Доступність посилання

ТОП новини

Європа – без бар’єрів.., але не для українців!


Київ – Європа призвичаюється жити без візових бар’єрів і прикордонних стовпів, але громадян України це не стосується! Такого висновку дійшли експерти із Всеукраїнського консорціуму громадських організацій «Європа без бар’єрів», які в останні півтора року провели моніторинг візової політики країн Євросоюзу в Україні. Вони працювали у містах, де розташовані консульства країн Шенгенської зони, спілкуючись із тисячами подавачів документів на отримання віз, відстежили роботу 15 консульських установ.

Головний висновок українських експертів – посилення контролю на зовнішніх кордонах країн ЄС, жорстка візова політика призводять до подальшого розмежування між Євросоюзом та Україною. «Чемпіони» за кількістю відмов у наданні віз – Іспанія, Франція та Чехія.

І хоча на початку минулого року вступила у дію нова угода між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз, ситуацію можна характеризувати як складну і неоднозначну, каже заступник директора Центру миру і конверсії, київський експерт Олександр Сушко. За наявності позитивних зрушень у візовій сфері, наприклад, українцям рідше відмовляють у наданні віз – ситуацію ускладнили нові вимоги окремих країн Євросоюзу до документів.

Олександр Сушко зазначає: «Є чимало випадків, коли консульства відмовляються приймати документи. Отже, реальна кількість людей, які хотіли поїхати і не поїхали – ця кількість буде більшою, додадуться ті, у кого просто не взяли документи. Дійсно, ми також констатуємо і те, що у порівнянні з попередніми роками, кількість відмов зменшилася удвічі».

Ще одна позитивна тенденція у візовій політиці ЄС стосовно українців – впровадження сучасних технологій обробки візових заявок: це дозволило консульствам скоротити термін розгляду заявок і вирішити проблему черг.

Візи – «архаїчний рудимент»

Всеукраїнський консорціум ознайомив журналістів із ситуацією в окремих регіонах України. Так, закарпатські експерти називають «майже зразковою» роботу консульств Угорщини в Ужгороді і Береговому. Як повідомила керівник проекту в цьому регіоні Світлана Мітряєва, угорці майже повністю виконують положення угоди про спрощений візовий режим між Україною та ЄС і договору про малий прикордонний рух між Україною та Угорщиною.

Експерт із Донецька Володимир Кипень каже, що моніторинг консульств Греції та Чехії підтверджує загальноукраїнські висновки: «старі» країни Шенгенської зони більше дотримуються положень нової візової угоди між Києвом і Брюсселем, ніж «нові». У цілому по Донбасу, за словами пана Кипеня, фіксується скорочення черг, деяке полегшення у проходженні всієї процедури на всіх її етапах; покращилась ситуація з кількістю випадків, коли вимагались додаткові документи. «Але, – каже він, – разом з тим, залишаються вже традиційні проблеми: відсутність достатньої кількості багаторазових віз, залишається практика вимог додаткових документів».

Директор Центру миру і конверсії Ірина Сушко зазначає, що необхідно докладати усіх зусиль для остаточного скасування візових режимів у Європі – як архаїчного рудименту, що не відповідає базовим цінностям європейської цивілізації.

(Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG