Доступність посилання

ТОП новини

Україна просить ЄС переконати Росію змінити напрямок транзиту газу


Як заявив сьогодні міністр палива і енергетики Юрій Продан, він надіслав листа про це єврокомісарові з питань енергетики Андрісові Пієбалґсу, в якому виклав погляд України, які технологічні напрямки мають бути відкриті для транспортування газу до Європи.

За словами Продана, в листі також є прохання до Єврокомісії сприяти домовленості з Росією про технологічний газ, який використовується при транспортуванні, щоб його надавала Росія.

Сьогодні вранці Росія знову повторила вчорашню заявку на транспортування газу для балканських країн через газовимірювальну станцію Суджа, яка не має прямого сполучення з газопроводами, які прямують на південний схід України. «Нафтогаз України» відтак і сьогодні знову відмовив «Газпромові», бо, за словами українських газовиків, для транспортування російського експортного газу за таким маршрутом необхідно цілком відключити від газу кілька областей України

Повторне прохання «Нафтогазу» до «Газпрому» подати цей газ через інші газовимірювальні станції Писарівка і Валуйки російський газовий монополіст проігнорував, повідомили в українській нафтогазовій компанії.

Так само Росія зігнорувала й іще одне повторне прохання України – відновити транзит російського газу за всіма напрямками і в колишніх обсягах, на які чекає Європа, а не через одну-єдину газовимірювальну станцію і в дуже обмежених кількостях.

Україна зробила все для транзиту, але Росія не дає можливості – Тимошенко

Україна була і залишається країною, яка готова здійснити транзит російського газу до Європи, і виконала всі кроки, щоб російський газ міг постачатися до Європейського Союзу, заявила Прем’єр-міністр на сьогоднішньому засіданні уряду.

За словами Юлії Тимошенко, це підтвердив учора її колега з Чехії, яка зараз головує в ЄС, Мірек Тополанек.

Вона також повідомила, що Україна поінформувала Європейський союз газової промисловості («Єврогаз») і керівництво Євросоюзу про те, що саме дії Росії не дають можливості транспортувати російський газ до Європи.

Тимошенко наголосила, що Україна як країна-транзитер доставить російський газ до ЄС, як тільки Росія виконає всі технічні умови для цього транзиту.

Прем’єр пояснила, що російський газ технічно неможливо транспортувати до Європи, з одного боку, через надто малий обсяг пропонованих поставок, який не дозволяє підвищити тиск у газопроводах до робочого, а з іншого, через пропонований Росією маршрут транзиту, який вимагав би відключити від газу кілька південних і східних областей України.

При цьому Тимошенко додала, що Україна залишається надійним транзитером, і висловила зацікавлення України в «конструктивних» переговорах із ЄС та Росією, щоб «можна було завершити цей конфлікт якомога швидше».

МЗС звинувачує Росію в дискредитації України і просить ЄС дати цьому оцінку

«Наш партнер вдається до практики часів Радянського Союзу, подається упереджена інформація, що абсолютно не відповідає дійсності», – сказав заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлисеєв сьогодні на брифінгу.

За його словами, всі дії російської сторони при поданні офіційної інформації цілеспрямовані.

Як один із прикладів він навів учорашні події.

«Те, що вчора відбулося, й та подача газу, так звана подача газу – це було не що інше, як декорація, це була профанація з боку Росії з тим, щоб підмочити репутацію України як надійного і передбачуваного транзитера», – сказав чільний український дипломат.

Заступник міністра закордонних справ висловив упевненість, що російська сторона свідомо поширює таку упереджену інформацію.

Крім того, на його думку, російська сторона свідомо обрала для відновлення транзиту газу «технологічно неможливий маршрут подачі газу з тим, щоб одночасно засвідчити нездатність української газотранспортної системи транспортувати газ і ще раз підірвати реноме української сторони».

Єлисеєв наголосив, що українська сторона не має наміру вступати в інформаційну війну з Росією, а лише візьметься за роз’яснення технічних деталей того, що відбувається, для європейських партнерів.

Із цією метою, сказав він, роботу представництва України при Європейському Союзі було переведено в цілодобовий режим.

Дипломат також додав, що в нинішніх умовах Україна хотіла б більше активної і відвертішої позиції з боку своїх європейських партнерів.

Також Україна просить Євросоюз дати оцінку одностороннім і безпідставним звинуваченням Росії на адресу України про зрив транзиту газу до Європи, сказав Єлисеєв.

«Доти, доки розповсюджуватиметься упереджена інформація, доти, доки показуватимуть пальцем на Україну й шукатимуть у ній головного винуватця, робити з України цапа-відбувайла – це справі абсолютно не допоможе. Ми закликаємо і європейську, і російську сторони бути максимально об’єктивними і забезпечити об’єктивність і неупередженість у роботі моніторингової комісії. Ми також чекаємо від європейської сторони реакції й оцінки тим діям, інсинуаціям і наклепові, що мали місце вчора ввечері і продовжуються сьогодні вранці з російського боку», – заявив він.

Єлисеєв вважає, що той ресурс, який використовується на пропаганду і звинувачення України, російська сторона має направити на відновлення транзиту.

«Газпром» учора сказав неправду про газ для Словаччини – «Нафтогаз»

Заявка на транспортування 22 мільйонів кубометрів газу в напрямку Ужгорода і далі до Словаччини вперше надійшла від «Газпрому» тільки сьогодні, стверджує українська нафтогазова компанія.

За повідомленням агентства «Інтерфакс», учорашні заяви російського газового монополіста про нібито подання заявки на транзит такої кількості газу в напряму Ужгорода неправдиві.

Українські газовики й урядовці також не раз заявляли, що такі малі обсяги, які пропонує до транспортування Росія, не дають можливості підняти тиск у газопроводах до робочого, щоб транспортувати його.



ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG