Доступність посилання

ТОП новини

США контактують із Німеччиною для депортації Івана Дем’янюка


Посвідчення охоронця табору «Травнікі» на ім’я Іван Дем’янюк. Під датою 27.3.1943 записано переведення в табір «Собібур». У радянських архівах дописали російський переклад. На підставі цього посвідчення Джона Дем’янюка звинувачують у нацистських злочинах
Посвідчення охоронця табору «Травнікі» на ім’я Іван Дем’янюк. Під датою 27.3.1943 записано переведення в табір «Собібур». У радянських архівах дописали російський переклад. На підставі цього посвідчення Джона Дем’янюка звинувачують у нацистських злочинах

Прага – Сполучені Штати звернулися до уряду Німеччини з метою видати подорожній документ для Джона (Івана) Дем’янюка після того, як Німеччина видала ордер на арешт українця, якого там звинувачують у нацистських злочинах, повідомив у вівторок речник імміграційних органів США.

Раніше цього місяця суд у Німеччині звинуватив Івана Дем’янюка, який живе у США під іменем Джон Дем’янюк, в більш як 29 тисячах випадків надання допомоги в убивстві євреїв у нацистському таборі смерті Собібур на території Польщі.

Прокуратура в Мюнхені оголосила тоді, що працює разом із урядом Німеччини над запитом до Сполучених Штатів Америки про екстрадицію Дем’янюка.

Раніше імміграційний суд у США постановив депортувати Дем’янюка, якого перед тим позбавили американського громадянства, до країни, яка погодиться його прийняти.

Німецька прокуратура нині стверджує, що Дем’янюк у березні-вересні 1943 року був охоронцем у таборі смерті Собібур і «таким чином брав участь у наданні допомоги в убивстві принаймні 29 тисяч осіб юдейської віри».

Родичі Дем’янюка, говорячи від його імені, повторюють його заперечення будь-якої його вини і запевняють, що він не сприяв убивству ані однієї людини, не кажучи про тисячі.

Син звинувачуваного Джон Дем’янюк-молодший додає, що його батько через поганий стан здоров’я не переживе поїздку за океан і ще один суд.

За його словами, в 88-річного нині Дем’янюка-старшого ціла низка хвороб, серед яких гостра ниркова недостатність, через яку він минулого тижня потрапляв до лікарні швидкої допомоги.

Натомість директор міжнародної єврейської організації «Центр імені Симона Візенталя», яка домагається розшуку й переслідування нацистських злочинців, Ефраїм Зурофф висловив «велике задоволення» тим, що американська влада «пішла на цей крок», щоб полегшити екстрадицію Івана Дем’янюка до Німеччини до суду і «належного покарання за його жахливі злочини».

Нинішні звинувачення проти Дем’янюка не перші

У 1980–90-х роках Івана Дем’янюка вже позбавляли громадянства США і видали до Ізраїлю, де засудили до кари смерті за звинуваченням у тому, ніби він був сумнозвісним своєю жорстокістю охоронцем іншого нацистського концтабору Треблінка на прізвисько «Іван Грозний».

Але, коли Дем’янюк відбув два роки під вартою протягом судового процесу і ще п’ять років в ізраїльській в’язниці після вироку смерті, під час перегляду справи з’ясувалося, що сторона звинувачення – Міністерство юстиції США – свідомо приховала свідчення, які виправдовували його.

Після того він повернувся до США, де його громадянство відновили.

Та невдовзі проти Івана Дем’янюка знову висунули вже нові звинувачення, що він здобув громадянство США незаконно, бо приховав свою службу в нацистських концтаборах за часів Другої світової війни, що й привело в 2002 році до нової втрати американського громадянства, а потім і до судового рішення про депортацію. Минулого року Дем’янюк вичерпав усі можливості оскаржити ці рішення.

Іван Дем’янюк заперечував нові звинувачення й заявляв, що ніколи не був охоронцем у таборах смерті, хоча як радянський військовополонений був змушений до служби на німців.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG