Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобильська тема гуртує українців із іншими європейськими націями


Донецьк – Вирішення екологічних проблем, пов’язаних із аварією на Чорнобильській АЕС, сприяє інтеграції України в європейську спільноту. Таку думку висловила, перебуваючи в Донецьку, журналістка французької газети «Міжнародний кур’єр» Лоранс Абе, яка спостерігає за подіями в Україні та інших пострадянських державах з часу набуття ними незалежності. За її словами, європейська громадськість має вибрати, відмовлятись чи ні від використання атомної енергії. Україні в цій дискусії належить одна з вирішальних позицій, вважає французька журналістка.

Чорнобиль – одне з місць, із яким асоціюють Україну в світі. Наприкінці 1980-х Чорнобильська трагедія відіграла велику роль у національній самоідентифікації українського народу на шляху до незалежності, тому сьогодні участь українців у міжнародному обговоренні енергетичних і екологічних проблем може наблизити державу до вступу в ЄС. Про це в Донецьку сказала журналіст французького «Міжнародного кур’єру» Лоранс Абе, що займається проблемами держав пострадянського простору і яка відвідала Україну в рамках фестивалю «Французька весна».

«Чорнобильська катастрофа відкрила Україну як національну особу і зробила Україну відомою як посилання на загальнолюдську проблему про вибір атомної енергії, зі всіма наслідками. Чорнобильська катастрофа прискорила політичний процес, що вів до незалежності. Цей процес згуртував українців», – говорить Лоранс Абе.

Незважаючи на всі проблеми з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС, Україна служить прикладом для інших держав, адже за спокій європейців заплатили своїм життям і здоров’ям понад півмільйона українців, впевнена Лоранс Абе. Проте французька журналістка сумнівається, що країни ЄС здатні сьогодні повторити це «жертвопринесення», бо уряди європейських країн не мають спільного погляду на проблему використання атомної енергетики.

Зокрема, Єврокомісія дуже неоднозначно відреагувала на одностороннє рішення Німеччини закрити не деякий час сім із 17 атомних станцій. І це враховуючи, що в таких державах ЄС, як Франція, до 80 відсотків енергетики виробляється на атомних станціях.

Досвід Чорнобиля допоможе Європі і Україні на шляху до Європи

Французький оглядач вважає, що міжнародна спільнота досі не засвоїла уроку Чорнобильської катастрофи, тому незабаром звернеться до українського досвіду. Адже тут сталась найбільша в історії людства катастрофа, яка служить мірилом для всього світу.

Участь України в цій дискусії прискорить процес євроінтеграції, зазначає Лоранс Абе.

«Екологічна діяльність є універсальним засобом для інтеграції у міжнародну спільноту. Європейський Союз – важливіший актор у цій інтеграції на різних рівнях, бо фінансує багато ініціатив, наприклад, через Єврорегіон Польща-Україна-Білорусь. І Україна бере участь разом із Нідерландами у програмі захисту біорізноманіття і екологічних коридорів», – говорить оглядач.

Навколо Чорнобиля зараз розгортається багато цікавих для ЄС екологічних і культурних ініціатив. Наприклад, європейці схвально ставляться до намірів українського уряду відкрити зону відчуження для туристів під час проведення Євро-2012, підсумовує Лоранс Абе.

Обговорення проблем атомної енергетики, присвячене 25-річчю трагедії, відбудеться незабаром у Києві. Сюди запрошені експерти і гості з країн-учасниць Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG