Доступність посилання

ТОП новини

«Південний енергетичний коридор»: половинчата перемога


Маршрут за яким має пройти газогін «Набукко»
Маршрут за яким має пройти газогін «Набукко»

Брюссель – Чергова спроба євроінституцій вивести з глухого кута газопостачальні проекти, зокрема, газогону «Набукко» була здійснена в п’ятницю у Празі. Саміт із поетичною назвою «Південний коридор – новий «шовковий шлях» зібрав на зустріч голів європейських установ та представників Азербайджану, Узбекистану, Туреччини, Грузії, Туркменистану, Казахстану, Єгипту та Іраку. Головна мета саміту – розширити мережу постачання «блакитного палива» і менше залежати від російської газової монополії.

«Південний енергетичний коридор», з приводу якого дискутували представники різних делегацій, стосується виключно транспортування природного газу до Європи з країн Каспійського регіону та Середньої Азії.

Ця важлива стратегічна ініціатива була ухвалена Євросоюзом та країнами-партнерами.

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу наголосив: «Нагальним пріоритетом Євросоюзу є поглиблення нашої енергетичної безпеки за допомогою диверсифікації джерел та шляхів постачання енергоносіїв. Ключова стратегічна ініціатива «Південний коридор» сьогодні досягла своєї мети: вона отримала політичний поштовх для свого подальшого розвитку».

Проте підписи під міжурядовою угодою щодо цієї ініціативи, поставили не всі запрошені країни. Якщо Азербайджан, Грузія, Туреччина та Єгипет одразу ухвалили пропозиції, запропоновані Євросоюзом, то Казахстан, Узбекистан і Туркменистан вирішили поки що утримуватися.

«Набукко» ухвалять у червні?


Разом з тим, прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек зазначив, що потенційні постачальники газу, зокрема, Туркменистан, дали свою згоду на майбутню пряму співпрацю з Європою в енергетичній сфері.

Євросоюз таким чином намагається переконати лідерів країн-учасниць саміту долучитися до розвитку нових проектів та гарантувати заплановані обсяги газу, що у недалекому майбутньому мав би надходити до європейських споживачів «Південним коридором».

Попри все, було домовлено, що міжурядова угода щодо проекту «Набукко», яким постачатиметься газ із Центральної Азії через Азербайджан до Туреччини, Болгарії, Румунії, Угорщини та Австрії, має бути підписана уже наступного місяця. Причому Туреччина, котра тривалий час зволікала із ухваленням цього проекту, висуваючи Європі все нові транзитні умови, теж нарешті висловилася позитивно.

Остаточна угода з іншого проекту – ITGI, що має поєднати газогонном Туреччину із Грецією та Італією, повинна бути підписана наприкінці цього року. Ці газотранспортні артерії, на думку ініціаторів та учасників саміту, мають стати основними в усій мережі «Південного коридору».

Обхідні шляхи Європи турбують Москву

Москва не раз висловлювалася критично щодо нових європейських газових ініціатив. Експерти переконані: Кремль не влаштовує перспектива постачання середньоазійського газу не через «підконтрольні» території, такі як Україна чи Білорусь. Та й прямі контракти Європи з країнами-постачальницями нанесуть чималого удару бюджету російських газових посередників.

Проте невдоволення росіян через пошуки альтернативи та побоювання щодо послаблення позицій «Газпрому», на думку представників європейських установ, не мають підстав. Росія була й залишається важливим газопостачальником Європи, каже Жозе Мануель Баррозу.

«Прийнятним та зрозумілим є те, що Європейському Союзу необхідно збільшувати додаткові ресурси газу, – каже голова Єврокомісії. – Це також було причиною скликання цього саміту. І, до речі, саме цього прагнуть і середньоазійські країни – більшої диверсифікації їхнього ринку. Тому цей саміт не ставить під сумнів нинішні контракти, зокрема з російською компанією».

Україна, Росія та Сполучені Штати були теж серед учасників саміту з «Південного коридору», проте тільки як спостерігачі.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG