Доступність посилання

ТОП новини

Рейтинги України можуть знову впасти, але дефолту не чекають


Прага – Рейтингове агентство Moody’s допускає подальше зниження рейтингів України. Тим часом у МВФ і на Заході не бачать ризику дефолту в Україні. Президент сподівається на єдину позицію уряду й Нацбанку в переговорах із МВФ. А уряд розраховує отримати другий транш кредиту МВФ уже в березні. Прем’єр закликає політиків не маніпулювати кризовими економічними показниками України і звинувачує Президента в «саботажі» урядових дій. Тим часом антикризові заходи має розглянути цього тижня РНБО.

Президент очікує єдиної позиції уряду й Нацбанку в переговорах із МВФ. А Прем’єр закликає політиків не маніпулювати кризовими економічними показниками України і звинувачує Президента в «саботажі» урядових дій. Тим часом антикризові заходи має розглянути цього тижня РНБО.

Міжнародне рейтингове агентство Moody’s перегляне низку нинішніх рейтингів України з можливістю їхнього зниження.

Ідеться про рейтинг державних облігацій України в іноземній і національній валюті В1, рейтинг недержавних облігацій в іноземній валюті Ва3 і банківських депозитів В2.

Можливий перегляд рейтингів України Moody’s пояснює політичною невизначеністю й проблемами в банківському секторі.

За класифікацією цього рейтингового агентства, цінні папери й емітенти, яким присвоєні рейтинги групи B, вважаються досить ризикованими для довгострокових інвестицій.

Минулого жовтня Moody’s погіршило прогноз рейтингів України з «позитивного» до «стабільного».

Нещодавно інше міжнародне рейтингове агентство Standard&Рооr’s допустило зниження рейтингів України через проблеми з виконанням умов угоди з Міжнародним валютним фондом.

А перед цим агентство Fitch Ratings знизило кредитні рейтинги України і заявило, що в Україні збільшуються ризики банківської й валютної криз, особливо в разі, якщо їй не вдасться виконати умови кредитного договору з МВФ.

Західні фінансисти не бачать ризику дефолту в Україні

У МВФ не бачать ризику дефолту в Східній Європі. Як повідомляє агенція Reuters, таку думку має голова Європейського департаменту МВФ Марек Белька.

На запитання, чи вважає він імовірним дефолт країн Центральної і Східної Європи, які значно потерпіли від фінансової кризи, чільний чиновник МВФ відповів: «Я так не думаю».

«Такі речі відбуваються в останню чергу. Я не бачу небезпеки, що навіть ті країни, які перебувають в обмежених фінансових умовах, не зможуть сплатити за своїми зобов’язаннями», – сказав він аудиторії, яка зібралася на його виступ у Школі міжнародних відносин Університету Джорджа Вашингтона в Вашингтоні у США.

Його погляди поділяє керівник підрозділу Інституту Петерсона у Східній Європі, Росії й Україні Андерс Ослунд, який заявив, що «у випадку з Україною можливість дефолту дуже низька. Країна, найімовірніше, переживе фінансову кризу, оскільки раніше вжила правильних заходів».

Учора комісар ЄС із питань економічної й грошово-кредитної політики Хоакін Альмунія повідомив, що ЄС може надати допомогу більшій кількості країн Центральної і Східної Європи. Він також відзначив, що допомога може знадобитися країнам, які не входять у єврозону.

Ющенко сподівається на єдину позицію уряду й Нацбанку в переговорах із МВФ

Президент Віктор Ющенко сподівається, що Кабінет Міністрів і Національний банк до початку наступного тижня вироблять єдину позицію щодо переговорів із Міжнародним валютним фондом.

Як повідомила речниця Голови держави Ірина Ванникова, на думку Ющенка, для продовження співпраці з МВФ Україні треба мати єдину погоджену позицію всіх галузей влади й інституцій.

Міжнародний валютний фонд відклав надання Україні другого траншу кредиту stand-by, однак обіцяє продовжити переговори з Києвом щодо подальшої співпраці.

У листопаді минулого року МВФ вирішив надати Україні кредит на суму близько 16,4 мільярда доларів для подолання проблем в економіці. Того ж місяця Київ отримав перший транш цієї позики – 4,5 мільярда доларів.

Уряд розраховує отримати другий транш кредиту МВФ у березні

Кабінет Міністрів очікує повернення місії Міжнародного валютного фонду для завершення перегляду програми співпраці з фондом у наступні два тижні й надання другого траншу кредиту в березні, повідомив віце-прем’єр Григорій Немиря.

«У травні очікуємо третій транш», – додав він.

Віце-прем’єр наголосив, що ключовою умовою для завершення переговорів з МВФ є спільна декларація уряду та Президента про готовність проводити узгоджену антикризову політику.

За словами Немирі, іншими важливими сферами співпраці є реструктуризація банківського сектору, податково-бюджетна політика й послідовне впровадження гнучкого обмінного курсу.

Водночас урядовець відмовився деталізувати дискусію з Фондом за цими пунктами, зазначивши, що, зокрема, в питанні дефіциту бюджету існує розуміння фонду про необхідність такого дефіциту, враховуючи поглиблення кризи.

Розмір дефіциту залежатиме від можливості України залучити додаткове фінансування, крім МВФ, у рамках двосторонніх або багатосторонніх угод, додав Немиря.

Віце-прем’єр уточнив, що уряд наразі проводить переговори зі Світовим банком про можливість надання четвертої позики на політику розвитку не в липні, як заплановано, а раніше.

Тимошенко закликає не маніпулювати економічними показниками України

«Ті люди, особливо політики, які говорять, що в системі світової економічної кризи Україна в найгіршому становищі – це абсолютно не відповідає дійсності», – заявила Прем’єр-міністр під час наради з головами обласних рад за участю спікера Верховної Ради Володимира Литвина.

За словами Юлії Тимошенко, за темпами промислового виробництва Україна посідає середні місця порівняно з іншими країнами, зокрема, з Казахстаном і Росією.

В умовах світової економічної кризи для подолання її наслідків в українській економіці необхідно координувати дії всіх гілок влади, заявила Тимошенко.

Тимошенко: Ветування Ющенком антикризових законів – «саботаж»

Прем’єр-міністр звинувачує Президента в саботуванні антикризових заходів, запропонованих Кабінетом Міністрів.

Як сказала Юлія Тимошенко на нараді з головами обласних рад, ветування антикризових заходів в аграрному секторі та в промисловості свідчить про бажання Віктора Ющенка перешкоджати роботі уряду: «Це просто все схоже на системну роботу, яка називається саботажем».

Напередодні Ющенко закликав Тимошенко, Кабінет Міністрів і коаліцію у Верховній Раді сконцентруватися на боротьбі з економічною кризою.

Тимошенко пояснює своє протистояння з Ющенком політичною конкуренцією між ними.

РНБО цього тижня розглядатиме антикризові заходи

Президент доручив апаратові Ради національної безпеки та оборони підготувати на цю п’ятницю, 27 лютого, засідання РНБО, на якому планується розглянути стан організації антикризових заходів щодо рішень, ухвалених на засіданні Ради нацбезпеки і оборони 20 жовтня 2008 року, повідомила прес-секретар Глави держави Ірина Ванникова.

На позачерговому засіданні РНБО 20 жовтня минулого року, за офіційним повідомленням, були розглянуті, серед іншого, «питання про прийняття невідкладних заходів щодо посилення фінансово-бюджетної дисципліни та мінімізації негативного впливу світової фінансової кризи на економіку України».

А позачергове засідання 13 жовтня, як повідомляв апарат РНБО, розглядало, зокрема, питання «щодо посилення фінансово-бюджетної дисципліни та мінімізації негативного впливу світової фінансової кризи на економіку України».

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG