Доступність посилання

ТОП новини

Східноєвропейські лідери зійшлися у Києві на саміт про газ


За повідомленням прес-служби Президента України, у переговорах з питання енергетичної безпеки та шляхи виходу з газової кризи беруть участь Віктор Ющенко, президент Словаччини Іван Ґашпарович, прем’єр Молдови Зінаїда Гречана та міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

За повідомленням прес-служби Президента України, у переговорах з питання енергетичної безпеки та шляхи виходу з газової кризи беруть участь Віктор Ющенко, президент Словаччини Іван Ґашпарович, прем’єр Молдови Зінаїда Гречана та міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

«Мета подібного роду зустрічей одна: нам треба поновити поставки російського газу», – сказав Президент України під час зустрічі з Прем'єр-міністром Молдови Зінаїдою Гречаний.

Віктор Ющенко наголосив, що Україна завжди була і буде надійним виконавцем своїх зобов'язань як країни-транзитера.

Під час зустрічі з Президентом Словацької Республіки Іваном Ґашпаровичем, Президент України запевнив, що він «переконаний, що ми знайдемо вихід з цієї ситуації, хоча вона досить складна».

Віктор Ющенко також наголосив, що незрозумілими залишаються дії Росії, яка заблокувала поставки газу: «Безумовно, є версії, чому це відбувається, але це не проблема транзиту і не проблема поставок».

Польща підтримує Україну у газовій суперечці з Росією, заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорский під час прес-конференції у Києві.

За словами Сікорського, Польща підтримує ринкові, прозорі рішення у розв’язанні газових питань і виступає проти «шантажу та монополії».

Медведєв: Газова криза вийшла за рамки відносин України й Росії
Представник «Газпрому» з станції Суджа працює на газопроводі 200 метрів від українського кордону.


Конфлiкт щодо транзиту газу через Україну до Європи набув мiжнародного характеру, заявляє президент Росії Дмитро Медведєв.

Він висловив сподiвання на пiдтримку Європи його iнiцiативи про скликання мiжнародної зустрiчi з цього питання.

«На жаль, це питання вийшло за рамки двостороннiх вiдносин i юридичного поля», – сказав Медведєв сьогодні пiд час церемонiї вручення йому вiрчих грамот вiд послiв зарубiжних країн.

«Ми готовi до пошуку довгострокових рiшень i розраховуємо на те, що українська сторона проявить вiдповiдальний пiдхiд i нашi європейськi партнери сприятимуть пошуку необхiдного рiшення», – заявив президент Росії.

Завтра в Москві мають зустрітися прем’єри України та Росії Юлія Тимошенко і Володимир Путін.

Що ж до саміту, який скликає Медведєв, то напередодні представники України заявили, що не братимуть участі в зустрічі, якщо вона відбуватиметься в Москві.

Президент і прем’єр зазначали, що такий саміт мав би відбутися в одній із європейських країн, що, на відміну від Росії, не є сама стороною нинішнього газового конфлікту.

В Єврокомісії підтримали таку позицію. Врешті ЄС вирішив, що на можливому саміті в Москві його представлятимуть не окремі країни, а єдина делегація – на рівні міністра від Чехії як країни, яка головує нині в ЄС, і єврокомісара від Європейської Комісії, і то тільки в разі, якщо в ньому візьме участь Україна.

МЗС: Київ готовий до ринкової, а не полiтичної цiни на газ

Україна готова перейти на ринковi цiни за газ, якi формуються не з полiтичних мiркувань, заявляє речник Міністерства закордонних справ Василь Кирилич.

Коментуючи висловлювання голови МЗС Росії Сергiя Лаврова про неготовнiсть України платити за газ за ринковими цiнами, Кирилич зазначив: «Україна неодноразово заявляла про готовнiсть переходу на ринковi цiни при закупiвлi газу в Росiї. Однак про який ринковий пiдхiд можна говорити, якщо цiна на газ весь час змiнюється i не має жодного логiчного обґрунтування: сьогоднi 250 доларів, завтра 320, а через день 450».

У зв’язку з цим, за словами Кирилича, стає зрозумiлим, що цiна на газ формується Росiєю не за ринковими механiзмами, а за «ситуативними полiтичними обставинами».

Сьогодні мiнiстр закордонних справ Росії Лавров заявив, що постачання газу до Європи припинилися з вини України, яка хотiла ринкових умов, але виявилася не готовою до них.

«Нафтогаз» знов отримав заявку від «Газпрому»

Російський «Газпром» четвертий раз поспіль подав на адресу «Нафтогазу України» заявку на здійснення транзиту природного газу через газовимірювальну станцію Суджа у напрямку ГВС Орлівка та Ужгород.

Як повідомив речник «Нафтогазу» Валентин Землянський, заявка російського концерну аналогічна поданій учора: 99,2 мільйона кубометрів газу за добу.

У «Нафтогазі» вкотре наголошують, що не в змозi частково прийняти росiйський газ i транспортувати його європейським споживачам.

Вчора речник «Газпрому» заявив, що спеціалісти української компанії підтвердили технічну можливість транзиту російського газу за маршрутом, на якому наполягає російський газовий монополіст. Однак у «Нафтогазі» таку заяву назвали «манiпулюванням громадською думкою i створенням додаткового ажiотажу навколо українсько-росiйських газових відносин».

«Газпром» ще від 13 січня пропонує «Нафтогазові» транспортувати свій газ за маршрутом, виконання якого за нинішніх умов ізоляції української газотранспортної системи технічно можливе лише в разі повного позбавлення газу кількох українських областей. Україна заявляє, що це технологічно неприйнятна умова; Росія відкидає прохання України подати газ іншим маршрутом.
XS
SM
MD
LG