Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко і Тимошенко будуть разом сидіти на з’їзді ЄНП у Брюсселі (Європейська преса)


Прага – Оглядачі різних європейських видань очікують, що до кінця березня в Європі буде вирішене питання, які країни братимуть участь у модернізації української газотранспортної системи. Також відзначається, що у цьому готові брати участь як США, так і Росія, а також країни ЄС. Деякі газети звернули увагу на поблажливий тон російського прем’єра Володимира Путіна у коментарях на адресу уряду Юлії Тимошенко. У Європі також не забули й про 70-річчя від дня проголошення незалежності Карпатської України.

Російська «Нєзавісімая Ґазєта» вважає, що до кінця березня у Європі вирішать, які країни братимуть участь у модернізації української газотранспортної системи, через яку до Європи надходить до 80 відсотків російського газу. Ця газета також інформує, що 18-19 березня до Брюсселя з цією метою приїздить президент України Віктор Ющенко, а 19-го до нього приєднається Юлія Тимошенко і вони разом будуть присутні на з’їзді Європейської народної партії. «Нєзавісімая Ґазєта» також зауважує, що Ющенко і Тимошенко єдині у тому, що українська ГТС – національна власність і залишиться на сто відсотків в руках держави Україна. Це видання також повідомляє, що 23 березня у Брюсселі відбудеться міжнародна конференція з проблеми модернізації ГТС України, а у квітні Парламентська асамблея Ради Європи готує резолюцію під назвою «Небезпека використання енергетичного фактору як інструменту політичного тиску».

Лондонська «Файненшел Таймс» вважає, що остання заява Володимира Путіна про «газову милість» до України продиктована тим, що російський прем’єр робить ще одну послугу Юлії Тимошенко, яка намагається «гармонізувати стосунки з Росією, не жертвуючи при цьому зв’язками із Заходом». Газета не виключає, що «Москва тепер буде підтримувати напередодні президентських виборів пані Тимошенко, на шкоду президенту Віктору Ющенку і лідеру опозиції Віктору Януковичу». «Файненшел Таймс» також наголошує, що багато політиків в Україні побоюються стосовно високої ціни, яку може Тимошенко заплатити Москві, жертвуючи при цьому інтересами України.

Впливовий лондонський часопис «Економіст» присвятив одну з публікацій 70-річчю проголошення незалежності Карпатської України та відзначив, що ця політична акція сталася у буремний час наростання протистояння у Європі напередодні Другої Світової війни, коли події в Центральній Європі і в українському Закарпатті розгорталися при прямому втручанні нацистської Німеччини, яка розчленувала і окупувала потім Чехословаччину, до складу якої входила на правах автономії і Підкарпатська Русь. «Економіст» також відзначає, що президент Карпатської України Августин Волошин загинув у 1945 році в стінах сталінської в’язниці у Москві. Видання також наголошує, що жертвами більшовицької системи стало багато борців за незалежність Карпатської України. Це видання також пише про те, що як в українському Закарпатті, як і на території Словаччини, Польщі та в Сербії живе чимало людей, які вважають себе окремою етнічною групою – русинами. Русини, як наголошує «Економіст», стоять на позиціях, насамперед, національно-культурного самовизначення але є група серед них , яка вимагає утворення на теренах Закарпаття незалежної держави.

(Прага–Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG