Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко і Медведєв домовилися створити комісію щодо транзиту газу


Президент Віктор Ющенко повідомив у вівторок, що домовився зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим про створення спільної комісії зі з’ясування ситуації з транспортування російського газу територією України.

За словами Глави держави, комісія має поставити всі крапки над «і» та з’ясувати, що сталося з 1 по 7 січня.

«Світ і Європа має знати правду, хто не виконав зобов’язання», – додав Ющенко.

За його словами, Київ і Москва мають знайти такий варіант технічної угоди, який дав би змогу відновити транзит російського газу до Європи й забезпечити постачання українського газу до східних областей України.

Глава держави наголосив, що угода має регламентувати напрямок та обсяги постачань газу, його якість, тиск на вході та на виході.

Водночас у цьому документі не обговорюється питання ціни постачань газу до України й тарифу на його транзит українською територією.

За словами Ющенка, він тримає на контролі формування такої технічної угоди на політичному рівні й говорив про це з президентом Росії Дмитром Медведєвим.

Ющенко також заявив, що необхідно повернутися до системи постачань російського газу, що існувала до нового року.

«Найголовніша з них (технологічних вимог) – це повернутися до постачань газу в статусі-кво 31 грудня 2008 року. Дуже важливо, щоб було відновлене подання газу за тими напрямками, за якими працювала система в грудні 2008 року», – зазначив Президент.

«Нафтогаз» пояснив, чому не зміг прийняти російський газ

Ukraine -- Logo of the state-owned natural gas company Naftogaz in Kyiv, 05Jan2009
«Нафтогаз України» не мiг прийняти заявку «Газпрому» на транзит 76,6 мільйона кубометрів газу в напрямку ГВС «Орлівка», оскiльки без газу довелося б залишити Одеську, Донецьку, Луганську областi й частину Днiпропетровської областi.

Про це повідомив у вівторок голова правління української компанії Олег Дубина.

«Заслiнку ми не вiдкривали, тому що немає такої можливості», – сказав вiн.

За словами Дубини, «Нафтогаз» просив «Газпром» подати пропонований обсяг газу через газовимірювальні станції Писарівка та Валуйки.

«Ми готовi цей обсяг протранспортувати на Молдову та Орлiвку. На що, звiсно, дiстали вiдмову», – додав голова правлiння НАКу.

Він наголосив, що така позиція «Газпрому» спрямована на нагнітання проблем у відносинах між країнами.

Як повiдомив Дубина, Україна пояснила представникам Єврокомiсiї ситуацiю, що склалася, i звернулася з проханням посприяти в пiдписаннi технiчної угоди мiж «Нафтогазом» і «Газпромом», яка врегулює роботу газотранспортних систем двох країн.

«Газпром» і на 14 січня повторить неприйнятну для України заявку

Заступник голови правління російського газового монополіста Олександр Медведєв заявив у вівторок у другій половині дня, що його компанія має намір і на 14 січня продублювати заявку від 13 січня на транзит російського газу через газовимірювальну станцію Суджа.

За його словами, українська сторона має виконати цю заявку, і не справа України вирішувати, яким маршрутом Росія вирішить подавати газ через українську газотранспортну систему.

Соколовський: Заявка «Газпрому» на відновлення транзиту технологічно не реальна

Заявка російського «Газпрому» на транзит 76,6 мільйона кубометрів газу через газовимірювальну станцію Суджа у напрямку ГВС Орлівка є нереальною для виконання, заявив у вівторок уповноважений Президента України з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

«Заявка російської сторони про нібито відновлення подачі газу має абсолютно провокаційний характер, оскільки перед українською газотранспортною системою ставляться технологічно не реальні завдання», – заявив він.

За словами Соколовського, російська сторона свідомо спланувала цю акцію, щоб не було можливості постачати газ саме туди, де його найбільше чекають – у Болгарії та інших балканських країнах.

«Традиційно газ у напрямку Орлівки надходить транспортними коридорами через ГВС Валуйки і Писарівка. А запропонований «Газпромом» маршрут через Суджу означає, що газ необхідно постачати обхідним маршрутом і паралізувати для цього внутрішню систему подачі газу до Донецької та Луганської областей», – зазначив уповноважений Президента.

Він також заявив: російським фахівцям добре відомо, що після припинення постачань газу українська система була переведена в автономний режим роботи і забезпечити запропонований маршрут транспортування газу після такого нештатного режиму вона не може.

«Все це робиться свідомо, щоб вкотре висунути звинувачення на адресу України, поставити під сумнів її імідж надійного транзитера», – наголосив уповноважений Президента.

Соколовський також спростував повідомлення «Газпрому» про те, що Україна відмовляється приймати російський газ для транзиту.

«Російський газ надходить. Україна просто не має таких кранів, щоб фізично перекрити його вхід до своєї ГТС», – сказав він.

«Експерти підтверджують, що газ пішов», – додав Соколовський, наголосивши, що Україна виконає всі свої зобов'язання і жодного кубометра чужого газу на її території не залишиться.

Баррозу стурбований ситуацією з постачанням газу

Жозе Мануель Баррозу
Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу під час телефонної розмови з прем’єром Росії Володимиром Путіним у вівторок висловив стурбованість ситуацією з постачанням газу.

Про це повідомив член Кабінету президента Єврокомісії Метью Болдуїн.

«Баррозу висловив жаль у зв’язку з незначним рівнем газу, що надходить до Європи, а також відсутністю повного доступу експертів до головного диспетчерського центру в Москві», – сказав представник Кабінету президента Єврокомісії.

Водночас представник Європейської комiсiї Ферран Таррадельяс Еспунь закликав Україну й Росiю забезпечити повний доступ мiжнародних спостерiгачiв до даних центральних диспетчерських служб «Нафтогазу» і «Газпрому».

За його словами, наразі на центральному диспетчерському пункті російської компанії в Москві перебувають двоє міжнародних спостерігачів, на центральному диспетчерському пункті «Нафтогазу» в Києві – шість.

Раніше речниця Європейської Комісії Пія Аренкільде Гансен заявила у Брюсселі, що згідно з інформацією, яку вони отримали від спостерігачів ЄС в Росії, російський газ або зовсім не надходить, або його мало.

У даний момент ми не робимо остаточного висновку, в чому причина цього. «Однак звісно, ситуація є дуже серйозною і необхідно якомога швидше поліпшити її», – заявила речниця Європейської Комісії.

За словами Гансен, ситуація є дуже складною, ведуться переговори з українською та російською сторонами із закликами дотримуватися зобов’язань.

«Нам потрібно, щоб газ почав надходити в якомога більших обсягах, через якомога більшу кількість пунктів», – наголосила речниця Єврокомісії.

Російський «Газпром» заявив у вівторок, що не може транспортувати газ до Європи через дiї України.

За словами заступника голови правлiння «Газпрому» Олександра Медведєва, російський газ наразi перебуває «не в кiнцi труби, а на початку». «Вони (українська сторона) навiть не вiдкрили перший експортний коридор», – заявив Медведєв.

Росiя вже поiнформувала Єврокомiсiю про неможливiсть забезпечити транзит газу до Європи через Україну, зазначив заступник голови правління «Газпрому».

13 січня о 9:00 за Києвом Росія почала пробну подачу газу в напрямку Балкан через Україну через компресорну станцiю «Суджа». Бiльша частина поставлених обсягiв має пiти через ГВС «Орлівка» на Балкани.

У «Нафтогазі України» заявили, що запропонований «Газпромом» експеримент iз часткового вiдновлення транзиту газу через Україну суперечить встановленiй практицi надiйного функцiонування транзитних газопроводiв, заявив «Нафтогаз України». Тому українська компанія закликала до негайного вiдновлення рiвномiрного постачання газу всiма транзитними напрямами.

Ющенко закликає силовиків посилити контроль на об'єктах ГТС

Президент Віктор Ющенко вимагає від Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки та Міністерства з питань надзвичайних ситуацій посилити контроль на об'єктах газотранспортної системи України.

Як повідомили у вівторок у прес-службі Президента, Глава держави надіслав відповідні листи керівникам цих відомств.

«У зв'язку з відновленням Російською Федерацією постачання природного газу до країн Західної Європи прошу в межах компетенції та чинного законодавства вжити заходів для попередження нештатних ситуацій на об'єктах газотранспортних мереж України», – наголосив Президент.

Ющенко: Україна не має боргів перед Росією і не краде російський газ

Українська сторона повністю розрахувалася з Росією за газ, спожитий минулого року, заявив у вівторок на прес-конференції Президент Віктор Ющенко.

За словами Глави держави, «фінальні платежі Україна зробила наприкінці грудня 2008 року за газ, спожитий у листопаді, та авансові платежі за газ, який був спожитий у грудні».

Крім того, Президент спростував інформацію про несанкціонований відбір Україною російського газу, призначеного для Європи.

«З 1 січня цього року Україна не чинила несанкціонованого відбору газу. Жодного кубічного метра російського газу несанкціоновано, поза регламентом не було відібрано із системи в 2009 році, як і взагалі в 2008-му зокрема», – заявив Президент.

Ющенко також вкотре запевнив, що Україна була, є і буде надійним транзитером газу: «Для нас це принципова позиція, оскільки зараз дуже багато чуток, пліток».

Крім того, Президент наголосив на ефективності української газотранспортної системи.

«Надійність української ГТС, на думку експертів, має коефіцієнт 1,8, що вдвічі вище, ніж російська система і приблизно на рівні коефіцієнта стабільності транзитних мереж Європи», – зазначив Глава держави.

Метою ж газового конфлікту могло бути прагнення переконати Європу в необхідності розвитку північного газового шляху, припустив Ющенко.

Серед цілей газового конфлікту він назвав і «прагнення змінити ідеологію управління, експлуатації та власності газотранспортної системи».


XS
SM
MD
LG