Доступність посилання

ТОП новини

Нову газову угоду вітають, але обережно


Прага – Вістку про відновлення газових поставок з Росії до Європи в європейських столицях сприйняли з полегшенням, але без особливих емоцій. Навчені сумним попереднім досвідом, коли перша угода провалилася, європейські політики лише стримано привітали нову угоду, зазначивши, що вони не будуть вважати інцидент вичерпаним доти, доки спостерігачі не зафіксують отримання газу європейськими споживачами.

Невелике збільшення експорту газу було зафіксоване на словацькому та угорському кордоні України, з тим, що відновлення звичайних обсягів Європа очікує у середу. А тим часом Європейський Союз відзначає, що відновлення поставок до Європи стало можливим лише тому, що Україні і Росії вдалося вирішити головне питання поміж ними – про поставки газу до самої України.

Комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалґс у вівторок наголосив у Києві: «Навіть якщо моїм головним завданням було відновлення поставок до Європи, мені було ясно, що без всеохопної угоди між Російською Федерацією і Україною не буде стабільного постачання навіть упродовж тижня».

Серед переваг нової угоди єврокомісар назвав її прозорість, бо з’явився прямий контакт між «Нафтогазом України» і «Газпромом». Це, на думку єврокомісара, виключить можливість непорозумінь, що були породжені присутністю посередників. Далі він відзначив довгостроковість контракту і європейську формулу обрахування ціни, як таку, що не включає політичної складової.

Представник Єврокомісії звинуватив Україну в газовій кризі


Без політики в оцінці ситуації однак не обійшлося. Представник департаменту закордонних справ Європейської Комісії Енеко Ландабуру заявив на засіданні комітету із закордонних справ Європейського парламенту, що саме конфлікт всередині української влади став причиною того, що Європа майже два тижні була позбавлена російського газу.

«Це була внутрішньополітична сварка між Президентом та Прем’єр-міністром, яка не дала заключити угоду про поставки газу наприкінці року», – зазначив Енеко Ландабуру.

Він також додав, що ця зірвана угода передбачала ціну в 235 доларів за тисячу кубометрів, і що в результаті Україна заплатить дорожче.

Тимошенко пішла на більші поступки, ніж визнає публічно?


Сумніви в оглядачів залишають і самі домовленості. Як зауважує італійський енергетичний експерт Федеріко Бордонаро, є ознаки того, що український Прем’єр мусила піти на більші поступки Росії, ніж вона може визнати публічно.

«Потрібно з’ясувати, чи Юлія Тимошенко не пообіцяла росіянам щось більше. Я підозрюю, що це буде щось дуже політично чутливе. Бо росіяни хочуть політичного контролю над Україною для того, щоб впливати на події у Східній Європі і залишатися впливовою силою в Центральній та Східній Європі», – зауважив італійський експерт.

Бжезінський: росіяни програли

Натомість в Америці перші оцінки угоди звучать досить оптимістично. Відомий аналітик та позаштатний радник уже нинішнього президента Америки Збіґнєв Бжезинський в інтерв’ю газеті «Нью Йорк Таймс» сказав, що росіяни програли від цього протистояння, бо їм не вдалося змусити Європу повністю пристати на позицію Кремля. Європа, на думку Бжезинського, не знехтувала інтересами України.

Подібну думку в коментарі на сторінках ділового щоденника Вол Стріт Джорнал висловлює і аналітик з Атлантичної Ради Адріан Каратницький. Він говорить про те, що Кремль провокував конфлікт всередині помаранчевої команди, сподіваючись відновити свій вплив на Україну, але в рішучий момент українські лідери все ж змоги продемонструвати єдність.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG