Доступність посилання

ТОП новини

Атомна енергетика стане безпечнішою. І … потужнішою?


Генсекретар ООН Пан Ґі Мун (ліворуч), Президент Віктор Янукович і гендиректор МАГАТЕ Юкія Амано (праворуч) відвідали Чорнобильську АЕС
Генсекретар ООН Пан Ґі Мун (ліворуч), Президент Віктор Янукович і гендиректор МАГАТЕ Юкія Амано (праворуч) відвідали Чорнобильську АЕС

Київ – Сьогодні світ не зможе відмовитися від ядерної енергетики, але досвід Чорнобиля та Фукусіми змушує запроваджувати якісно нові стандарти безпеки – таку спільну думку висловили, перебуваючи на Чорнобильській АЕС, керівники ООН та МАГАТЕ. В українському уряді запевняють, що Україна вже йде цим шляхом. Однак провідні експерти з енергетики та захисту довкілля ставлять це під сумнів.

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Пан Ґі Мун здійснив сьогодні свій перший візит до Чорнобильської зони відчуження. Спільно з першими особами української держави та керівництвом МАГАТЕ він оглянув майданчик ЧАЕС і саркофаг зруйнованого четвертого енергоблоку.

Оцінюючи загрозу техногенних катастроф у ядерній енергетиці, очільник ООН зіставив їхні масштаби з наслідками застосування ядерної зброї.

«Серед моїх пріоритетів на посаді – звільнення світу від ядерної зброї. Я відвідував місця, де її було використано: Хіросіму,Семипалатинськ. Чорнобиль – це інші відчуття, він демонструє небезпеки мирного використання ядерної енергії. На Київському саміті з ядерної безпеки я виступив із конкретними пропозиціями: повний перегляд стандартів безпеки в ядерній енергетиці, вивчення впливу на неї природних лих, дослідження переваг і недоліків ядерної енергії та захист її технологій від тероризму», – заявив Пан Ґі Мун.

Зробити уроки з аварій. І продовжити будувати АЕС

Навіть після трагедій Чорнобиля та Фукусіми світ не зможе відмовитися від ядерної енергетики, заявив, стоячи під саркофагом четвертого енергоблоку ЧАЕС, гендиректор Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ) Юкія Амано.

«Потрібно вивчити і врахувати уроки аварії на Фукусімі, як ми це зробили з уроками Чорнобиля. Але це не змінить загальної ситуації. Світові потрібна енергія, виробництво якої є максимально чистим, – пояснює очільник МАГАТЕ. – Тому чимало країн продовжуватимуть розвивати ядерну енергетику як одне з джерел енергопостачання. Головне при цьому – збільшити її безпеку».

Підвищення рівня безпеки АЕС до нових світових стандартів в Україні вже відбувається, заявив сьогодні на засіданні українського Кабміну Прем’єр-міністр Микола Азаров.

«На українських АЕС здійснюється модернізація діючих енергоблоків, підвищується рівень їхньої безпеки. У нашій державі вперше у світі було проведено унікальну за масштабами комплексну оцінку безпеки всіх українських енергоблоків. Експерти МАГАТЕ і ЄС встановили відповідність всіх енергоблоків українських АЕС найсучаснішим вимогам ядерної безпеки», – сказав голова українського уряду.

Простіше зекономити, ніж збільшити атомні потужності

Підвищення вимог безпеки до мирного атома в Україні не повинно означати збереження всіх нинішніх потужностей та створення нових, зауважує колишній заступник міністра охорони довкілля, президент Національного екологічного центру України Ярослав Мовчан.

«Перше: ми можемо швидко зменшити енерговитрати країни щонайменше удвічі. Тож нові потужності не потрібні взагалі. Друге: варто перестати обдурювати людей, що ядерна енергія дешева. До її вартості не додають навіть вартість будівництва потужностей та виведення їх із експлуатації, утилізацію пального… Збитки від Чорнобильської аварії теж не віднесли на баланс атомної енергетики. Те, що відбувається – це величезне лобі української та світової (в особі МАГАТЕ) ядерної індустрії», – вважає еколог.

Експерт зауважує, що світова спільнота має всі можливості переходити на більш безпечні джерела енергії, тож у разі відмови від атому ані Україна, ані людство, на його думку, не відкотяться у розвитку назад.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG