Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко відзвітувала про черговий «український прорив»


Київ – Відсутність штрафів за недобір газу, узгодження позицій щодо участі Росії у модернізації української газотранспортної системи та закачування палива в українські сховища за рахунок передоплати транзиту російського газу. Так Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на прес-конференції в четвер підсумувала переговори з російським колегою Володимиром Путіним у газовій сфері, що відбулися у Москві днем раніше. Тим часом, у Секретаріаті Президента очікують звіту Прем’єра про виконання директив, які Глава держави дав напередодні її московського візиту.

В українсько-російських газових контрактах від 19 січня записано, що Україна має купити 40 мільярдів кубів російського газу щорічно. Якщо ж ні, «Газпром» має право вимагати 150% вартості невикупленого газу. А зважаючи на те, що у першому кварталі «Нафтогаз» імпортував близько 2,5 мільярдів кубів, що вдвічі менше, ніж законтрактовано, то штрафи могли бути значними.

Однак, під час візиту до Москви Прем’єру Тимошенко вдалося домовитися, що цього року російська сторона не виставлятиме Україні штрафних санкцій за недобір газу. Юлія Тимошенко, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, запевнила, що всі обмеження щодо об’ємів споживання палива зняті, і це записано на папері.

«Україна споживатиме стільки газу, скільки їй потрібно для того, щоб забезпечувати всіх споживачів, – каже Прем’єр-міністр. – Така домовленість є, і вона зафіксована спеціальними актами та формалізована. Це повністю дає можливість споживати стільки газу, скільки їй потрібно, а не стільки, як було попередньо домовлено. І пов’язано це з кризовими явищами у світі, які, безумовно, відбиваються і на Україні».

Що до участі Росії у модернізації української газотранспортної системи, то це, каже пані Тимошенко, стосуватиметься постачання необхідного обладнання російськими компаніями. За її словами, прем’єр-міністр Путін сприйняв таку пропозицію, і російська сторона готова брати у цьому учать.

Ще одним результатом переговорів у Москві є домовленості про закачування в українські підземні сховища 800 мільйонів кубів газу. При цьому Україна має розраховуватись за нього шляхом зарахування передоплати транзиту газу.

Секретаріат Президента дав Тимошенко 10 днів

У президентському ж Секретаріаті не поспішають давати конкретних оцінок візиту Юлії Тимошенко до Москви. Уповноважений Президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що у 10-денний термін Прем’єр має відзвітувати про результати переговорів.

«На переговори у Москві українській делегації були надані конкретні вичерпні директиви. Є 10 днів, протягом яких до Президента має бути поданий вичерпний звіт про результати переговорів. Ми вітаємо ініціативи українського уряду та голови українського уряду, спрямовані на коригування контрактів у газовій сфері від 19 січня цього року в тій частині, де сторонами були допущені дуже серйозні помилки», – зазначив Богдан Соколовський.

Водночас він висловив побоювання щодо закупівлі газу в оплату за транзит. На його думку, якщо ціна газу буде високою, а ставка транзиту низькою, для України це буде збитковим.

Україна не зможе розрахуватися транзитом?

Між тим, опозиція уже розкритикувала московські домовленості Тимошенко. За словами колишнього міністра палива та енергетики Юрія Бойка, домовленість про бартерну оплату – газ-транзит – виконати неможливо.

«Ми спожили всю плату за транзит, ми отримали її за весь рік. А враховуючи те, що обсяги транзиту газу нашою територією у Європу впали, то ми аванс отримали не тільки на цей рік, але й на наступний – приблизно на третину наступного року», – сказав Юрій Бойко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Тим часом, Україна та Росія хочуть домовитися про закачування газу в українські підземні газосховища на міждержавному рівні. За словами Юлії Тимошенко, українська сторона вже готує проект відповідної угоди. Цим документом мають бути передбачені умови закачування палива у весняно-осінній період. До початку опалювального сезону Україна планує закачати до 20 мільярдів кубів газу.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG