Доступність посилання

ТОП новини

Лідери G-20 розбиралися зі світовою економічною кризою


Великобританія - Президент США Барак Обама зі своїм російським і китайським колегами Дмитром Медведєвим і Ху Цзіньтао на саміті G-20 у Лондоні, 2 квітня 2009 р.
Великобританія - Президент США Барак Обама зі своїм російським і китайським колегами Дмитром Медведєвим і Ху Цзіньтао на саміті G-20 у Лондоні, 2 квітня 2009 р.

Прага – Лідери Групи Двадцяти проводили в Лондоні переговори про те, як дати раду з найтяжчою за останні десятиріччя економічною кризою. Вже напередодні цієї зустрічі були відчутні розбіжності між державами, зокрема, щодо необхідності додаткових державних витрат і суворішого фінансового регулювання. Американський президент Барак Обама сказав перед цим, що лідери найпотужніших економік світу не обов’язково домовляться по всіх пунктах, але висловив переконання, що саміт у британській столиці стане проявом «великої згоди».

Всі учасники саміту в Лондоні у перший день повсюдно випромінювали посмішки, особливо коли їх зустрічав гостинний господар – британський прем’єр Ґордон Браун. Традиційні рукостискання для камер перед журналістами, Браун дружньо супроводжує французького президента Ніколя Саркозі…

Завдання лідерів Групи Двадцяти – узгодити кроки, щоб витягти світ зі спаду і допомогти у запобіганні нових криз. Але все це стає більш зрозумілим лише через кілька годин переговорів Групи Двадцяти в четвер.

Ґордон Браун оголошує увечері загальний висновок комюніке саміту Групи Двадцяти у Лондоні: «Наше послання сьогодні є виразним і певним: ми віримо, що в цю нову глобальну добу наш достаток є неподільним. Ми віримо, що глобальні проблеми вимагають глобальних розв’язань. Ми віримо, що, щоб економічний ріст був стійким, його треба ділити між усіма і що торгівля знову має стати мотором росту. Сьогодні ми досягли нового консенсусу: що ми разом вживемо глобальних дій, щоб дати собі раду з проблемами, які постали перед нами. Ми зробимо все, що потрібно, щоб відновити зростання і робочі місця. Ми вживемо заходів, щоб відбудувати впевненість і довіру до нашої фінансової системи і відвернути повторення подібної кризи будь-коли в майбутньому».

Журналісти та експерти зранку коментували проект комюніке саміту, у якому були відсутні будь-які зобов’язання щодо додаткового фінансового стимулювання економіки, за що до сьогодні виступали США і Велика Британія. Замість цього Франція та Німеччина підкреслювали необхідність суворішого фінансового ринкового регулювання.

У проекті підсумкового документу саміту йшлося також про більш прискіпливе регулювання так званих хедж-фондів. Довкола цих та інших питань тривала гостра дискусія між учасниками саміту.

П’ять світових завдань

Взагалі, як вже відомо, у комюніке саміту визначено п’ять головних завдань цієї зустрічі: відновлення зайнятості, допомога банкам і відновлення кредитування, посилення світових фінансових інститутів для протидії та запобігання кризам, посилення глобальної торгівлі і витворення стабільного процесу виходу з кризи.

На саміті у Лондоні в цілому погоджено план стимулювання економік у розмірі в один трильйон доларів. Також відомо, що лідери Групи Двадцяти погодилися на потроєння ресурсів Міжнародного валютного фонду до 750 мільярдів доларів і надання МВФ значних коштів для допомоги у виході різних країн із кризи.

За інформацією з заключного виступу Ґордона Брауна, МВФ витратить до кінця 2010 року на підтримку економік світу 5 трильйонів доларів. Учасники саміту також домовилися надати близько 100 мільярдів доларів для посилення світової торгівлі.

Протести проти кризи чи проти боротьби з кризою?

Повідомляться також про надзвичайні заходи безпеки британської поліції. У середу тисячі демонстрантів вийшли на вулиці Лондона, щоб висловити протести проти глобалізації, змін клімату та війн. Унаслідок різких зіткнень протестувальників із поліцією померла від поранень одна особа.

Кореспондент Радіо Свобода повідомив сьогодні, що поліція Лондона робить усе можливе щоб протестувальників не побачили учасники саміту. І демонстрантам дійсно не пробитися до «Іксел-Центру» через повсюдні кордони поліції та сил безпеки. Тим більше, що саміт проходив на одній із далеких від центру околиць східного Лондона.

Сьогодні увечері в Лондоні очікується багатотисячна акція протесту проти рішень саміту Групи Двадцяти.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG