Доступність посилання

ТОП новини

Меркель та Браун закликали Росію та Україну нарешті домовитися


Канцлер Німеччини Анґела Меркель
Канцлер Німеччини Анґела Меркель

Німеччина – Канцлер Німеччини Анґела Меркель прагне спонукати Росію й Україну якомога швидше владнали газову суперечку за столом переговорів. Про це глава німецького уряду заявила на спільній прес-конференції з британським прем’єром Ґордоном Брауном у Берліні.

Заява Меркель не залишилася тільки словами. Сьогодні ж вона по телефону переговорила з Президентом України Віктором Ющенком. Подробиці про розмову поки що не повідомляють.
А завтра німецький канцлер має зустрітися в Берліні з російським колегою Володимиром Путіним.
Альтернативи російському газу швидко не знайти
Тема наслідків українсько-газового конфлікту порушувалася в четвер і під час берлінської зустрічі Меркель із британським прем’єром Ґордоном Брауном. «Події цих тижнів справді дуже серйозні. Необхідно домогтися того, щоб Росія та Україна нарешті сіли за стіл переговорів для вирішення своїх двосторонніх проблем», – заявила Меркель. Канцлер наголосила, що європейські країни не повинні страждати від невирішених політичних проблем між Москвою і Києвом.
Далі Меркель звернула увагу на те, що Німеччина має довготривалі угоди з Росією, які підписані на 30 років, і що так швидко повну альтернативу російському газу не знайти. «На мою думку, загалом існує небезпека того, що Росія може втратити частину довіри через такий довгий перебій у постачанні газу. І завтра я говоритиму з російським прем’єр-міністром Володимиром Путіним про те, що треба відновити довіру», – сказала Меркель. Глава німецького уряду висловила сподівання, що Росія все ж таки залишиться надійним партнером і нинішні складнощі вдасться швидко подолати.
Браун: нам потрібна диверсифікація джерел енергії
Так само, як і Меркель, британський прем’єр-міністр Ґордон Браун вказав на необхідність диверсифікації енергоносіїв. «Події цього тижня в Росії та Україні продемонстрували світу всю важливість диверсифікації енергозабезпечення. Це необхідно зробити як заради підвищення енергетичної безпеки, так і через зміну клімату. Якщо ми не можемо покластися на постачання енергоносіїв із окремих регіонів світу, тому дуже важливо диверсифікувати джерела енергії в майбутньому», – сказав Браун.
У Берліні глави британського й німецького урядів обговорили також питання боротьби з наслідками фінансової й економічної криз. Браун підтримав пропозицію Меркель створити Світову економічну раду на зразок Ради Безпеки ООН. «У майбутньому ми потребуємо кращої фінансової архітектури, тому я вітаю пропозиції канцлера», – сказав Браун. Глава уряду Великобританії прийматиме в квітні в Лондоні учасників саміту 20-ти країн, які найбільше впливають на світову економіку. Йтиметься про новий устрій світової фінансової системи.
(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG