Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада відбиває інформаційні атаки на газовому фронті


Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під час прес-конференції Кабінету міністрів України, 14 січня 2009 р.
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під час прес-конференції Кабінету міністрів України, 14 січня 2009 р.

Київ – Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко провела у середу прес-конференцію, на якій звинуватила у зриві українсько-російських газових домовленостей політиків із Партії регіонів, які лобіюють інтереси корпорації «РосУкрЕнерго». Із заявами щодо ситуації з транзитом російського газу до Європи виступили також голова «Нафтогазу» Олег Дубина, міністр палива та енергетики Юрій Продан та секретар Ради національної безпеки та оборони Раїса Богатирьова.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко звинуватила народних депутатів від фракції Партії регіонів Юрія Бойка та Сергія Льовочкіна, а також бізнесмена Дмитра Фірташа у зриві переговорів із постачань російського газу в Україну в інтересах корпорації «РосУкрЕнерго». Донедавна ця швейцарська компанія була посередником між російським «Газпромом» та українським «Нафтогазом».
«Переговори, що успішно рухалися, починаючи з 2 жовтня, по забезпеченню України природним газом за ціною $235 для українських споживачів і транзит у межах $ 1,7-1,8 – зазначила Прем’єр-міністр. – Ці переговори були зірвані тим, що, на жаль, українські політики намагалися зберегти «РосУкрЕнерго» як тіньового корупційного посередника». «Я хочу ще раз підкреслити, що компанія «РосУкрЕнерго» представлена в Україні такими людьми як Фірташ, усім загальновідомий, і двома депутатами Партії регіонів – Бойком і Льовочкіним», – уточнила Тимошенко.
Голова уряду стверджує, що переговори про постачання газу в Україну були зірвані в тому числі і з вини представників влади, що обслуговують інтереси «РосУкрЕнерго». «На жаль, і з боку організацій влади також є «фани» «РосУкрЕнерго», які не дали завершити нормальний переговорний процес і зруйнували його практично на завершальній стадії», – зазначила Тимошенко.
Також Прем’єр-міністр заявила про рішення уряду про початок реалізації масштабної програми про перехід української енергетики на альтернативні види палива. Зокрема, внаслідок того, що зараз подешевшали нафтопродукти, теплові станції переходитимуть на мазут.
Відповідаючи на запитання журналістів, голова урду спростувала інформацію, що з’явилася в російських мас-медіа про те, що Україна начебто продала свою газотранспортну систему Сполученим Штатам.
Роз’яснення енергетиків
Також у середу на брифінгу міністр палива та енергетики Юрій Продан та голова «Нафтогазу» Олег Дубина знову пояснювали мас-медіа, чому Україна не може поставити російський газ до країн Європи у повному обсязі. За їхніми словами, схему, запропоновану російським «Газпромом», технічно неможливо виконати.
«Фактично дії російської сторони говорять про те, що подача газу не відбулася, – каже Юрій Продан. – Те, що відбулося, технологічно неможливо здійснити у відповідних напрямках. Таким чином, російська сторона фактично порушила тристоронні домовленості, зафіксовані протоколом».
Тим часом секретар Ради національної безпеки та оборони Раїса Богатирьова в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» зазначила, що результати спільного моніторингу засвідчили безпідставність звинувачень на адресу України в припиненні транзиту газу до Європи. Також Богатирьова заявила, що «Газпром» вийшов за межі суто економічні. За її словами, газовий конфлікт має перш за все політичний вимір.
(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG