Доступність посилання

ТОП новини

Свобода преси у світі на найнижчому рівні за понад 10 років – Freedom House


Прага – Лише одна людина з шести у світі живе в країні з вільними і незалежними засобами масової інформації. Це найгірший показник за останні 10 років, повідомляє у своєму щорічному звіті американська неурядова організація Freedom House («Дім Свободи»), яка стежить за розвитком демократії й свободи преси у світі. Щодо України, то аналітики констатують «значне зменшення свободи преси». У зв’язку з чим Україна перестала належати до категорії країн із вільною пресою.

Україна разом із Єгиптом, Угорщиною, Мексикою та Туреччиною потрапила до списку країн, в яких організація «Дім Свободи» зафіксувала «значне падіння свободи преси». У звіті мовиться, що в Україні, де упродовж тривалого часу були найкращі показники у регіоні, після приходу до влади Президента Віктора Януковича у 2010 році стало помітним згортання свободи преси. Серед іншого, були позбавлені частот ключові теле- і радіостанції, збільшилося переслідування журналістів, зросла самоцензура.

Голова парламентського комітету з питань свободи слова Андрій Шевченко зауважує, що це хоч і неприємна, але справедлива оцінка дій нинішньої влади. «Українській владі потрібно зрозуміти, що скільки б вона не говорила, що вона віддана свободі слова, світ буде судити не по цих красивих словах, а по реальній ситуації. Якщо в країні процвітає цензура, самоцензура, забирають частоти і зникають журналісти, це неминуче позначиться в оцінках», – зауважив Андрій Шевченко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Опозиційний депутат також додав, що ці рейтингові оцінки потім позначаються на рішеннях, які ухвалює захід щодо України, зокрема на рішеннях про інвестиції, про прийняття України до зони вільної торгівлі з Європою та, в кінцевому рахунку, на добробуті кожного українця.

Україна опинилася в категорії країн чи територій, де преса є «частково вільною». Таких країн у світі 65, із її європейських сусідів до цієї категорії належать Сербія, Чорногорія, Хорватія, Румунія, Боснія й Герцеговина, Македонія, Косово та Молдова.

Преса у Росії – «не вільна», а Білорусь серед найбільш репресивних країн

Публікуючи свій звіт напередодні Всесвітнього дня свободи преси, організація «Дім Свободи» називає серед найбільш репресивних країн Білорусь, Туркменистан, Узбекистан, Іран, М’янму та Північну Корею. У цих країнах, за словами дослідників, «незалежні засоби масової інформації практично не існують, не мають можливості для роботи, преса є офіційним органом режиму, доступ громадян до інформації є жорстоко обмежений, а інакомислення карається ув’язненням, тортурами та іншими формами репресій».

До категорії «невільних» належать Росія, Казахстан, Вірменія, Пакистан, Таджикистан та Афганістан. Загалом таких країн у списку «Дому Свободи» виявилося 65.

Лише 68 зі 196 країн і територій були оцінені як «вільні» за ставленням до преси.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

XS
SM
MD
LG