Доступність посилання

ТОП новини

Ротація в уряді: Тимошенко шукає «таланти» і голоси


Київ – Кадрові зміни у Кабінеті Міністрів. Це питання є політичною інтригою цього тижня. Чи вдасться провести усі заплановані заміни? Чи буде заміщена лише квота БЮТ? І чи дасть Верховна Рада згоду на звільнення та новопризначення?

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко обіцяла: якщо парламент не проголосує за недовіру уряду, кадрові перестановки у Кабміні відбудуться вже цього пленарного тижня. Наразі йдеться про заміну кількох міністрів. Насамперед, міністра фінансів, міністра юстиції та міністра транспорту.

На посаду міністра фінансів називають кількох претендентів: колишнього голову Національного банку Сергія Тигипка, колишнього керівника Мінфіну Ігоря Юшка, головного радника Прем’єра Віталія Гайдука.

Однак, ясності у кадрових питаннях поки що немає, вони залишаються предметом політичних консультацій, каже в інтерв’ю Радіо Свобода представник БЮТу Святослав Олійник.

«Питання кадрових ротацій в уряді, як то кажуть, на часі. Є вакансія у Фонді державного майна, Міністерстві фінансів. Не до кінця ще визначилися суб’єкти коаліції зі своїми представниками. Наприклад, міністр юстиції абсолютно не відповідає формату нинішньої фракції НУНС. Можуть також виникнути питання і по міністрах АПК та культури», – зазначив Святослав Олійник.

Представники ж «Нашої України – Народної самооборони», які частково входять до коаліції, ще й досі не визначилися щодо питання кадрових перестановок в уряді. За словами члена «Народної самооборони» Олеся Донія, групи «За Україну» та «Єдиний центр» сьогодні не готові за це голосувати: «Меншість всередині НУНС, яка орієнтується на Президента, – це групи «За Україну» і «Єдиний центр» на цей момент не готові голосувати за заміни у Кабінеті Міністрів. Очевидно, що група «За Україну» могла б бути залучена до цього процесу. Але, на жаль, деякі компромісні варіанти не були підтримані перед цим, а тепер, зрозуміло, що переговорний процес вести важче. На цей момент він ще не знайдений».

Комуністи прийдуть на допомогу?

Однак не виключено, що кадрові питання будуть проголосовані за допомогою комуністів. Це питання ще не обговорювалося на їхній фракції, однак, за словами представника КПУ Олександра Голуба, найімовірніше, що вони таки братимуть участь у цьому голосуванні.

«Ми вважаємо, що має бути підсилений і економічний блок, і суттєві зміни мають відбутися у гуманітарному блоці, який сьогодні, на жаль, не сприяє єднанню суспільства, а навпаки, його роз’єднує. За цих умов, звичайно, комуністи зможуть проголосувати за відставку тих чи інших урядовців. Що ж стосується призначення, то, якщо це буде окреме голосування, думаю, у кожному випадку ми визначатимемось окремо. Якщо це буде пакетне голосування, то навряд чи фракція комуністів зможе їх підтримати», – зазначив представник КПУ Олександр Голуб.

Тим часом Президент Віктор Ющенко завернувся до Конституційного Суду із проханням розтлумачити конституційний механізм заміни окремих членів уряду.

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG