Доступність посилання

ТОП новини

Україна пам’ятає й шанує героїв Крут


Президент Віктор Ющенко заявив, що «день подвигу під Крутами – це наш справжній національний День Захисника Вітчизни». Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що кожна річниця подвигу Героїв Крут є черговим нагадуванням сучасним політикам про відповідальність за долю країни.

«Сьогодні вшановуємо один із найвизначніших подвигів Українського війська. Це – звитяга Українського духу і зброї. Це – удар молоді проти рабства народу», – мовиться у зверненні Президента Віктора Ющенка з нагоди річниці подвигу під Крутами.

«91 рік тому відбувся бій, який є легендою. Воїни, курсанти і студенти піднялись на нерівну битву з ворогом заради свободи, заради рідного дому, заради свого народу, заради України. Українська історія була не раз свідомо перекручена і підмінена. Загарбники так завжди роблять із підкореними народами. Вони, насамперед, дискредитують ідею визвольної боротьби», – заявив Президент.

За його словами, «бій під Крутами – це біль, це втрати, але це – не поразка. Це – звитяга: як історичний факт, як історична правда, як національна істина. Студенти-січовики, юнкери та козаки перемогли більшовиків. Агресор був зупинений. Він зазнав численних втрат. Бій відіграв виняткову стратегічну роль».

«День подвигу під Крутами – це наш справжній національний День Захисника Вітчизни. Він неминуче – це моє глибоке переконання – постане в серці кожного українського воїна і громадянина. Я підтримую ініціативи, які лунають вже давно, щодо державного встановлення такого пам'ятного дня. Та головне, щоб цього статусу цей день набув силами людей, українства, нашої всієї громадськості.

Безумовно, вагомішою, ніж воєнна, була ідейна перемога захисників Крут. Їхній подвиг сколихнув наш народ. Їхній приклад повів десятки тисяч людей, десятки наступних поколінь на боротьбу за Україну.

«Письменниця Людмила Старицька-Черняхівська в 1918 році писала: «Минуть роки, десятки років, століття, – пам'ять про юнаків-героїв не загине вовік. Вона світитиме не тільки українцям, – всім обраним Богом людям, що покладають життя своє во ім'я ідеї, во ім'я брата свого», – мовиться у зверненні Президента.

Президент закликав всіх «до єднання навколо ідеї нашої держави, національної ідеї, ідеї єдності і сили України. Ми, українці, – народ-переможець. Ми зобов'язані шанувати кожен наш успіх і кожну українську перемогу. Ця шана – не штучна. Вона – наша правда, наша суть, наша перспектива».

***
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що кожна річниця подвигу Героїв Крут є черговим нагадуванням сучасним політикам про відповідальність за долю країни.

Як повідомили в управлінні у зв'язках зі ЗМІ Секретаріату Кабінету міністрів, по це йдеться у зверненні Тимошенко з нагоди чергової річниці подвигу Героїв Крут.

На думку голови уряду, бій під залізничною станцією Крути, де за волю України загинули 300 патріотів, назавжди золотими літерами буде закарбований в історії нашої держави.

«Молоді люди, мов триста спартанців, віддали своє життя за свою Батьківщину в боротьбі з чужоземним агресором і це був приклад жертовної та самовідданої любові до рідної землі. «Понад все вони любили свій коханий край», – писав поет Павло Тичина», – йдеться у зверненні.

***
На вшанування пам’яті героїв Крут в Івано-Франківську сьогодні проходить віче, молодіжна хода, уроки історії. Вперше відбудеться святкування Дня захисника України. Ухвалять звернення до Президента України про те, щоб замість 23 лютого, День захисника Вітчизни, відзначати 29 січня, саме на честь героїв Крут, День захисника України.

Із такою ідеєю виступила обласна організація Спілки офіцерів України. За словами її керівника генерал-хорунжого Івана Лазора, «захисник України працює на Україну, збагачує її. Українські інтереси виражають люди всіх спеціальностей: журналісти, військові, педагогічні працівники, медики. Тому День захисника України – це патріотичне свято української нації. 23 лютого указом попереднього Президента було започатковано як День захисника Вітчизни, а перед тим було свято Збройних сил і ВМФ. Але ця дата не має ні історичного, ні логічного зв’язку з сьогоденням».

***
Президент Віктор Ющенко підтримує ініціативу встановити 29 січня День захисника Вітчизни на вшанування подвигу Героїв Крут.

Про це глава держави заявив сьогодні у своєму виступі перед курсантами та студентами вищих військових навчальних закладів Києва з нагоди Дня подвигу Героїв Крут.

«День подвигу під Крутами – це наш справжній національний день захисника Вітчизни. Він неминуче, це моє глибоке переконання, постане у серцях кожного воїна і громадянина», – сказав Віктор Ющенко.

Водночас глава держави наголосив, що підтримує ініціативу, яка, за його словами, лунає вже давно щодо державного встановлення такого пам’ятного дня.

Віктор Ющенко також наголосив, що День подвигу Героїв Крут є святим для української нації і історії, для кожної людини, яка несе за собою відповідальність за свою Батьківщину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG