Доступність посилання

ТОП новини

В ЄC обговорили загрозу пандемії «нового грипу»


Медичні працівники Швеції проходять інструктаж по користуванню устаткуванням для виявлення вірусу грипу свиней, Мальменска Академічна лікарня, 28 квітня 2009 р.
Медичні працівники Швеції проходять інструктаж по користуванню устаткуванням для виявлення вірусу грипу свиней, Мальменска Академічна лікарня, 28 квітня 2009 р.

Люксембург – Надзвичайний саміт європейських міністрів охорони здоров’я відбувся в четвер у Люксембурзі. Голови медико-санітарних відомств, експерти та представники євроустанов вирішували, як Європейському Союзу скоординовано протидіяти поширенню нової форми грипу, що завойовує все нові та нові терени. Після того, як декілька європейських країн констатували захворювання «мексиканським грипом» серед своїх громадян, керівники ЄС почали закликати до відміни авіарейсів із Європи до Мехіко. У той же час, почалися пошуки загальноєвропейських заходів для припинення поширення небезпечного вірусу, що нині на межі пандемії.

«Новий грип» – так все частіше називають вірус у країнах Євросоюзу. Інша, дуже поширена назва «свинячий» визнана неточною, бо власне, ця форма грипу має властивість передаватися від людини до людини. Також, було помічено, що ця назва завдала помітного удару по світовому експорту продуктів тваринництва, хоча, переконують експерти, особливих підстав для цього немає.

Підсумовуючи роботу позачергового «протигрипового» саміту комісар Євросоюзу з питань охорони здоров’я Андрула Василіу закликала європейців бути обережними, пильними, готовими, але не панікувати. Навіть при доволі загрозливих темпах поширення цього вірусу, ситуація ще далека від драматичної.

Всі механізми Євросоюзу зі спостереження та моніторингу нових небезпечних захворювань нині задіяні та працюють ефективно, йдеться у підсумковому комюніке.

Міністри зійшлися на думці, що всім скоординовано слід співпрацювати у сфері досліджень та пошуку нових ліків та вакцини від «мексиканського грипу». У разі швидкого поширення захворювання у якійсь із європейських країн, інші повинні обов’язково прийти їй на допомогу.

Франція: «обмежити повітряний рух»

Тим часом, Розелін Башело, французький міністр охорони здоров’я прибула на саміт із пропозицією відміни авіарейсів із Європи до Мехіко, де зареєстрована найбільша кількість захворювань.

«Франція висунула пропозицію заборонити всі рейси до зони найбільшого поширення епідемії грипу, тобто до Мексики, – повідомила вона. – Зрозуміло, що було б контрпродуктивним заборонити рейси з Мексики до Європи, бо це спровокує людей до пошуку обхідних шляхів. У свою чергу, це призведе до погіршення реєстру осіб, що могли б виявитися враженими вірусом».

Розелін Башело додала, що ось вже близько тижня щоденно проводяться засідання Європейської Ради з санітарної безпеки. А нинішній саміт дозволить координувати всі практичні кроки та оперативніше реагувати й обмінюватися інформацією між всіма 27-ма країнами-членами.

Тим часом, представники Європейського центру контролю та попередження захворювань, що теж брали участь у саміті, вважають, що будь-які обмеження руху людей – малоефективні. Такої ж думки й міністри частини країн ЄС. У їх числі й Данієла Філіпіова, представниця Чехії, що головує в ЄС. Тому, зрештою, пропозиція Франції ухвалена не була, проте, кожна з країн може самостійно визначити обмеження повітряного руху в зону небезпеки.

І звичайний грип може забрати життя

Згідно інформації, оприлюдненої Європейською Комісією, що власне координує всі дії на рівні Європи та стежить за розвитком ситуації, сьогодні Євросоюз має 19 підтверджених випадків захворювань на «новий грип». 10 хворих зареєстровано в Іспанії, 5 – у Британії, 3 – у Німеччині та 1 особа – в Австрії. Пополудні перший випадок зараження також підтверджений у Швейцарії, що не є членом ЄС. Всі ці люди нещодавно повернулися із подорожі до Мексики, крім одного: один іспанець захворів, перебравши вірус від когось із родичів.

Песимістичнішими були заяви генерального директора підрозділу Єврокомісії з питань охорони здоров’я Робіна Маделіна. Він переконаний, що Європа дуже добре готова до відсічі «мексиканського грипу», але не виключив можливості смертельних випадків.

Тим часом, учасники саміту закликали не драматизувати ситуації. Щорічно від звичайного грипу у світі помирає близько 250 тисяч осіб. Тому, нинішня епідемія, що може перерости у «пандемію», не повинна розглядатися, як щось надзвичайно трагічне, зауважували представники європейських інституцій.

Данієла Філіпіова, міністр охорони здоров'я Чехії, що головувала на надзвичайному саміті, зазначила, що «пандемія» зовсім не обов'язково означає, що її повинні супроводжувати смертельні випадки.

(Люксембург – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG