Доступність посилання

ТОП новини

Подорожчання презервативів – зростання кількості венеричних хвороб та абортів


Харків – Подальше зростання цін на презервативи призведе до збільшення кількості венеричних захворювань в Україні як мінімум у чотири рази. Таке прогнозують харківські лікарі. У групі ризику, на їхню думку, студенти, які не купуватимуть презервативи по 35 гривень.

Ще влітку минулого року 6 гривень, місяць тому 26, і сьогодні близько 35 гривень. Це вартість звичайної упаковки з трьома презервативами. В аптеках кажуть: це не межа. Із кожним надходженням медпрепаратів, і в тому числі засобів контрацепції, їхня вартість значно зростає. Хоча собівартість одного презерватива – від 10 до 20 центів, кажуть фахівці. З такою ж ціною, як в Україні – державі, яка минулого року пережила справжній бум народжуваності, тепер загрожує численна кількість абортів, каже лікарка-гінеколог Наталія Малишева.

«Криза робить свою справу. Навряд чи багато жінок захочуть пролонгувати вагітність і будуть переривати її. Хоча це дуже небезпечно для здоров'я та життя жінки. Я нещодавно мала розмову з чоловіком, і коли сказала, що презервативи дуже подорожчали, він мені відповів: бідні жінки, нехай тепер думають самі про себе. Самі про себе - це здорово, звичайно, якщо говорити про вагітність. А якщо говорити про венеричні захворювання, я не знаю, для кого це важливіше», – зазначає Наталія Малишева.

Уражених венеричними захворюваннями вже більшає

За високих цін на презервативи кількість венеричних захворювань збільшиться як мінімум у чотири рази, каже лікар-венеролог Олександр Шаруда. До нього вже черга з пацієнтів.

«Вже перші ластівки прилітають. Пішла свіжа гонорея. Із розмов було зрозуміло, що були відсутні індивідуальні засоби захисту, в даному випадку презервативи. Щодо сифілісу, то це трошки пізніше, за місяць десь підуть, як тільки інкубаційний період закінчиться. Який же студент купить за 35-40 гривень презервативи, три штуки? ... Тому хвороби підуть угору», – наголошує Олександр Шаруда.

Через захмарні відпускні ціни деякі аптеки взагалі відмовляються від закупівлі презервативів.Наприклад, аптека при харківському шкірно- венерологічному диспансері. Такий дефіцит і, як наслідок, величезна кількість захворювань були ще за радянських часів, згадує Олександр Шаруда.

В обласному центрі СНІДу кажуть: у рамках міжнародної програми по боротьбі з ВІЛ-інфекцією ще торік отримали партію імпортних презервативів. Те. що залишилось, роздаватимуть і тепер: на тематичних лекціях, концертах або просто на вулиці.

Студенти починають заощаджувати на засобах контрацепції

Здоров'ям нації нарешті занепокоїлись і деякі парламентарі. Окремі депутати Верховної Ради запропонували ухвалити державну програму із забезпечення українців дешевими латексними виробами. Але поки до конкретних дій так і не вдалися, змусивши молодь обирати між товщиною гаманця та власним здоров'ям.

Самі молоді люди кажуть:

– Це просто засіб контрацепції, без якого нікуди. Тому ціна поки не вплинула ані на частоту покупок, ані на якість презервативів, що купляються.

– Купуємо, але в нас ще є запаси. Залишились ще від фірми QEEN.

– Б'є по бюджету студентському. Доведеться без них.

– А ми не дивимося на ціну. Це має робити хлопець.

– Я думаю, що треба зменшувати ціни, бо це впливає на СНІД, на народжуваність, на кількість абортів.

– Користуюся, а що робити.

– Припинив купувати. Користуюся, але дуже рідко.


Тим часом медики визнають: тематичні лекції для студентів на тему безпечного сексу нічого не варті, якщо ціни на засоби контрацепції молоді не по кишені.

(Харків – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG