Доступність посилання

ТОП новини

Від Януковича вимагають не узаконювати червоні прапори


Львів – Львівська обласна рада звернулась до Президента Януковича з вимогою не підписувати Закон «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років», яким зобов’язано вивішувати на державних установах 9 травня червоні прапори. Це провокаційне рішення парламентарів розколює суспільство, зазначають депутати Львівщини.

Позачергова сесія тривала півтори години, і на порядку денному було лише одне питання: не допустити використання радянської окупаційної символіки під час відзначення Днів пам’яті жертв Другої світової війни. Це, на думку більшості львівських обранців, суперечить статтям Конституції та закону «Про місцеве самоврядування», згідно з якими лише державний прапор України є офіційним і має використовуватися на будівлях усіх органів влади та місцевого самоврядування.

За словами депутатів від фракцій «Свобода», «Наша Україна», НРУ, «Фронту змін», парламентарі ухвалили провокаційний закон. «Це провокація, яка не має історичного та логічного підґрунтя. Не було такого прапора над Рейхстагом, це можна побачити на фотографіях. І цей прапор піднімали інші люди, серед яких був і українець, а не ті, які потім стали героями. Ніде в Європі немає «дня перемоги», бо ніхто у цій війні не переміг», – зазначає депутат Олесь Старовойт.

Фракція Партії регіонів виступає проти того, щоб 9 травня проросійські організації Криму пройшлись Львовом. Натомість регіонали виступають за те, щоб поруч із державним прапором вивісили копію червоного прапора Перемоги, якщо Президент підпише закон, зазначив на сесії регіонал Ігор Грещук. Його виступ депутати з інших фракцій перебивали вигуками «Ганьба» і «Геть з трибуни».

На Львівщині 8–9 травня вшанують усіх жертв Другої світової війни

«Діти війни» обіцяють звернутися з позовом до суду про захист честі та гідності, якщо Президент не скористається правом вето. «Бо під червоним прапором сотні тисяч українців були відправлені у Сибір, – наголосив багаторічний політв’язень Володимир Горовий. – Під червоним прапором каральні органи арештовували, судили нас, борців за волю України, відправляли на каторгу і рабську працю, вбивали».

Львівська облрада рекомендувала усім місцевим органам влади не вивішувати червоні прапори, а 8–9 травня вшанувати пам’ять усіх загиблих у роки Другої світової війни. У храмах відправлять богослужіння за жертвами війни. Також обласні обранці просять мера Львова подати позов у суд, щоб не дозволити масові акції у місті під червоними прапорами.

Цими днями львівська міліція уже посилила охорону меморіальних комплексів Пагорб Слави та Марсове поле, що збудовані на честь радянських воїнів. Вони перебувають у занедбаному стані, але це, схоже, не цікавить палких прихильників радянського минулого.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG