Доступність посилання

ТОП новини

Балкани без газу: чи дійсно Росія «друг у біді»?


Сербія - Продавці дров у м. Нові Сад, 6 січня 2009 р.
Сербія - Продавці дров у м. Нові Сад, 6 січня 2009 р.

Прага – Найбільше від нинішньої газової кризи в Європі постраждали балканські країни. Болгарія, Сербія, Македонія, весь південний напрямок, починаючи з Молдови, – це країни, які майже виключно покладаються на газові поставки з Росії і не мають альтернативних джерел енергії. Та нині і ці традиційні союзники Росії, які уклали з Москвою ексклюзивні угоди, замислюються над тим, чи розумно покладатися лише на одну країну в такому життєво важливому питання, як постачання енергоносіїв.

Перші мітинги протесту болгари провели біля українського посольства в Софії.
Робітник сталеливарні Стефан наголошує: «Україна і Росія повинні щонайшвидше досягти згоди. Ми не маємоніякого стосунку до їхньої суперечки. Але інша річ, яку потрібно зробити нашому урядові, це знайти альтернативні шляхи постачання газу».
До Болгарії не йдуть жодні інші газогони з Європи. Коли Румунія намагалася допомогти сусідній країні, в газогоні не вистачило тиску. А ще рік тому Росія виглядала настільки надійним партнером, що болгарський президент Георгій Парванов підписав кілька угод з Росією про постачання енергоносіїв. Одна з них має зробити Болгарію вхідними воротами до Європи для російського газогону по дну Чорного моря.
Росію звинувачують у початку «холодної війни»
Нині, коли болгари вже тиждень мерзнуть без російського газу, вони звинувачують Росію в тому, що вона починає нову «холодну війну». Лідер місцевих профспілок Костянтин Тренчев, виступаючи на мітингу, зазначив, що не лише Україна винна у тому, що в болгарських квартирах холодно і немає гарячої води.
«Звичайно, ми не звільняємо від відповідальності і росіян. Якщо проблема триватиме, ми підемо і до російського посольства та до Кабінету міністрів з більшою кількістю людей», – заявив профспілковий діяч.
Подібні настрої і в сусідній Сербії. Сіка Пістолова з белградського спеціалізованого видання «Енергетичний оглядач» зауважила: «У нас немає підстав судитися з Україною. Наші контракти підписані з «Газпромом».

Союзники Росії готові переглянути своє ставлення до неї

У Боснії звичайні люди говорять, що такого жаху вони не переживали від часів війни. Мешканка Сараєва Ельмана Сечич скаржиться: «Після того, що ми тут пережили, у нас знову немає опалення. Думаю, втрати для економіки будуть величезними. У медіях показують, що на багатьох заводах полопалися труби, зупинилося виробництво. Вони мусять дати нам газ, а вже потім вирішувати свої політичні суперечки».
Колишній заступник прем’єр-міністра Болгарії, а нині голова незалежної дослідницької групи Александр Божков говорить, що Росія прорахувалася з тим, скільки можуть витримати Балкани. На його думку, Москва вважала, що історичні і культурні зв’язки цього регіону з Москвою роблять ці країни союзниками, незважаючи ні на що. Але зараз навіть найближчі союзники Росії готові переглянути своє ставлення до неї.
(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG