Доступність посилання

ТОП новини

«Без заробітку». За рік безробітним може стати кожен десятий


Кількість безробітних в Україні наближається до мільйона. За даними Державного центру зайнятості, нині не мають роботи 932 тисячі людей. А до кінця року число тих, хто опиниться на вулиці, сягне 3 мільйонів. Наскільки складна проблема пошуку роботи, зокрема в регіонах України? Як можна загальмувати зростання безробіття в Україні? Як можна краще допомогти безробітним, тим більше в умовах кризи?

Від початку року ситуація на ринку праці дещо покращилась

Якщо в Україні до кінця року справді буде 3 мільйони безробітних, це означає, що без заробітку опиниться практично кожен десятий з тих, хто нині ще працює.

Директор Державного центру зайнятості Володимир Галицький пояснив Радіо Свобода, як вирахувати кількість тих, хто буде змушений шукати роботу. «Близько 3 мільйонів безробітних буде вже протягом року, на основі закладених у держбюджеті макропоказників та прогнозів економічного безробіття (8,5-9%). Крім того, упродовж січня 2009 року було працевлаштовано 39,3 тис. осіб, а близько 41 тис. людей проходили професійні перенавчання. Не можна говорити про те, що сьогодні все зупинилось».


Володимир Галицький додав, що в останні місяці ринок праці в Україні завмер. Більше того, у січні та на початку лютого по Україні втрачено менше робочих вакансій, ніж наприкінці минулого року. Зі свого боку, експерти не виключають, що це лише затишшя перед бурею, вже навесні безробітних стане втричі більше.

Невпинно зростає число безробітних на Дніпропетровщині

Число тих, хто опинився на вулиці, безперервно зростає в одному з найпотужніших промислових регіонів України – на Дніпропетровщині, розповідає кореспондентка Радіо Свобода у Дніпропетровську Юлія Рацибарська.

Місяць тому – близько 50 ти тисяч, зараз – майже 60 тисяч. У умовах кризи число офіційно зареєстрованих безробітних на Дніпропетровщині невпинно зростає. Фахівці центрів зайнятості щодня реєструють до півтисячі людей, які втратили роботу. У паперах справжню причину звільнення (скорочення штату чи тимчасове зупинення підприємств) вказують одиницям, в основному людей звільняють «за згодою сторін» та «за власним бажанням». Це означає: допомога з безробіття їм світить не раніше, ніж за 3 місяці після реєстрації.

Практично половина від тих, хто звернувся до служби зайнятості останнім часом, - молоді люди віком до 35 років. Третина мають повну та базову вищу освіту, амбітні, з досвідом роботи. А втім, вакансій для них обмаль, на одне робоче місце в регіоні наразі претендує 7 осіб, ще місяць тому було 5.

35-річний Олександр працював менеджером із продажу імпортної техніки, з початком кризи втратив роботу і надію на погашення іпотечного кредиту. Робота водія, яку пропонує центр зайнятості, не влаштовує. «Іпотеку треба платити 3 тисячі гривень на місяць, тому на зарплату в 1,5-2 тис. грн. я не погоджуюсь».

Говорити про те, що на Дніпропетровщині немає роботи, не можна, однак в 14% вакансій роботодавці пропонують потенційним працівникам зарплату, яка є меншою за прожитковий мінімум (669 грн). Лише 5% пропозицій – із середньою зарплатою в області (2 тисячі).

Зараз на ринку праці регіону попитом користуються медсестри, охоронці, підсобні робітники, вантажники, прибиральники, двірники. А от банківським працівникам та менеджерам – зась.

Керівник Ленінського райцентру зайнятості Людмила Шмідт розповідає, в яких сферах найскладніше зараз знайти роботу.

«У нас багато людей прийшло з малого та середнього бізнесу, банківської сфери, будівництва і підприємств галузей, які обслуговують будівництво», – каже Шмідт.

Між тим, у центрах зайнятості демонструють оптимізм. Кажуть, помітили позитивну тенденцію: кількість людей, які звертаються за допомогою, щодня почала зменшуватися.

Із приходом весни прогнозують покращення погоди на ринку праці. І це попри те, що найближчим часом підприємства Дніпропетровщини планують звільнити близько 3 тисяч людей.

Латвійський досвід боротьби з безробіттям

У Латвії, де сьогодні проживає 2,3 мільйона людей, безробітним є кожен 25-ий мешканець. За прогнозами Міністерства добробуту країни, в кінці цього року рівень зареєстрованого безробіття може зрости до 14% і скласти 130 тисяч осіб, розповідає кореспондентка Радіо Свобода Людмила Пилип.

Аналізуючи ситуацію на ринку праці, уряд Латвії приділяє значну увагу заходам зі сприяння зайнятості, на здійснення яких планується витратити як кошти з державного бюджету, так і кошти зі структурних фондів ЄС. Зокрема, буде збільшене фінансування з Європейського соціального фонду. Також Латвія має намір звернутися в європейські інституції для отримання коштів з Фонду глобалізації Євросоюзу, завданням якого є надання допомоги з перенавчання та пошуку роботи для безробітних.

Завдяки європейським коштам безробітні латвійці зможуть пройти курси з підвищення рівня кваліфікації або змінити професію. Навчання відбуватиметься відповідно до вимог ринку праці. Буде також надаватися підтримка охочим відкрити власний бізнес або стати самозайнятою особою.

Грошей на виплати безробітним вистачає

За підрахунками експертів, якщо в Україні з’явиться 3 мільйони безробітних, на виплати їм знадобиться близько 5 мільярдів гривень допомоги. При цьому у Державному центрі зайнятості заспокоюють, що коштів вистачить усім. Вистачає грошей для безробітних і зараз, переконувала в інтерв’ю Радіо Свобода міністр праці і соціальної політики України Людмила Денисова. «Усі отримають своєчасно в повному обсязі все, що їм нараховано. На Донбасі ситуація найгірша, в Криму – погана. У металургійній промисловості ситуація покращується, тому що зменшилась у цій галузі кількість безробітних. Але зауважу, що, наприклад, у Києві на 10 тисяч безробітних 19 тисяч вакансій».


Слід гальмувати зростання безробіття


А головним рецептом у гальмуванні безробіття є підвищення зайнятості, каже міністр. «Потрібно затримувати робітників на підприємствах, на яких вони зараз працюють і підвищувати їхню зайнятість. Це ресурс, який буде використовуватись на підтримку реальної економіки, та ресурс, який буде запропонований по частковому безробіттю через фінансування із Фонду соціального страхування на випадок безробіття», – вважає мінінстр.

Звільнили? Поради тим, хто втратив роботу

Як діяти людині, якщо вона стала безробітною, тим більше, коли на вулиці опиняються мільйони людей? Поради дає експерт із працевлаштування Олена. «Шукати роботу можна через знайомих, якщо Ви спілкуєтесь у професійному середовищі. А найліпше – розмістити своє резюме в мережі Інтернет. І шукати роботу потрібно відразу, як тільки-но Ви дізналися про Ваше звільнення, коли ще допрацьовуєте останні дні».

Критична межа кількості безробітних в Україні – від 15%. Це якщо роботу шукатимуть понад 4,5 мільйони українців.


Чи доводиться Вам, Вашим рідним або знайомим шукати зараз роботу?
Руслан, інженер: На даний момент нікого з моїх знайомих та родичів не звільнили.
Ірина Василівна, прибиральниця: Дуже багато таких людей, але не потрібно падати у відчай. Робота завжди буде, щоправда, на меншу зарплатню.
Валерій, приватний підприємець: Багато моїх знайомих у фінансовій сфері й торгівлі залишились без роботи. Поки живуть на старих запасах і шукають роботу.
Валентина, безробітна: Я вже 2 місяці шукаю роботу, бо потрапила під скорочення. Пропозицій наразі мало та й зарплата вдвічі менша.
Василь, електрослюсар: У мене один сусід по дачі вже третій місяць у відпустці, а інший сам звільнився, бо грошей не виплачували.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG