Доступність посилання

ТОП новини

Якби Янукович не втік із широкої коаліції, це зробила б Тимошенко?


(архівне фото)
(архівне фото)

Київ – Мегакоаліції не вийшло. Першим про розрив заявив лідер регіоналів Віктор Янукович. Далі, відповідну заяву зробила і Юлія Тимошенко, звинувативши при цьому Януковича в односторонньому виході з переговорного процесу. Чому так сталося, і хто став ініціатором розриву?

Політична співпраця між Юлією Тимошенко та Віктором Януковичем у черговий раз зірвалася. Проте, якщо у попередні рази і переговори, і їх зриви трималися у секреті, то тепер самі учасники про розрив говорять голосно і вселюдно.

Очікувалося, що рішення про створення мегакоаліції стане відомим у вівторок. Проте, прояснення наступило раніше, у неділю. І першим про це заявив Віктор Янукович.

«Ми розглядали шлях внесення змін до Конституції, які передбачали вибори президента в парламенті, і продовження на певний термін повноважень ВР. Мета таких змін – дати новій коаліції і новому уряду час для реалізації програми відродження економіки, – декламував Янукович. – Одначе, ці зміни потрібно було вносити дуже швидко. Це означало, що потрібно було відмовитися від широкого їх обговорення. А такий шлях – це крок назад від демократії».

Тимошенко каже, що Янукович зробив їй «непристойну» пропозицію

Далі, довелося відповідати Юлії Тимошенко. Під час телевізійного звернення, вона виглядала знічена, і говорила дещо тремтячим голосом. Тимошенко звинуватила Віктора Януковича у зриві переговорів, і повідомила, що в останній момент він зробив їм пропозицію, на яку вона аж ніяк не могла погодитися: «Віктор Янукович запропонував мені особисто таку екзотичну норму Конституції, відповідно до якої кандидатом у президенти могла б бути обрана тільки людина не молодша 50 років. Я категорично відмовилася від цієї пропозиції. Вважаю, що обмежувати так жорстко вибір людей – несправедливо».

Юлія Тимошенко запевняла також, що під час переговорів про обрання президента у парламенті та продовження повноважень Верховної Ради, начебто, не йшлося. А на завершення промови заявила, що йтиме на президентські вибори. «Якщо чоловікам не вистачає мужності, відповідальності, гідності та честі, то мені всього цього вистачить. Я заявляю, що іду на президентські вибори, і переможу», – підсумувала Тимошенко.

Політичне єднання Янукович Тимошенко було приреченим

Політичний експерт Кость Бондаренко переконаний, що об’єднання між Януковичем і Тимошенко просто не могло бути. І якби першим про розрив не заявив Янукович, це зробила би Тимошенко.

«Розрив відбувся би. Цього об’єднання не могло б бути по тій простій причині, що сторони ставили на перший план особисті інтереси. Інтереси, які пов’язані із президентською кампанією. Не було єдиної ідеологічної бази, не було єдиного світоглядного моменту, не було вироблено спільної мови, а одразу почали говорити про розподіл владних інтересів, і про те, хто має бути прем’єром, хто президентом», – зазначає Кость Бондаренко.

Тимошенко форсуватиме президентські вибори?

На думку ж політолога Андрія Єрмолаєва, ніяких переговорів насправді не було, а були лише політичні консультації щодо реформування політичної системи та розподілу портфелів. Консультації зайшли у глухий кут, а переговори так і не розпочалися. Для Партії регіонів, каже пан Єрмолаєв, це нічого не означає. А от ситуація, у якій опинилася Юлія Тимошенко, зокрема, зважаючи на економічну кризу, складніша.

«Янукович та Партія регіонів готуватимуться до наступних перегонів. Вони зберегли своє реноме, – каже Єрмолаєв. – Для Юлії Тимошенко ситуація більш складна. Я не виключаю, що вона та її команда вибиратимуть між надзвичайно складним, ризикованим шляхом підготовки виборів на січень, та пошуком форсованого варіанту дочасних президентських виборів будь-якою ціною, щоб компенсувати ризики».

Що ж стосується змін до Конституції, то, на думку оглядачів, політики повернуться до цієї теми після президентських виборів. Не виключено, що знову йтиметься про можливість обирати президента в парламенті. Але, швидше за все, новообраний президент спробує відмінити політичну реформу 2004 року.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG