Доступність посилання

ТОП новини

Москва: настав час батога для Януковича (європейська преса)


Прага – Преса у Європі коментує брутальні висловлювання президента Білорусі Олександра Лукашенка на адресу голови Єврокомісії Баррозу і нинішнього керівництва України. Експерти також прогнозують сценарії посилення тиску Москви на Київ, після того як влада Януковича відмовилася від «пряників Путіна» в обмін на вступ до Митного союзу під егідою Росії. Декотрі з оглядачів не виключають, що у Києві настав час змінювати уряд і підігравати нинішньому президентові Росії Дмитру Медведєву, маючи на прицілі наступні російські вибори 2012 року, що є ризикованими кроками для команди Віктора Януковича.

Ендрю Ретман із брюссельського видання EU Observer вважає, що «Лукашенко кидається вульгаризмами на адресу Баррозу» з причини ігнорування його особи (Лукашенка) під час відзначення роковин Чорнобильської трагедії в Україні. Видання також посилається на інформацію про нібито умову, яку висунув міжнародній конференції донорів Чорнобиля 19 квітня у Києві голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу – що у разі присутності на конференції Олександра Лукашенка він відмовиться сюди приїхати. У статті наголошено на фактах, за якими «Єврокомісія підтвердила, що Баррозу домагався відсутності Лукашенка в Києві під час міжнародної конференції, але відмовилася коментувати образи, висловлені білоруським главою у вівторок». Відомо, як цитує EU Observer , що Лукашенко у вівторок, пояснюючи свою відсутність у Києві 19-22 квітня, обізвав Баррозу «козлом», а українську владу назвав «вошивою»… Брюссельське видання також зауважує, що ЄС повторно (після 2008 року) наклав у січні 2011 року нові санкції на керівництво Білорусі і заморозив активи Лукашенка та сотень його урядовців внаслідок придушення білоруською владою опору опозиції під час президентських виборів у Мінську в грудні 2010 року.

Директор російської програми Фінського інституту міжнародних відносин Аркадій Мошес аналізує на сторінках російського видання «Комерсант» провал намірів щодо демонстрації «особливих стосунків у «слов’янському трикутнику» під час вшанування пам’яті жертв Чорнобиля, коли президент Білорусі не приїхав до Чорнобиля на зустріч із Віктором Януковичем та Дмитром Медведєвим. Мошес наголошує, що «Київ відмовився від пропонованого йому пряника у вигляді відносно дешевого газу і заявив про неможливість вступу України у Митний союз, що його створює Росія». Замість цього Київ вибирає завершення переговорів про зону вільної торгівлі з ЄС. Така позиція, на думку експерта, не могла створити позитивне тло для зустрічі в Чорнобилі. І «тому, коли не спрацьовують позитивні стимули, настає черга батога», наголосив Мошес. Він прогнозує загострення «газової дискусії» між Москвою й Києвом, не виключаючи «сценаріїв нової газової війни». Експерт також вважає, що Лукашенко відмовився приїхати до Чорнобиля не лише через дії Єврокомісії, а й «через претензії до Києва і Москви». «У підсумку – малозначна зустріч Дмитра Медведєва і Віктора Януковича та черговий привід поговорити про хронічні проблеми у двосторонніх стосунках», – зауважив Аркадій Мошес.

Ще одне російське видання – «Нєзавісімая газета» – стверджує публікацією матеріалу Тетяни Івженко, що «Київ робить передвиборну ставку на Медведєва», тому й в Україні свідомо загострюють ситуацію з газом на переговорах із Путіним та намаганнями втягнути російського прем’єра в нібито кримінальну схему укладення газової угоди від січня 2009 року. Хоча, як зауважено тут, така гра з боку Януковича ризикована, тому й у Києві розглядають різні варіанти «цапа-відбувайла» у вигляді поетапних змін урядів, коли все, включно з «непорозуміннями» з Путіним, можна звалити чи то на Азарова, чи ще на якогось «технічного прем’єра». Газета посилається на політологів, котрі не виключають, що ймовірні кадрові перестановки в українському уряді могли неофіційно обговорюватися минулого вівторка у перебігу зустрічі Януковича й Медведєва.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG