Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: «Україна була, є і буде надійним транзитером»


Віктор Ющенко під час прес-конференції щодо ситуації з постачанням газу до Європи
Віктор Ющенко під час прес-конференції щодо ситуації з постачанням газу до Європи

Київ – У вівторок Президент Віктор Ющенко провів прес-конференцію, на який пояснив засобам масової інформації українську позицію щодо газових суперечностей. Він запевнив, що Україна дотримується всіх взятих на себе щодо транзиту газу зобов'язань і не використовувала несанкціоновано російський газ.

На самому початку Глава держави зробив кілька принципових, за його словами, заяв від імені держави. «Україна була, є і буде надійним транзитером і не зробила жодного кроку, аби припинити транзит газу до країн Європи, – заявив Віктор Ющенко. – Для нас це принципово, оскільки на сьогодні надзвичайно багато необ’єктивної інформації». Саме Україна ініціювала залучення європейської сторони до моніторингу за поставками газу, щоб вирішити цю проблему, наголосив Президент.

Газова війна могла перерости у внутрішньополітичну

Віктор Ющенко зробив екскурс в історію газового конфлікту, починаючи від 1 січня цього року. Детально розповів, як Росія перекривала постачання газу і наголосив, що в підсумку українська газотранспортна система опинилася в дуже скрутній ситуації. Адже ще ніколи східноукраїнські області не отримували газ зі сховищ, що розташовані на заході держави.

Віктор Ющенко також зробив припущення, що Росія, можливо, таким чином хотіла досягти певні політичні цілі. «По суті, шість східноукраїнських областей, які завжди отримували газ із Росії, 1 січня були відключені від поставки, – зазначив він. – Очевидно, розрахунок був простий: зробити 700 алчевськів на Сході України, а потім у цьому контексті задати багато питань – і політичних, і економічних, бо мова йде про регіони, де особливо чутливі погляди».

Однак наша газотранспортна система витримала, завдяки постачанню газу зі власних родовищ та з газосховищ. Україна навіть змогла допомогти власним газом Болгарії та Молдові, які внаслідок зриву постачання російського газу опинилися в дуже скрутній ситуації. Проте тепер, щоб відновити транзит, необхідно виконати низку технологічних вимог, які, зокрема, передбачають і постачання певних обсягів газу.

Реакція на звинувачення

Тим часом у вівторок російська сторона звинуватила українську у свідомому саботажі транзиту газу до Європи. І що Україна це робить під тиском якоїсь третьої сторони. Радіо Свобода попросило Главу держави прокоментувати ці закиди.

З цього приводу Віктор Ющенко зазначив, що не Україна розпочала цей газовий конфлікт. За його словами, подібні звинувачення – це демагогія і димова завіса, прикриваючись якою в Росії прагнуть досягти кількох цілей, зокрема дискредитувати Україну як транзитера та відновити будівництво північного газопроводу.

Президент також наголосив, що коефіцієнт надійності української газотранспортної системи вищий за російський показник і дорівнює загальноєвропейському. До того ж українська система забезпечує загальноєвропейську, зокрема саме нею формується тиск у трубах, який дозволяє транспортувати паливо вже самим європейським країнам.

Відповідаючи на інші запитання, Віктор Ющенко спростував інформацію про причетність своєї сім’ї до торгівлі газом. Зокрема, Президент заявив: «Що стосується заяв, які пов’язані з начебто участю Президента у цих газових, вибачте, вонючих схемах, то я хочу сказати одне: ніколи ні я, ні моя родина, не мали жодного відношення до того, що називається газовими справами».

Віктор Ющенко нагадав, що минулого року позивався з цього приводу до суду – і виграв позов до лідера КПУ Петра Симоненка. Але зараз попросить прокуратуру приділити увагу заявам лідера комуністів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG