Доступність посилання

ТОП новини

Чи візьме на себе коаліція відповідальність за вихід України з економічної та політичної кризи?


Олександр Чорноволенко, Валерій Писаренко
Олександр Чорноволенко, Валерій Писаренко

Гості Свободи: народні депутати Олександр Чорноволенко (НУ-НС) та Валерій Писаренко (БЮТ)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Сьогодні британська «Файненшл Таймс» написала про Україну. Нічого доброго. Матеріал песимістичний. «Україна на межі економічного краху, який може з ефектом доміно перекинутися на Захід,» - пише газета.

Наприкінці минулого тижня спікер парламенту Володимир Литвин попередив, що криза загрожує змести усіх політиків хвилею народного обурення.

Зрештою, фактор економічної кризи впевнено входить у щоденний лексикон українських політиків та стає інструментом політичних змагань. Лишається питання відповідальності.

Зрозуміло, що у разі подолання кризи силами уряду Юлія Тимошенко збере усі можливі й неможливі дивіденди з цього напередодні президентських виборів. У разі ж провалу запалену бомбу невдачі перекидатимуть з рук в руки один одному геть усі. Найслабшим тут виглядає Президент Віктор Ющенко.

Панове, чи готова брати коаліція на себе відповідальність, окрім відповідальності за створення коаліції?


Олександр Чорноволенко: Перш за все створення коаліції – це відповідальність за все, що відбувається в країні.

Якщо в такі складні часи певні політичні сили домовилися про те, що вони беруть на себе відповідальність, створюючи коаліцію, то значить, що вони бачать як можливість виходу з цієї кризи, так і не бачать інших політичних сил, які могли б це зробити.

Іншої коаліції у ВР бути не може. Більше того, результати виборів навряд чи дали набагато інший результат, а самі вибори – це був би ще один поштовх до посилення кризи. Тому, очевидно, все зроблено так, як і має бути зроблено. І тут в цьому плані треба віддати належне.

- А якщо буде провал економічний, то коаліція за це як відповідатиме?


Олександр Чорноволенко: Будь-який інший результат буде гірший. Якщо, скажімо, не була б створена коаліція, то всі ті політичні сили, які не змогли створити саме цю коаліцію, несли б значно більшу відповідальність саме за те, що не змогли створити і фактично підвели український народ.

- Чекайте, Ви ж не оперуєте зараз фактами, Ви припускаєте, що всі інші варіанти гірші.

Ми нічого не знаємо. Якби при владі була Партія регіонів, то ми не знаємо, як було б. Може, й гірше, може, й ліпше.


Олександр Чорноволенко:
Очевидно, ми знаємо по тих протиріччях, які існують між Партією регіонів і нинішніми учасниками коаліції, тобто БЮТ і «НУ». Очевидно, що коаліція Партії регіонів з обома цими силами була б настільки неприродною, що вона б діяла значно менш ефективно.

- Пане Писаренко, прошу.

Валерій Писаренко: Влада в нинішніх умовах – це фактично вогонь в руках. Але не олімпійський вогонь, який передається, а вогонь, який може й руки обпалити. Крісло Прем’єр-міністра, за яке відповідає парламентська більшість, то це фактично електричний стілець для Юлії Тимошенко.
Валерій Писаренко:
Чи готові ми брати відповідальність? Звичайно, що так. Ми не боролися б за владу і не прийшли б до влади, якби ми були не готові на такі дії.

Більше того, влада в нинішніх умовах – це фактично вогонь в руках. Але не олімпійський вогонь, який передається, а вогонь, який може й руки обпалити.

Тому на сьогоднішній день крісло Прем’єр-міністра, за яке відповідає парламентська більшість, то це фактично електричний стілець для Юлії Тимошенко. Якби ми хотіли б поборотися за рейтинги, ми давно вже віддали б ключі від Кабміну Партії регіонів, яка хоча б ззовні виглядає так, яка сьогодні готова боротися з кризою.

Але насправді до сьогодні опозиція нас може тільки звинувачувати в тому, що ми йдемо якимось курсом хибним. Але насправді в мене одне запитання: яку альтернативу може сьогодні опозиція надати цьому хибному курсу?

- До кого Ви його ставите?

Валерій Писаренко: До своїх опонентів з Партії регіонів.

- Їх немає тут.

Валерій Писаренко: Так, їх немає, але я думаю, що в нас ще буде час подискутувати з цього приводу.

Я можу за них відповісти. Тому що ніякої альтернативи немає. А відповідальність ми сьогодні несемо і не хочемо й не будемо від неї відмовлятися.

- Скажіть, що може бути ціною цієї відповідальності? У разі провалу економічної політики це буде відставка Прем’єра? Це буде суд над політичними силами, які утворили коаліцію? Що це буде? Це буде провал на наступних виборах президентських та парламентських?

Я Вас просто запитую, що для Вас є ціна відповідальності в цій ситуації?


Валерій Писаренко: Пане Романе, я Вам розповім одну історію.

Ми колись ініціювали пряме спілкування з виборцями, які хочуть брати участь в законотворчій роботі. І однією з таких ініціатив, яку люди передали нам, щоб ми розглянули в парламенті, був законопроект про відповідальність влади.

Суть законопроекту була такою, що будь-яка особа, яка була при владі на будь-якій посаді, вона апріорі, коли закінчувався б її строк повноважень, визнавалася б винною в кримінальному злочині. Після цього вона повинна піти під суд і під судом доказати, що вона не є злочинцем. Кожна особа при владі.

Ось так сьогодні фактично люди оцінюють діяльність кожної провладної особи.

- А як же презумпція невинності?

Дивіться, щоб люди вам не подарували справжній електричний стілець. Ви цю тезу тепер повторюєте, можливо, владу, з Вашого погляду, але може бути…

Валерій Писаренко: Давайте говорити про те…

- Але відповідальність – це страшна річ.

Валерій Писаренко: …яка відповідальність сьогодні лежить у політиків?

Звичайно, що відповідальність у політика, який зараз при владі, буде його оцінка на наступних виборах. І враховуючи те, що вже менше ніж через рік основні політичні гравці будуть боротися за президентське крісло, то, звичайно, сьогодні наш лідер і наша політична сила, можливо, в найгіршому стані, якщо оцінювати ситуацію з тим, що боротися з кризою зараз – це фактично, що, пам’ятаєте, як було в казці, «і пирогами, і сушеними грибами» палаюче море гасити.

Ось на сьогоднішній день ніде у світі не вигадали рецепту або ліків від сьогоднішньої кризи. Ви дивіться, зараз показники США і ЄС гірші за останніх 30 років по безробіттю, по виробництву, по всіх соціальних показниках…

- Чекайте, Ви не показуйте на ЄС, США. Антикризовий план Барака Обами… Скільки мільярдів доларів виділено для порятунку економіки США?

Валерій Писаренко: Це вдруге виділено 800 мільярдів. Але ні вперше, ні вдруге вони не допомогли США

- А уряд Юлії Тимошенко шукає закрити дірку в 5 мільярдів і не може знайти ці 5 мільярдів.

Валерій Писаренко: І подивіться, що кожного дня виходить в США, що всі компанії США втрачають свою долю, люди втрачають роботу, люди втрачають свої будинки…

- А в Україні ситуація нормальна, на Ваш погляд?

Валерій Писаренко: В Україні ситуація не гірша за США.

От знаєте, в чому проблема наших сьогоднішніх ЗМІ? Ніхто не хоче говорити, а яка ситуація в світі. От хочеться поговорити, як погано нам живеться. Невже в Україні…

- Ні. Я про відповідальність лише запитав.

Валерій Писаренко: Невже світова криза взялася десь тут чи під Києвом, чи, можливо, з Криму прийшла? Світова криза взялася зі США. Вона сьогодні турбує увесь світ, не тільки Україну.

Давайте говорити про те, що у всьому світі. Тому що безробіття, яке сьогодні в Україні є, воно також є і в США, і в ЄС, і в Росії.

В Росії сьогодні, до речі, найбільше безробіття з усіх країн світу. Як було сьогодні визнано.

Я можу перераховувати, що сьогоднішній стан світової економіки гірший за останні 80 років.

- Ну, Вам не 80 років, розумієте? Ви не знаєте, якою була економіка 80 років тому.

Так, є такі дані. Не буду сперечатися. Я просто хочу, щоб пан Чорноволенко теж відповів, що ж є відповідальністю? Яку ціну готові заплатити політичні сили, які взяли на себе відповідальність за створення коаліції у разі економічної невдачі?

Олександр Чорноволенко: Політичні сили, які взяли на себе відповідальність, ризикують тим, що на наступних виборах вони можуть програти. Це очевидно. Але це не обов’язкове твердження. Це можливо, але зовсім не обов’язково. Навіть у разі, якщо ситуація суттєво не покращиться. Це при умові, якщо знайдуться якісь альтернативні проекти.

Інша справа, що є великий ризик для всієї української держави, те, що вона втрачає свій авторитет в очах громадян України. І це значно більш небезпечно, ніж перемога тимчасова тих чи інших політичних сил на виборах. Загроза самої державності України є. І це дуже серйозно.

А з другого боку, ми повинні сказати, що нинішня ситуація, як ми її зараз бачимо, то це ще не найгірший варіант. Відтак з такої кризи, як зараз, як вона бачиться найближчі кілька місяців, легко буде вийти восени, і ситуація має покращитися.

Якщо не відбудеться нічого серйозного у світі, то, напевне, ми самі вийдемо з цієї ситуації, бо певні показники говорять про те, що ситуація починає виправлятися. У нас збалансувався торговельний баланс, у нас почав експорт переважати над імпортом. Тому прийняті правильні заходи по стимулюванню економіки.

Я думаю, що далі це буде розкручуватися. В результаті, можливо, ми прийдемо до більш раціональної економічної системи…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG