Доступність посилання

ТОП новини

Антиукраїнська газова піар-кампанія Москви провалилася (європейська преса)


Прага – У європейській пресі з’являються все нові й нові заклики до ЄС допомогти Україні у реформуванні її корумпованого газового сектору та у зменшенні залежності від Росії. Деякі оглядачі ставлять під сумнів обвинуваченням, висунуті Москвою проти нібито нечесних «газових оборудок» України. Газові експерти також не виключають, що «цей явно збитковий для «Нафтогазу України» контракт довго не проживе». На початку тижня у газетах з’явилися публікації про конкретних винуватців нинішньої світової фінансової кризи, деякі європейські часописи надрукували навіть списки цих винуватців.

Деякі експерти, як пише російське видання «Вєдомості», не виключають, що влітку цього року з Києва будуть зроблені спроби переглянути газовий контракт, який підписали у Москві «Газпром» і «Нафтогаз» за участі Юлії Тимошенко і Володимира Путіна. Відомий на Заході російський газовий експерт Михайло Корчемкін уже заявив, що базова ціна на газ у 450 доларів «не підйомна» для «Нафтогазу України» і що «цей контракт довго не протягне». Хоча деякі французькі видання, зокрема, «Монд», вважають, що у Віктора Ющенка у газовому плані «маневр обмежений», бо йому доведеться цього вівторка робити у Брюсселі разом із Євросоюзом висновки з цього «газового конфлікту» і гарантувати «газову надійність» України, як головного транзитера для Європи. Хоча та ж «Монд» також вважає, що нова газова війна між Москвою та Києвом може спалахнути вже наприкінці цього року, коли «тарифи на газ і транзит, згідно з цією новою угодою, будуть знову переглядатися». Газета наголошує, що це відбуватиметься «у розпал президентської кампанії в Україні».

Лондонська «Ґардіан» піддає сумніву «газові обвинувачення» на адресу України з боку російського керівництва. Газета наводить на підтвердження цього не лише слова єврокомісара Пієбалґса, який каже, що Брюссель не виявив фактів крадіжок російського газу українською стороною. Йдеться і про твердження незалежних фахівців, які вважають, що 13 січня Україна не змогла виконувати свої транзитні зобов’язання щодо постачання газу до Європи «з об’єктивних для неї причин, їй довелося б припинити постачання в густонаселених районах сходу України». «Ґардіан» також вважає, що досить «пікантно» звучали з уст Володимира Путіна звинувачення України у газових корупційних схемах, адже, на думку газети, йшлося, насамперед про «РосУкрЕнерго», яке створювали свого часу Путін і Кучма, а контролює його «Газпром», цей «по суті, економічно-кримінальний синдикат». Лондонська газета також переконана, що найбільше виграв від газового конфлікту поки що лише Віктор Янукович, а найбільше програли Юлія Тимошенко і Віктор Ющенко. «Ґардіан» також наголошує, що в умовах «коли російська піар-кампанія проти України провалилася», бо у Росії не меша газова корупція, українські лідери більше шкодять собі самі своїми постійними політичними чварами.

«Волл Стріт Джорнел» інформує про спроби Болгарії вимагати від «Газпрому» компенсації за збитки внаслідок 19-денної перерви у постачанні газу. Газета також вказує на те, що заступник глави правління російського газового монополіста Олександр Медведєв під час перебування у Софії відмовився сприймати болгарські претензії і все переклав на Україну.

Вже згадана «Ґардіан» оприлюднила список із 25 головних, на думку газети, винуватців, нинішньої світової фінансової кризи. Серед них першим фігурує колишній глава Федеральної резервної системи США Алан Ґрінспен, який, на переконання «Ґардіан», дозволив «іпотечній бульці» Америки рости. Тут також присутній і колишній президент США Білл Клінтон, який, як пише газета, дозволив досить «вільні іпотечні кредити для малозабезпечених», а також і Джордж Буш, що не зупинив цього за 8 років своєї влади. Не оминули під час складання такого обвинувального списку в «Ґардіан» і відомого фінансиста Джорджа Сороса, який, як пише газета, «багато знав про насування кризи», але мало що зробив, разом із іншими відомими мільярдерами, для того, щоб зупинити її у зародку.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG