Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко і Тимошенко знову грають в «Одеса – Броди»


Київ – У якому режимі працюватиме нафтопровід «Одеса – Броди»? Це питання в черговий раз викликало нове протистояння між Секретаріатом Президента та Кабінетом Міністрів. Віктор Ющенко вимагає від уряду терміново забезпечити використання нафтогону в аверсному напрямку, а урядовці заявляють, що зараз це зробити проблематично.

Бізнес-ідея нафтопроводу «Одеса – Броди» – це транспортування каспійської нафти на Захід більш дешевим шляхом, оминаючи територію Росії. За розрахунками компанії «ПрайсВотерхауз Куперс», яка розробляла бізнес-план проекту, маршрут Одеса – Броди – Ужгород – Центральна Європа пропонує економічно вигідну альтернативу для нафтопереробних заводів (НПЗ) Чехії, Австрії та Південної Німеччини, які вже споживають легку, малосірчану нафту з Каспію. Головною перевагою цього нафтогону є його економічність. Так, постачання однієї тонни нафти через «Одеса-Броди» на НПЗ «Кралупи» у Чехії коштує на долар дешевше, ніж постачання традиційним, морським маршрутом, через Босфор та Трієст.

Нафтопровід «Одеса-Броди» був збудований протягом 1996-2001 років. Після завершення будівництва його три роки не використовували. 4 лютого 2004 року Кабінет Міністрів ухвалив рішення про використання нафтопроводу «Одеса – Броди» у прямому, аверсному напрямку. Однак, уже в липні перший уряд Віктора Януковича ухвалив іншу постанову, яка зняла визначення конкретного напрямку використання нафтогону. Саме це і увімкнуло зелене світло реверсу. Відтоді, і до сьогодні нафтопровід використовують для транспортування важкої російської нафти з родовищ концерну «TNK-BP» через Броди до Одеси.

У серпні минулого року Президент Віктор Ющенко доручив Кабінету Міністрів забезпечити запуск нафтопроводу «Одеса-Броди» в аверсному режимі до 2009 року. А у вівторок Віктор Ющенко висловив вимогу уряду зробити це терміново. Однак, вже сьогодні міністр палива та енергетики Юрій Продан заявив, що через відсутність контрактів на споживання та постачання нафти, негайне переведення нафтогону в аверсний режим є проблематичним.

У Секретаріаті побачили в позиції уряду російський слід

Президентський Секретаріат вже відреагували на позицію уряду. За словами уповноваженого Президента з питань міжнародної безпеки Богдана Соколовського, така заява міністра може «спровокувати міжнародний конфлікт», оскільки і український Президент Ющенко, і азербайджанський Президент Алієв неодноразово заявляли, що каспійської нафти достатньо для прокачування по нафтопроводу, і домовленості про це є.

В інтерв’ю Радіо Свобода пан Сокловський пов’язав заяву Юрія Продана із заявою російського віце-прем’єра Ігоря Сєчіна, висловлено днем раніше, про те, що аверс нафтопроводу «Одеса-Броди» може спричинити нові ризики для поставок енергоносіїв із Росії до Європи.

«Мене дивує резонанс російської сторони, віце-прем’єра Російської Федерації Ігоря Сєчіна, і української в особі керівника Міністерства ПЕК. Чомусь вони, на диво, по суті збігаються», – зауважив Богдан Соколовський.

Аверс можливий...

Згідно існуючих контрактів Україна може змінити напрямок нафтопроводу «Одеса Броди», попередивши про це за три місяці. Тож, на думку координатора з питань реалізації Меморандуму Україна – ЄС у сфері енергетики Олександра Тодійчука, об’єктивних причин для неможливості запуску нафтогону в аверсному напрямку сьогодні немає.

«Технічних та економічних проблем у цього проекту немає. Є проблеми у нашій державі. На якомусь етапі проектом знехтували заради певних преференцій щодо газу. Потім цей проект був загрозливий для певних кланових енергетичних ігор. Сьогодні – це передвиборча кампанія. Всі нещастя цього проводу полягає у тому, що він стає картою, або розмінною монетою в якихось інших іграх», – зазначає експерт.

...але для цього потрібен час?

Однак, на переконання керівника енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимира Саприкіна, реалізація аверсного напрямку нафтопроводу «Одеса – Броди» стане можливою лише за кілька років.

«Реалізувати цей проект потрібно. Але це можливо буде зробити після кардинального збільшення видобутку нафти в Азербайджані та вирішення юридичних і технічних питань. Треба мати контракти з усіма учасниками цього процесу: постачальниками, танкерними компаніями, компаніями, що качають нафту у Словаччині, Угорщині та Чехії. На сьогодні ми, на жаль, окрім обіцянок з боку Азербайджану не отримали жодного контракту», – вважає Володимир Саприкін.

Наприкінці квітня у Варшаві було затверджено технічно-економічне обґрунтування (ТЕО) нафтопроводу «Одеса-Броди». До речі, це вже шосте ТЕО. Попередні нічого не довели компаніям, які видобувають нафту на Каспійському морі. Тепер, за словами Президента Віктора Ющенка, обґрунтування має бути презентоване на засіданні Єврокомісії.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG