Доступність посилання

ТОП новини

Знову червоний прапор: об’єднання чи розкол України


Оригінал прапора 150-ї дивізії виносять на парад у Москві
Оригінал прапора 150-ї дивізії виносять на парад у Москві

Київ – Офіційним підняттям червоного прапора вітатимуть цього року ветеранів Другої світової війни у Житомирський області, в Одесі та у Севастополі. Таке рішення ухвалили депутати відповідних місцевих рад. Тим часом група народних депутатів на чолі з комуністом Петром Цибенком запропонувала до розгляду Верховної Ради законопроект, що передбачає підняття комуністичного прапора на 9 травня по всій країні. На думку представників парламентської більшості, ухвалення цього документа сприятиме єднанню суспільства. В опозиції ж переконані: реакція громадян може мати зворотною.

Парламентська більшість має намір підтримати законопроект про підняття червоного прапора поруч із державним на День перемоги. Про це повідомив Радіо Свобода заступник голови фракції Партії регіонів Владислав Лук’янов.

«Я б звернувся до всіх обласних рад, щоб вони підтримали це рішення. Сподіваюся, що ми відкинемо чвари, що розділяли наше суспільство. Особливо я б звернувся до обласних рад Західної України, щоб вони також розглянули це питання», – каже Лук’янов.

Такої наруги, як червоний прапор, над Івано-Франківщиною не буде – депутат облради

На ухвалення такого рішення в обласних радах західних областей України немає жодних шансів, запевнив Радіо Свобода голова фракції БЮТ в Івано-Франківській обласній раді Юрій Романюк.

«Не треба знову розділяти Україну на Західну і Східну по релігії, по мові, по Бандері, тепер по червоних прапорах! Я звернувся з депутатським зверненням до голови обласної ради Олександра Сича з проханням негайно скликати позачергову сесію обласної ради у випадку, якщо Верховна Рада ухвалить цей закон, із метою не допустити такої ганьби, на території Галичини і Прикарпаття зокрема», – наголосив Романюк.

Фашизм в Україні став на ноги за Януковича – депутат севастопольської міськради

Там часом у Севастополі вже готуються за допомогою червоних прапорів боротися з Президентом Віктором Януковичем та патріотичними політичними силами, заявив Радіо Свобода депутат Севастопольської міської ради від Прогресивної соціалістичної партії України Євген Дубовик.

«Фашизм в Україні підіймав голову, а тепер практично став на ноги за Януковича. Ми вирішили показати всьому світові, що не всі в країні підтримують цю прозахідну, профашистську теорію, а, можливо, тепер і практику, коли націоналісти йдуть центром Києва з фашистськими вітаннями та знаками», – каже Дубовик.

Діма Табачник та його якісь друзі вирішили переписати історію моєї країни – опозиціонер

На думку ж депутата Верховної Ради від НУНС Юрія Стеця, єднанню суспільства сприяли б не червоні прапори, а історичне переосмислення подій Другої світової війни.

«Я розумію, звідки це йде, з чого починається ця історія. Тобто Діма Табачник та його якісь друзі вирішили переписати історію моєї країни і вирішили знову внести розкол у наше суспільство. Я взагалі не розумію, що таке державне свято 9 травня. День жалоби – це я розумію. А що таке свято? Свято, що ми загубили багато мільйонів людей у цій війні? Це свято? Це така сама трагедія, як і те, що зараз відбувається в Японії. Люди, які з цим бавляться у політику, будуть рано чи пізно прокляті», – заявив Стець.

Прапори 150-ї дивізії чи СРСР?

Законопроект групи депутатів із провладної більшості на чолі з комуністом Петром Цибенком передбачає, що 9 травня на державних та комунальних установах поруч із державним прапором має підійматися копія штурмового прапора 150-ї стрілецької дивізії, що був встановлений радянськими військовими над будівлею Рейхстагу в Берліні 1 травня 1945 року.

Це червоне полотно з серпом і молотом та п’ятикутною зіркою і з довгим написом по всій площині полотна зі скороченням повної назви тієї дивізії. Оглядачі припускають, що з копіюванням напису морочитися не будуть і просто повісять прапори колишнього СРСР.

Закон про використання копій цього прапора на 9 травня діє в Росії.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG