Доступність посилання

ТОП новини

Після знищення бін Ладена британців закликають бути пильними


Лондон – Уряд Великої Британії закликав британське суспільство бути пильним після знищення американськими силами керівника організації «Аль-Каїда» Усами бін Ладена. Експерти із проблем безпеки вважають, що «Аль-Каїда» може вдатися до відплатних дій, щоб помститися за смерть свого лідера. Британія є найбільшим союзником США в антитерористичних операціях.

Прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон, якому рано-вранці зателефонував президент США Барак Обама з повідомленням про смерть Усами бін Ладена, закликав британців до підвищеної пильності. Він також зазначив, що його країна вітає вістку про смерть керівника «Аль-Каїди». За словами Камерона, ця подія не покладе край екстремізму, але є величезним кроком уперед.

Бін Ладен був відповідальним за смерть багатьох британських громадян як в Англії, так і в інших країнах світу. Зокрема, у липні 2005 року четверо молодих британських ісламістів, натхненних бін Ладеном, вбили 52 особи під час скоординованого самогубчого нападу на лондонський громадський транспорт. Ще сотні людей були поранені.

Лорд Карлайл, колишній радник британського уряду із проблем безпеки, вважає імовірність відплатних дій із боку прихильників бін Ладена високою. «Аль-Каїда» – це не одна організація. За її схемами діють й інші організації в усьому світі. Вони будуть дуже активними у намаганні помститися за смерть бін Ладена», – зауважив Карлайл.

У Британії вже близько року спецслужби оцінюють рівень небезпеки терористичного акту як дуже серйозний. Це значить, що, хоча ймовірність теракту є високою, поліція не має конкретної інформації про нього. Більш високий ступінь – критичний – у Британії застосовується лише за наявності конкретних розвідувальних даних про теракт, що насувається.

Блер: терористи несуть відповідальність рано чи пізно

До пильності закликав також міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ. «Сьогодні вранці я попросив наші посольства переглянути заходи безпеки, щоб переконатися, що вони залишаються пильними. І така настанова має зберігатися довший час. Це – дуже серйозний удар для «Аль-Каїди». Але, як і будь-яка інша організація, що зазнає серйозного удару, вона схоче продемонструвати якимось чином, що все ще може функціонувати», – зазначив Гейґ.

Міністерство закордонних справ також закликало до пильності британських громадян, які перебувають за кордоном. Їх просять уникати місць із великим скупченням людей, масових акцій і демонстрацій в інших країнах.

Колишній британський прем’єр Тоні Блер, який був при владі під час нападу ісламістів на лондонський громадський транспорт 2005 року і нападу на Нью-Йорк і Вашингтон 2001 року, сказав, що «сердечно вдячний» за ліквідацію Усами бін Ладена президентові США Баракові Обамі.

За словами Блера, «операція показала, що особи, які чинять терористичні акти проти невинних людей, несуть відповідальність рано чи пізно».
XS
SM
MD
LG