Доступність посилання

ТОП новини

Молдові потрібні нові виборчі списки без «мертвих душ» – колишній посол ОБСЄ


Льюіс О’Нілл
Льюіс О’Нілл

Прага – Кожна криза – це нові можливості. Парламентська криза у Молдові відкриває нові можливості для випробування на дієвість програми «Східного партнерства» Європейського Союзу, вважає колишній посол ОБСЄ в Молдові Льюіс О’Нілл. Ця програма, серед іншого, передбачає підтримку демократії у країнах-сусідах і виділяє на це певні кошти. Найкращою їх витратою в Молдові, на думку колишнього дипломата, було б створення нових виборчих списків, з яких би видалили «мертві душі», котрі, як стверджує опозиція, мають тенденцію «голосувати» за комуністів.

У результаті бойкоту опозиційних партій в парламенті комуністи так і не зуміли обрати президента країни, тож незабаром у Молдові мають відбутися нові парламентські вибори. Точного терміну ще не встановлено, тож якщо Європейський Союз дійсно дбає про розвиток демократії у Молдові, він має поквапитись, вважає колишній голова місії в Кишиневі Організації з безпеки і співробітництва в Європі Льюіс О’Нілл.

«Події у Молдові дають можливість програмі «Східного партнерства» Євросоюзу довести свою дієвість і відповідність потребам шести країн-партнерів», – каже Льюіс О’Нілл.

Оскільки програма має на меті «підтримку розвитку демократії», то європейський дипломат пропонує спосіб її дієвої підтримки – профінансувати за кошти програми перевірку та оновлення списку виборців, через які молдовська опозиція вважає попередні вибори сфальсифікованими. Молдовські опозиціонери переконані, що списки були наповнені так званими «мертвими душами», які допомогли комуністам здобути більшість голосів.

ЦВК: на оновлення списків виборців немає грошей

Подані апеляції до Центральної виборчої комісії та в молдовські суди не вирішили цієї проблеми. І на наступних виборах, що мають відбутися в середині серпня, чи на початку осені, ця проблема обіцяє повторитися. Бо, як пояснюють у молдовському ЦВК, в бюджеті були закладені кошти лише на одні вибори, тож на оновлення списків виборців немає грошей.

За словами Льюіса О’Нілла, якщо вибори пройдуть за старими списками, то легітимність майбутньої влади, хто б не прийшов до неї, буде підірвана.

Молдова – невелика країна, і якщо розпочати роботу зараз, її реально було б виконати і за цей короткий період. А перевірку та оновлення списків, на думку дипломата, можна було б доручити громадським організаціям Молдови, адже й підтримка недержавного сектору також є однією з цілей «Східного партнерства».

Тож, на переконання Льюіса О’Нілла, Брюссель має чудовий шанс довести, що він дійсно є силою, спроможною сприяти примиренню і прогресу на своїх кордонах:

«Виконувач обов’язків президента Молдови Володимир Воронін завиляв, що «Східне партнерство» дає недостатньо підтримки шістьом країнам, які долучилися до нього. А тут якраз є можливість зробити Молдові добру справу з тривалими наслідками і допомогти у встановленні прозорості та легітимності політичному процесу. Зрештою, хто може бути проти точних списків виборців?» – зазначає Льюіс О’Нілл.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG