Доступність посилання

ТОП новини

Широкої коаліції не буде


Архівна фотографія. 27 липня 2006 р.
Архівна фотографія. 27 липня 2006 р.

Київ – Широка чи навіть дуже широка парламентська коаліція не відбулася. Про це спочатку натякнув лідер Партії регіонів Віктор Янукович, а потім підтвердила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.

Голова фракції Партії регіонів після того, як відвідав Києво-Печерську лавру і помолився в Трапезному храмі, заявив, що Президент держави повинен бути обраним на прямих всенародних виборах, – цитує лідера опозиції його прес-служба.

Віктор Янукович повідомив, що в ході переговорів про створення коаліції з Блоком Юлії Тимошенко розглядалися внесення змін до Конституції – щодо виборів Президента у Верховній Раді і продовження терміну повноважень парламенту. За його словами, мета переговорів полягала в тому, щоб дати час новій коаліції для реалізації антикризових програм. Проте Віктор Янукович вважає, що прискорювати реформи потрібно, але не за рахунок обмеження прав громадян.

«У мене немає наміру політизувати переговори чи їхній провал для досягнення короткотермінових політичних дивідендів. Я повинен сказати, що переговори, які ми вели з партнерами, дали багато на перспективу. Пройдений шлях до об’єднання залишається нашим спільним надбанням. Це той безцінний вантаж, який ми беремо з собою, продовжуючи рух уперед. Ми обов’язково використаємо його. Це відбудеться одразу після президентських виборів», – заявив Віктор Янукович.

Тимошенко йде у президенти

Про президентські вибори говорила в телезверненні і Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко. Вона заявила, що братиме в них участь і переможе. А широкої коаліції, за її словами, не буде, оскільки переговори припинені.

«Віктор Янукович поставив на них крапку. Він в односторонньому порядку, нікого не попередивши, вийшов з переговорного процесу, зробив гучну політичну заяву. Поставив хрест на об’єднанні, на шансі для України», – заявила Юлія Тимошенко.

Причиною політичної кризи в Україні Юлія Тимошенко назвала зміни до Конституції 2004 року, які призвели до того, що тепер ніхто ні за що не відповідає. Вона наголосила, що потрібно чітко розмежувати повноваження гілок влади.

Прем’єр запевнила, що зміни до Конституції обов’язково будуть внесені, але вже після президентських виборів. При цьому Юлія Тимошенко заявляє, що її політична сила завжди виступала проти обрання Президента у парламенті.

Так що, схоже, Президента України, як і раніше, обиратимуть всенародно, і два основні претенденти на цю посаду вже визначилися. Залишилося уточнити дату виборів.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG