Доступність посилання

ТОП новини

Українці – одні з найкращих вояків диктатора Каддафі? (світова преса)


Прага – Світ відзначає сумну дату 25-річчя аварії на Чорнобильський АЕС на тлі дискусії довкола ядерної безпеки. Газети оприлюднили точку зору Генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна, який щойно повернувся з Чорнобиля і доходить висновків, що необхідно повністю переглянути всі стандарти ядерної безпеки у бік більш реального визначення загроз, що їх несуть світові сотні АЕС і ядерна зброя. Тим часом у Європі тисячі демонстрантів вимагають закриття АЕС та відмови від ядерної енергії як не керованої людством. Низка експертів оприлюднила різні, інколи прямо протилежні, оцінки наслідків аварії на ЧАЕС 26 квітня 1986 року. Одні кажуть про широкомасштабну загрозу цієї аварії мільйонам людей, що розтягнеться на тисячі років, інші ж заспокоюють, що нічого страшного не сталося і можна далі спокійно будувати сотні нових АЕС. Експерти наголошують також, що ядерна енергетика стала заручницею політичних ігор та маніпуляцій, особливо в Росії та Україні.

«Нью-Йорк Таймз» оприлюднила матеріал Генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна, який закликає не лише повністю переглянути поточні стандарти безпеки для АЕС, але й активізувати роботу МАГАТЕ, ООН, усіх держав світу в напрямку посилення заходів ядерної безпеки і щодо АЕС, і щодо ядерних матеріалів, якими намагаються заволодіти терористи. Генсекретар ООН вважає, що аварія в Чорнобилі і лихо на японській «Фукусіма-1» змушують ставитися до безпеки на АЕС не менш серйозно, ніж до ядерної зброї. Пан Ґі Мун зазначає, що питання ядерної енергії і безпека є глобальною проблемою, що зачіпає кожного.

Джон Відал пише на сторінках лондонської «Ґардіан», що Чорнобиль приніс людям зростання ризиків ракових захворювань, економічні труднощі й руйнацію середовища життя людей. На територіях, безпосередньо уражених Чорнобилем, лише в Росії, Білорусі та Україні жило понад 5 мільйонів людей, сотні тисяч із них змушені були переселятися у безпечніші місця. Джон Відал також посилається на вчених, які кажуть, що наразі не зафіксовано жодних ознак зменшення росту ракових захворювань внаслідок аварії на ЧАЕС і проблема ця погано вивчена на сьогодні з різних причин. Тут також наголошено, що лише Білорусь і Україна змушені були витратити на заходи, пов’язані з Чорнобилем, понад 12 мільярдів доларів кожна, і ці республіки самі не спроможні далі давати раду проблемам із Чорнобилем.

Австрійська «Дер Штандард» висвітлює тисячні антиядерні протести, котрі охопили цього великоднього тижня головні країни Європи. Організаторами акцій, направлених на негайне закриття АЕС по всій Європі, стали «Ґрінпіс», «зелені», екологи різних країн, вчені, політики і навіть лідери урядів, як це сталося у Відні, коли федеральний канцлер Австрії Вернер Файманн підтримав тисячі антиядерних демонстрантів на столичній площі Святого Стефана. Низка країн, таких? як Німеччина, Італія, Бельгія, оголосили про закриття діючих АЕС, відмовилися від активних планів розвитку ядерної енергетики, оголосили мораторії на будівництво нових АЕС. У Європі гостро критикують ядерне лобі та політику Брюсселя щодо стимулювання ядерної енергетики в Україні, де й сталася найбільша у світі ядерна катастрофа. Багато європейців вимагає сьогодні йти до без’ядерного майбутнього континенту.

Ендрю Ретман інформує на сторінках видання EU Observer з посиланнями на кримінологів Європи про службу в найближчому оточенні лівійського диктатора Муаммара Каддафі від 300 до 500 європейських вояків-найманців. Тут наголошується, що найбільше серед цих вояків «білорусів, сербів та українців», хоча є і поляки, британці, бельгійці, французи, греки. Це фахівці з важких озброєнь, технології гвинтокрилів, із тактики ведення воєнних дій і командування військами. Платять цим воякам по кілька тисяч доларів на день. Тут також наголошено, що найманці продовжують прибувати до військ Каддафі через південні летовища. Водночас представники правозахисних організацій, зокрема, Human Rights Watch, ставлять під сумнів такі твердження. Такої інформації не мають і в НАТО та в ЄС. Однак автор статті нагадує, що, згідно з конвенцією ООН від 1989 року, вояки-найманці є злочинцями, і держави-учасниці конвенції мають кримінально карати своїх громадян, причетних до такої діяльності. Хоча з числа членів Євросоюзу до цієї конвенції входять лише Бельгія, Кіпр та Італія.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG