Доступність посилання

ТОП новини

Конкуренти, криза, сварки – що може зіпсувати рейтинги кандидатам?


Київ – Віктор Янукович продовжує залишатися лідером електоральних симпатій. На президентських виборах за екс-прем’єра готові віддати голоси майже 25% виборців. Він упевнено випереджає чинного голову уряду Юлію Тимошенко, яку, у свою чергу, майже наздогнав екс-спікер Арсеній Яценюк. Про це свідчать дані опитування громадської думки, проведеного центром соціологічних досліджень «Софія» у травні цього року. Натомість політологи зауважують, що ближче до виборів симпатії та антипатії українців можуть суттєво змінитися.

Якби президентські вибори відбувалися найближчої неділі, більшість голосів виборців отримав би лідер Партії регіонів Віктор Янукович. За нього готові проголосувати 24,8 % опитаних. Натомість у чинного Прем’єра Юлію Тимошенко – 16,6 %, і на два відсотки менше (14,7 %) в екс-спікера Арсенія Яценюка.

Решта кандидатів має рейтинг довіри менший за 10 відсотків.

Варто зазначити, що кожен п’ятий українець ще не визначився, за кого буде голосувати або каже, що не піде на вибори. Також більшість українських громадян вороже ставиться як до ідеї обрання Президента у парламенті, так і до запровадження в Україні двопалатного парламенту. Такими є результати опитування, проведеного Центром соціальних досліджень «Софія» із 13 по 22 травня 2009 року в усіх областях, кримській автономії, містах Києві та Севастополі. Опитано 2013 респондентів (похибка не більше 2,2%).

Яценюку для впевненості бракує ядра

«У нас є суттєва різниця між номінальними лідерами – тобто Ющенко, Тимошенко та Янукович – і електоральними, – коментує результати дослідження директор Центру «Софія», політолог Андрій Єрмолаєв. – Серед електоральних лідерів місце Ющенка посів Яценюк».

Експерти зазначають, що на відміну від Януковича та Тимошенко, в Арсенія Яценюка немає електорального ядра. Тож, йому буде важче втримати симпатії виборців. Бо претендентів на звання представника третьої сили не бракує.

«Незважаючи на те, що Яценюк став одним із найпопулярніших, рівень його підтримки може суттєво змінюватися – залежно від політичної інтриги, появи нових кандидатів», – зазначає Андрій Єрмолаєв.

Загадки другого туру

За даними дослідження центру «Софія», у другому турі виборів найбільші шанси перемогти – у Віктора Януковича. Проте політтехнолог Тарас Березовець зазначає , що сумарний рейтинг «умовно помаранчевих» кандидатів переважає на 7-8 % аналогічний показник «умовно біло-синіх» та «червоних» кандидатів на президентське крісло.

Також Тарас Березовець зауважує, що опитування проводилося до того, як стало відомо про вихід із Партії регіонів Інни Богословської та про її самостійний похід на президентські вибори. «Вихід Інни Богословської однозначно негативно позначиться на рейтингу Януковича», – упевнений він.

Експерти збігаються в думці, що сталий баланс голосів визначиться не раніше, ніж у жовтні. І визначальним фактором, що впливатиме на настрої громадян, буде соціально-економічна ситуація в державі. А до того часу електоральні симпатії та антипатії українців можуть зазнати значних змін.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG