Доступність посилання

ТОП новини

У Закарпатті відзначають 70-ту річницю проголошення Карпатської України


Коли Карпатську Україну проголосили як самостійну державу, до герба попередньої автономії в складі Чехословаччини ухвалили додати Тризуб св. Володимира Великого з хрестом на середньому зубі, але створити нове зображення вже не встигли
Коли Карпатську Україну проголосили як самостійну державу, до герба попередньої автономії в складі Чехословаччини ухвалили додати Тризуб св. Володимира Великого з хрестом на середньому зубі, але створити нове зображення вже не встигли

Ужгород – Завтра, 14 березня, до Закарпатської області з одноденною робочою поїздкою прилітає Президент України Віктор Ющенко. Головна мета поїздки – участь у заходах із відзначення 70-річчя подій, пов'язаних із проголошенням Карпатської України. До цього свята в Закарпатті вже готуються, хоча й цього разу не обійшлося без неприємних ситуацій.

Урочистості з нагоди 70-ї річниці проголошення Карпатської України почалися в Закарпатті ще 9 березня, заплановані на цілий тиждень. В рамках святкування проводяться виставки архівних документів та матеріалів обласного краєзнавчого музею «Карпатська Україна: відоме і невідоме», вечори поезії, вистави, мітинги, концерти, літературно-музичні композиції, а також презентація фільму, створеного творчим колективом Закарпатської обласної державної телерадіокомпанії «Тиса» під назвою «Гіркота солодкої землі».

Власне вчора в Ужгороді відкрили оновлену експозицію кімнати-музею Августина Волошина, поклали квітів до його монумента, а
Отець доктор Августин Волошин.
також вчора розпочалася Міжнародна науково-практична конференція «Карпатська Україна в контексті українського державотворення», в якій взяли участь понад 175 науковців із провідних науково-дослідних установ України, Росії, Угорщини, Словаччини та Румунії.

Віктор Ющенко зустрінеться з ветеранами та свідками подій Карпатської України

Президент приїжджає для участі у заходах із відзначення 70-річчя подій, пов’язаних із проголошенням Карпатської України. Заходи відбудуться у Меморіальному парку «Красне Поле» поблизу міста Хуста. Окрім цього, Віктор Ющенко зустрінеться з ветеранами та свідками подій Карпатської України, вручить державні нагороди. Також Глава держави у Хусті візьме участь у вшануванні пам'яті Президента Карпатської України Августина Волошина.

До урочистостей активно приєднується молодь Закарпаття. Зокрема, на суботу заплановане проведення інформаційної акції «Українська народна молодь вшановує українських героїв!», спеціально до якого приурочений випуск ювілейного значка.

Інформаційна акція проходитиме у місті Хусті, активісти Української народної молоді проведуть опитування мешканців та гостей міста щодо історичної обізнаності та сучасного бачення подій 1938-1939 року, що відбувалися тоді на Закарпатті. Кожен опитаний отримає ювілейний значок, а всі, хто виявить бажання дізнатися більше про життя та подвиг українців Закарпаття та про діяльність Президента Карпатської України Августина Волошина, отримає диск із записом документального фільму «Трагедія Карпатської України». Це унікальна хроніка, знята американським оператором українського походження, який загинув в останньому бою.

Для відзначення 70-ї річчя Карпатської України у суботу на Красне Поле гостей повезе спеціальний дизель-поїзд «Едельвейс», він безкоштовно перевозитиме з Ужгорода й назад усіх бажаючих.

Мер Ужгорода говорить про небезпеку прильоту Президента до Закарпаття

Про небезпеку прильоту говорить Мер Ужгорода Сергій Ратушняк. Напередодні візиту Глави держави голова міста Ужгорода звернувся з урядовими телеграмами до голови СБУ та особисто до Президента України з листом-попередженням про небезпеку.

Зі слів Ратушняка, життя Глави держави в небезпеці, бо, як відомо, аеропорт міста Ужгорода не відповідає елементарним вимогам стандартів безпеки повітряного руху.

У листах зокрема зазначається таке: «Запланований на 14.03.09 приліт Президента України до міста Ужгорода є небезпечним і потребує термінової корекції. Так званий аеропорт в м. Ужгороді є непридатним для прийому реактивних літаків з місткістю понад десять осіб з наступних причин; непридатності довжини та якості злітної смуги; повній технічній непридатності й зношеності радіолокаційного обладнання, яке давно підлягає заміні й утилізації тощо».

У зв'язку з вищезазначеним, зазначається в листі, життю і здоров'ю пасажирів, які прилітають до аеропорту міста Ужгород, загрожує велика небезпека.

(Ужгород–Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG