Доступність посилання

ТОП новини

Газ у політиці. Політика в газі


Гості Свободи: Юрій Бойко - народний депутат ПР та Олександр Палій - провідний експерт Інституту Міжнародних з'язків при Дипломатичній академії МЗС України

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Пане Бойко, ось ця заява сьогоднішнього дня, де Ви говорите: «Якщо переговори проводяться стійко, то зірвати їх достатньо складно. Виникає питання, що це за Прем’єр і що це за уряд, переговори якого зриваються двома опозиційними депутатами і бізнесменом?»
Тобто, Ви тут глузуєте з пані Прем’єра. Але робите набагато серйознішу заяву про те, що тепер, нібито, Бакай та Медведчук створили компанію щодо експорту 4,5 мільярдів кубів російського газу закордон, і Юлія Тимошенко лобіювала їхні інтереси. Поясніть.
Юрій Бойко
Юрій Бойко:
Щодо глузування або щодо компанії?
- Щодо глузування… Знаєте, глузувати можна з приводу того, що опозиційні депутати нібито зірвали переговори. Але за такою структурою, як «РосУкрЕнерго» стоїть не лише пан Фірташ, Фурсін, а така потужна структура, як «Газпром» та найближчі помічники Медведєва та Путіна.
Юрій Бойко: Насправді давайте почнемо, мабуть, не з цього, а з того, що взагалі сталося в 2008 році, взагалі чому виникла така конфліктна і кризова ситуація?
- Це Ви про що хочете поговорити? Я прошу Вас прокоментувати цю заяву, не хронологію.
У мене є сценарій програми, де і про «РосУкрЕнерго», і про конфлікт, і навіть про те, як транспортувати газ від Суджі до Орловки...
Юрій Бойко: Якщо навіть і Ви знаєте як від Суджі до Орловки (фраза незрозуміла), то це біда нашої країни, вибачте.
- Я – «біда країни»? Чи на схему варто подивитися і зрозуміло, що…
Юрій Бойко: Ні, а ситуація, коли журналісти знають, як транспортувати газ від Суджі до Орловки.
- Я кажу, що ці всі питання є в порядку денному програми.
Я Вас запитую, чому Ви звинувачуєте Юлію Тимошенко? Які у Вас для цього є підстави, свідчення, можливо, документи? Для чого Ви глузуєте з неї, говорячи про те, що Ви могли зірвати переговори?
Юрій Бойко: Тому що коли сталася криза в країні, і прем’єр-міністр повинен був приймати заходи, щоб не зупинилися всі підприємства, які дають роботу людям, прем’єр-міністр зникла з екранів, зникла взагалі з поля зору і кинула країну напризволяще.
- Так Ви жартували стосовно того, що два опозиційні депутати і бізнесмен можуть зірвати переговори уряду?
Юрій Бойко: Я жартую на рахунок того, що знову знайшли чергового ворога…
- Заперечуєте роль «РосУкрЕнерго»?
Юрій Бойко:…у цих народних депутатах і в бізнесменах, а насправді просто відсторонилися від вирішення кризових проблем.
Що стосується компанії, яку я назвав, вона дійсно була створена декілька місяців тому паном Бакаєм і паном Медведчуком…
Юрій Бойко: Що стосується компанії, яку я назвав, вона дійсно була створена декілька місяців тому паном Бакаєм і паном Медведчуком…
«ФКР Юніверсал»… Швейцарська компанія.

Ця компанія була створена для експорту 4,5 мільярдів кубів російського газу в першому кварталі цього року…
- Як називається?
Юрій Бойко: «ФКР Юніверсал»… Швейцарська компанія.
- Теж швейцарська, як і «РосУкрЕнерго»?
Юрій Бойко:«РосУкрЕнерго» - це спільне підприємство, але зареєстроване в Швейцарії. А тут швейцарська компанія.
Так ось, ця компанія була створена для експорту 4,5 мільярдів кубів російського газу в першому кварталі цього року і лобіювання цієї компанії…
Взагалі з’явилися причини - ускладнення відносин між Прем’єр-міністром і російськими партнерами.
- Коли Прем’єр-міністр РФ Володимир Путін заявляє, або «Газпром» заявляє про те, що зрив переговорів свідчить про те, що з українського боку хтось зацікавлений поставити посередника поміж «Газпромом» і «Нафтогазом», то про кого говорять Путін і Медведєв, і «Газпром»?
Юрій Бойко:Медведєв чітко сказав…
- Вони говорять про цю компанію, про яку Ви згадали, про компанію Медведчука і Бакая, або вони мають на увазі «РосУкрЕнерго»?
Юрій Бойко: Медведєв чітко сказав, що коли продається газ по 179 доларів на кордоні Росії з Україною, а в Україні продається по 313, то давайте розберемося, де діваються гроші? І він зараз дав відповідь, у кого ці гроші осіли в нашій країні…
- Нехай Медведєв не рахує чужі гроші в чужій кишені. І якщо вони продали по 179 доларів, то це їхній головний біль насправді.
Я запитую Вас, яку компанію мали на увазі російський прем’єр і «Газпром», коли вони говорять…?
Юрій Бойко: Я думаю, що вони мали на увазі компанію Бакая і Медведчука.
- Що Ви можете з цього приводу сказати, пане Палій?
Олександр Палій: Я думаю, що не треба переоцінювати вагу у прийнятті рішення керівництвом Росії, вагу оцих окремих депутатів, оцих окремих людей, які, можливо, справді лобіюють ті чи інші інтереси. Тут треба дивитися на все значно глобальніше.
Олександр Палій: Якщо ми відстежимо відповідну інформаційну політику, яка відбувалася в листопаді-грудні, то ми побачимо, що Росія не була націлена насправді на цю угоду.
Ситуація така, що і голова «Нафтогазу» Дубина сказав, що Росія швидше за все і не збиралася підписувати цю угоду. Якщо ми відстежимо відповідну інформаційну політику, яка відбувалася в листопаді-грудні, то ми побачимо, що Росія не була націлена насправді на цю угоду.
Чого добивалася Росія? Росія добивалася однієї мети: поставити лояльне керівництво в Україні і викликати внутрішнє заворушення через, скажімо так, заморожування певних регіонів…
- Це Ви зараз озвучуєте практично офіційну позицію МЗС та Секретаріату Президента.
Олександр Палій: Ні, я свою позицію озвучую.
- Вони тотожні в такому випадку.
Олександр Палій
Олександр Палій: І друге. Наші всі керівники, починаючи від секретаря РНБО, починаючи від експертів «Нафтогазу», закінчуючи працівниками, які безпосередньо в Президента працюють, міністр Продан і весь уряд говорять, що та схема, яка пропонується, означає відключення від газу Маріуполя, якщо не помиляюся, Бердянська і ще низки міст у Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Одеській областях…
Роман Скрипін: Якщо Росія дала в Суджі 20 мільйонів кубометрів, а потім 175 мільйонів кубометрів чи можна їх пропустити миттєво через територію України і видати в Орловці і в Ужгороді?

Юрій Бойко: Можна... Якщо вони відібрали з труби, тоді будуть проблеми, треба заповняти. Якщо ж ні, то можна транспортувати.
-
А чи можна через Суджу транспортувати по Україні без шкоди для українських регіонів в сучасних умовах в Орловку ці ось кубометри газу, які пропонує транспортувати Росія? Якщо Росія дала в Суджі 20 мільйонів кубометрів, а потім 175 мільйонів кубометрів чи можна їх пропустити миттєво через територію України і видати в Орловці і в Ужгороді?
Юрій Бойко: Можна, тому що труба заповнена. Якщо вони відібрали з труби, за моїми даними, там зараз 900 мільйонів кубів, а потрібен мільярд, якщо щось відібрали з цього напрямку, тоді будуть проблеми, треба заповняти. Якщо ж ні, то можна транспортувати.
- Чому ж Росія тоді хоче транспортувати газ, власне, через Суджу?
Юрій Бойко:Тому що без газу залишилася Болгарія і Молдова.Цей напрямок.
Олександр Палій: І Словаччина.
- Але магістральний газопровід до Орловки йде не через Суджу. Там, здається, інші вхідні точки.
Юрій Бойко:Суджа – це вхідна точка з Росії.
- Там ще є й інші вхідні точки.
Юрій Бойко: Можна й по іншому трубопроводу. Це як домовилися. Можна по Помари -Ужгород.
- Так виходить, що Дубина бреше, Ви хочете сказати?
Юрій Бойко:Вони всі брешуть. Вони весь час брешуть.Вони вже забрехалися настільки, що народ уже не вірить їм.
Ви ж подивіться, що сталося? Минулого року таких проблем не було. Був той же Президент…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

XS
SM
MD
LG