Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко знову запросив Тимошенко і КО, щоб посперечатися


Київ – У понеділок керівництво держави знову збиралося у Президента, щоб обговорити шляхи виходу із нинішньої фінансово-економічної кризи. На ній були присутні Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, Голова Верховної Ради Володимир Литвин, Секретар РНБО Раїса Богатирьова, голова НБУ Володимир Стельмах. Опозицію ж представляв один із лідерів Партії регіонів Микола Азаров.

Нарада у Секретаріаті Президента була присвячена двом питанням – це виконання зобов’язань української сторони, які містяться у Меморандумі із Міжнародним валютним фондом та ситуації в газовому секторі.

Сторони ухвалили за основу спільний план дій щодо виконання зобов’язань перед МВФ. Упродовж двох днів цей документ має бути доопрацьований.

Однак, не обійшлося і без традиційної уже критики Президента у бік Кабінету Міністрів. Віктор Ющенко висловив стурбованість, що Україна не поспішає виконувати рішення, закріплені у Меморандумі з МВФ. Йдеться, зокрема, про перспективу рекапіталізації банків. Оскільки законопроекти, які мають «узаконити» рекапіталізацію і повинні бути ухвалені до кінця травня, ще й досі не готові до розгляду в парламенті.

Ющенко дав Тимошенко 10 днів стосовно «Нафтогазу»

Під час наради обговорили і питання про фінансовий стан «Нафтогазу». Президент заявив, що сьогодні кредиторська заборгованість цієї компанії складає 59 мільярдів гривень, але Прем’єр категорично заперечує цю цифру. (До речі, минулого тижня заступник голови президентського Секретаріату Олександр Шлапак говорив про 56 мільярдів).

Президент Ющенко доручив уряду впродовж 10 днів розробити новий фінансовий план «Нафтогазу», враховуючи реальну ситуацію на газовому ринку і представити його на черговій нараді.

Уряд проти?

Проте у Кабінеті Міністрів заявляють про стабільний стан «Нафтогазу». На думку ж радника Прем’єра з енергетичних питань Олександра Гудими, у такий спосіб Президент хоче зобов’язати уряд переглянути цьогорічний бюджет:

«Що таке, за великим рахунком, фінансовий план? Це зміна бюджету на 2009 рік. Юлія Тимошенко заявляє, що всі показники виконуються. Тобто, це не що інше, як заклики, або зобов’язання уряду переглядати бюджет на 2009 рік», – зазначив Олександр Гудима.

За його словами, уряд візьме до уваги розмову в Секретаріаті Президента, однак буде здійснювати той напрямок діяльності «Нафтогазу», який вважає за доцільний.

До речі, це вже не перша нарада у Секретаріаті Президента, присвячена подоланню наслідків фінансової кризи. Однак, зазвичай, такі зібрання завершуються лише деклараціями, без якихось реальних змін.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG