Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко розповіла про газовий мир


Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко та єврокомісар з питань енергетики Андріс Пієбалґс під час спільної прес-конференції, Київ, 20 січня 2009 р.
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко та єврокомісар з питань енергетики Андріс Пієбалґс під час спільної прес-конференції, Київ, 20 січня 2009 р.

Київ – Голова уряду Юлія Тимошенко та єврокомісар з питань енергетики Андріс Пієбалґс у вівторок оголосили про закінчення газового конфлікту. За словами Тимошенко, середньорічна ціна газу для України складатиме 228,8 долара. Секретаріат Президента висловлює невдоволення таким результатом.

На спільній прес-конференції з єврокомісаром Андрісом Пієбалґсом голова уряду заявила про закінчення українсько-російського газового конфлікту, заручником якого стали країни Євросоюзу. Юлія Тимошенко зазначила, що 20 січня Російська Федерація відновила постачання газу.

Торгуємо без посередників

«Вдалося підписати між Україною та Росією стратегічні угоди на 10 років про постачання газу в Україну, а також здійснення транзиту до Європи, – заявила Юлія Тимошенко. – Ці угоди підписані на формульній основі, що дає об’єктивну систему розрахунків, і не треба буде щороку з’ясовувати методики формування ціни на газ і ціни на транзит».

Одним із досягнень голова уряду назвала те, що зі схеми розрахунків за газ видалено тіньових посередників. Віднині контракти є прямими – між «Газпромом» та «Нафтогазом України». Також Юлія Тимошенко наголосила, що під час газових переговорів про будь-яке акціонування української газотранспортної системи не йшлося.

Ціна розчарувала Банкову

Середньорічна ціна газу в цьому році становитиме 228,8 долара за тисячу кубометрів. За словами голови уряду, Україна отримала пільгову ціну, на 20 відсотків меншу за середньоєвропейську газову ціну. Відтак, зазначила голова уряду, в України є рік для підготовки до переходу на повністю ринкове регулювання ціни на газ. За цей час Україна повинна запровадити енергозберігальні технології та перейти на інші види палива.

Ціна за транзит російського газу в Європу залишилася на рівні минулого року. Щодо цього Юлія Тимошенко заявила, що Росія погодилася поставляти Україні технічний газ, необхідний для забезпечення транзиту, по ціні на 25 доларів меншій, ніж минулого року.

Натомість заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак заявив, що Україна отримала угоди, які, за попередніми оцінками, гірші, ніж ті, які пропонувалися напередодні Нового року. Він наголосив, що підписаний у Москві українсько-російський газовий договір «викликає розчарування».

Єврокомісар підвердив, що Україна не крала

Єврокомісар Андрес Пієбалгс підтвердив слова Юлії Тимошенко про те, що Україна не використовувала несанкціоновано російський газ. «У мене немає фактів, що Україна відбирала газ несанкціоновано», – зазначив єврокомісар, – після 31 грудня у «Нафтогазу» всі показники входу і виходу газу збіглись».

Він висловив подяку Прем’єрові Тимошенко за велике прагнення розв’язати конфлікт і зазначив, що в Європі в цілому задоволені тим, яким чином Росія та Україна вирішили газову проблему. Відтепер, наприкінці грудня не треба буде хвилюватися через газ, зазначив єврокомісар.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG