні шанси на переобрання. Це геополітичне завдання змінити зовнішньополітичний стратегічний вектор розвитку України. А прозахідним принциповим політиком є саме Віктор Ющенко. Хоч у Росії вже розуміють, що Україна це не Росія, але хочуть так зробити, щоб без Росії не було України», – вважає Карасьов.

Виграє Україна – виграє Президент і Прем’єр-мінстр

Однак більшість політологів схиляються до думки, що найбільше у газовому протистоянні з Росією втратила Україна в цілому.

Але, на думку політолога Олександра Палія, якщо Україна зможе вийти у найкращий можливий спосіб із «газової війни», то це буде спільною перемогою влади і втратою для Партії Регіонів і комуністів.

Президент України вже висловив сподівання, що Юлія Тимошенко зможе домовитися із Володимиром Путіним, щоб «НАК «Нафтогаз України» та «Газпром» будували свої стосунки винятково за прозорими ринковими правилами. Тим більше, що переговори доведеться починати з «чистого аркуша», оскільки Президент Росії Дмитро Медвєдєв заявив, що положення Меморандуму про співпрацю в газовій сфері між урядами Росії і України від жовтня 2008 року втратили силу і не можуть бути основою для подальших переговорів.

Об’єктивна ситуація примушує головних українських політичних гравців об’єднатися. Адже Лебідь, Рак і Щука не зрушать з місця
«газовий віз». А програш України означатиме і їхню повну політичну поразку.

(Київ - Прага)

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG