Доступність посилання

ТОП новини

Курикін: «У проекті «Укриття» може бути присутня корупційна складова»


План будівництва об'єкту «Укриття» на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС
План будівництва об'єкту «Укриття» на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС

Київ – На донорській конференції зі збору коштів на фінансування чорнобильських проектів зібрано близько 550 мільйонів євро. Про це Президент України Віктор Янукович повідомив журналістам після завершення роботи конференції.

Янукович сказав, що сьогоднішній захід став справжнім проривом на тлі попередніх подібних конференцій і його результати є безпрецедентними.

За словами Президента України, можна попередньо сказати, що на реалізацію чорнобильських проектів зібрано близько 550 мільйонів євро.

Президент ЄБРР Томас Міров, прем'єр-міністр Франції Франсуа Фійон, Президент України Віктор Янукович та президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу на спільній прес-конференції в Києві, 19 квітня 2011 року
Цей внесок, який сьогодні отримала Україна, він більше всіх найвищих показників попередніх донорських конференцій», – сказав Віктор Янукович. Він зазначив, що такі країни, як Італія, Канада, Бразилія, Мексика, Болгарія, ще остаточно не визначились і в Україні очікують від них конкретних пропозицій щодо участі в Чорнобильському фонді.

Янукович також закликав інші країни світу взяти участь у фінансуванні Чорнобильського фонду. «Ми будемо завжди вдячні нашим друзям за своєчасну допомогу і участь в цьому найважливішому для всього світу заході», – додав він.

Основний тягар фінансових витрат залишається на Україні

Європейський банк реконструкції та розвитку готовий виділити 120 мільйонів євро в рамках донорського фінансування проекту з будівництва нового укриття над четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції і будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива.

Франція має намір перерахувати на фінансування чорнобильських проектів понад 47 мільйонів євро, заявив прем’єр Франції Франсуа Фійон, виступаючи на Чорнобильській донорській конференції. Фійон також зазначив, що Франція вже перерахувала на первинні роботи з реалізації чорнобильських проектів 160 мільйонів євро.

Натомість Україна у 2012–2014 роках поетапно внесе до Чорнобильського фонду «Укриття» 104 мільйони доларів, пообіцяв учасникам конференції прем’єр Микола Азаров.

«Уряд ухвалив рішення про розподіл внесків України до цього фонду», – зазначив Азаров.

Чому постійно зростає вартість проекту «Укриття»?

Сергій Курикін
Колишній міністр екології Сергій Курикін зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода, що у проекті будівництва нового укриття для чорнобильського реактора може бути присутня корупційна складова.

За словами експерта, коли у 1997 році обраховували вартість усіх робіт, ішлося про суму у 768 мільйонів доларів.

«Але вже у 2004 році, коли компанія «Novarka» виграла тендер на будівництво «Укриття», загальна вартість робіт складала вже 1 мільярд 100 мільйонів євро. Сьогодні ж ця сума становить один мільярд 540 мільйонів євро. Тут виникає питання: або фахівці, які обраховували вартість усіх робіт, припустилися дуже серйозних помилок, або ж зростання їх вартості робиться в інтересах підрядних організацій, які хочуть, грубо кажучи, на цьому заробити», – зазначив Курикін.

«Коли ми говоримо про Чорнобиль, так само як і в будь-якому іншому проекті, не можна виключати того, що тут присутня корупційна складова», – підсумував співрозмовник Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG