Доступність посилання

ТОП новини

КУЛЬТ-МАЙДАН на Свободі. Звичайне «Євробачення»


Київ – Пісенний конкурс «Євробачення» для багатьох асоціюється не так із відкриттям яскравих виконавців, як із банальними скандалами. Тому скандальні завихрення, котрі вже обвівають Євро-2009, що з 12 по 16 травня відбудеться в столиці Росії, цілком вкладаються в стилістику дійства.

Спочатку Сербія піймала Боснію на плагіаті. У Болгарії громадськість пише листи президенту, підозрюючи організаторів відбіркового туру в підтасуванні. Відмовляється від участі в конкурсі Латвія. Росія стусається із Грузією через пісеньку We don't wanna Put in гурту Стефане і 3G, вбачивши в простенькому тексті трохи не політичні випади.

Але із українською співачкою Анастасією Приходько, яка на Євро-2009 представлятиме Росію, пов'язаний цілий каскад скандалів. Витоки котрих ще в Україні, звідки Настя торувала шлях до берегів Москва-ріки. За порушення технічних правил в Україні, зокрема й за виконання пісні неукраїнською мовою, Анастасії не допустили до національного півфіналу.

Продюсер співачки Олена Мозгова звинуватила журі українського конкурсу в усіх гріхах, а Приходько навіть звернулася з відкритим листом до Президента Ющенка, доводячи, що є справжньою комсомолкою, чи то пак пластункою, членкинею й патріоткою, та закликаючи відмінити результати конкурсу.

Юну співачку підтримали патріоти заслуженіші: Софія Ротару, Ані Лорак та Філіп Кіркоров. Втім, Президент втручатися в музичні розборки не став.

Язик від Києва доведе. До Москви

Настя, тим часом, встигла встрибнути в останній вагон російського відбіркового туру (умови конкурсу таке дозволяють). Та не просто встигла, а перемогла з піснею «Мамо», написаною Костянтином Меладзе, де текст звучить російською, а приспів – українською мовами.

Це, в свою чергу, спричинило новий скандал: перемогу опротестовує Йосип Пригожин, продюсер та чоловік співачки Валерії, яка до останнього моменту вважалася фаворитом російського відбіркового туру.

Перемога 21-річної української виконавиці викликала неоднозначну реакцію і в інших російських професіоналів муз-індустрії, а також вал невдоволення серед фанатів: мовляв, за що боролись – щоб у Москві Росію представляла українська співачка з майже українською піснею? Непорядок.

Насамкінець, деякі російські ЗМІ відкрито звинуватили Анастасію Приходько в націоналістичних висловах, яких вона буцімто припускалася, беручи участь в московському конкурсі «Фабрика зірок-7».

А «Московський комсомолець» навіть зарахував брата співачки, 23-річного диригента та співака Назара Приходька до «членів УНА-УНСО». Ну, «комсомольцям», напевне, видніше: десь, мабуть, бачили Назарія на «унсовському» марші в Осетії, якраз під пісеньку We don't wanna Put in...

Лобода замість віагри

Зрештою, Україна минулого тижня також назвала свого учасника Євробачення – Світлану Лободу. Колишня учасниця групи ВІА Гра представить у Москві свою пісню Be My Valentine.

Можна, звичайно, тішитися, що на цьогорічному Євросонгу буде, по суті, два представника України. Вже, до речі, й тішаться. Хоча, якщо говорити об'єктивно, якоїсь принципової різниці між Лободою та Приходько важко розгледіти навіть під мікроскопом. Тому закінчу думкою відвідувача інтернет-форуму: «Очевидно, що єдиною серйозною зіркою в українському шоу-бізі є мер Києва Леонід Черновецький. Пропоную відправити його, але без права на зворотній в'їзд. Так би мовити, «прощальний концерт» за заявками. Певна річ, на гречку й прапорці глядачам кияни скинуться». А то...

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG