Доступність посилання

ТОП новини

Прогнози Світового банку погіршуються, але в України ще є шанси


Київ – Світовий банк переглянув свої прогнози щодо кризи в Україні у бік погіршення. Тепер фахівці банку запевняють, що криза сягне свого дна у 2009 році, і зростання економіки почнеться не раніше 2010 року. При цьому, якщо вірити прогнозу, Україна має непогані шанси вийти з кризи із мінімальними втратами. Як це зробити? Усе залежить від самих українців.

Валовий внутрішній продукт України цього року зменшиться на 9%, інфляція – сягне 16,4%, і на 18% впаде внутрішнє споживання. Дефіцит бюджету складе 3% від ВВП. Це прогнози Світового банку.

Старший економіст представництва Світового банку в Україні Руслан Піонтківський вважає, що існують ризики ще більш негативного розвитку подій. «Це може трапитися як через подальший перегляд перспектив світової економіки, так і в результаті відкладання, затягування в необхідних антикризових заходах з боку української влади», – зазначає економіст.

Україна одужає у 2010 році – експерти

Частина економічних показників у прогнозі Світового банку вселяє надію. Зокрема, цього року Україна матиме позитивний торговельний баланс: експорт дещо перевищуватиме імпорт. А у 2010 році з’явиться невеличке, на 1%, зростання валового внутрішнього продукту, у півтора раза зменшиться інфляція, зростуть показники споживання. Однак, на думку старшого економіста Світового банку Пабло Сааведра, все це можливе лише за умови ефективних антикризових заходів.

«Потрібне адекватне, вчасне продовження угоди з Міжнародним валютним фондом. Треба вжити бюджетних ресурсів для допомоги реальному сектору економіки, для створення робочих місць і захисту малозабезпечених. Не обійтися без рефінансування банків. Необхідні структурні реформи, зокрема, для стимулювання підприємництва, і полегшення експорту», – такий «антикризовий пакет» пропонує Пабло Сааведра.

Українські переваги в умовах кризи

Пан Сааведра зазначає, що через політичні чвари українська влада недостатньо прислухалася до порад міжнародних організацій. Тому економіка не отримує реальних антикризових заходів, і нині є однією з найбільш вразливих у світі.

Але, незважаючи на це Україна в умовах світової кризи має певні переваги у порівнянні з іншими державами, говорить Мартін Райзер, директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові.

«У світі чимало країн, які мають набагато гірше становище, ніж Україна. Адже її розвиток залежить від народу, який має можливість вибору. Україна має потужну економіку, надзвичайно вигідне географічне положення, дуже високий рівень освіти населення. Головне – відчинити двері для інвестицій та орієнтуватися на багаторічні перспективи розвитку, незалежно від того, є криза чи немає. На цих засадах ми і працюємо з Україною, починаючи з 1992 року», – каже Мартін Райзер.

Фахівці Світового Банку додають, що криза у світі може розвиватися непередбачувано. Тож не виключено, що їхні прогнози вкотре будуть переглянуті. Із цим погоджується і народний депутат України, доктор економічних наук Юрій Каракай.

«Світовий банк має досвідчених експертів, і їхні прогнози загалом реальні. Але ситуація в Україні може бути гіршою, ніж передбачає Світовий банк. Усе залежить від розумності дій нашої влади, від того, наскільки прислухається вона до думки фахівців. Але Україна нагадує того хворого на грип, який замість виконання порад лікаря, лікується, бігаючи босоніж по снігу. Наслідки і для хворого, і для нашої економіки – відповідні», – резюмує Юрій Каракай.

За словами народного депутата, зараз потрібно зменшувати видатки бюджету і ухвалювати комплексну антикризову програму. Але уряд цього не робить, тож можуть збутися найгірші прогнози.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG