Доступність посилання

ТОП новини

«Хвороби на пачках»: страшні картинки хвороб курців незабаром з’являться на пачках цигарок


На пачках цигарок з’являться малюнки з хворобами, які викликає куріння. Закон про це ухвалила Верховна Рада України. Ініціатори закону вважають, що записів на кшталт «Куріння призводить до серцево-судинних захворювань та раку легенів», «Захистіть дітей: не дозволяйте їм дихати вашим димом», «Куріння викликає старіння шкіри» або «Куріння пошкоджує сперму і може призвести до імпотенції» недостатньо для боротьби зі шкідливою звичкою. Тому такі надписи, як «Курці помирають рано» і картинки з наслідками небезпечних хвороб можуть за кілька місяців «прикрасити» пачки із цигарками. Чи поменшає після цього кількість охочих затягнутися? Наскільки ефективними є такі методи боротьби з шкідливою звичкою? Як американців відучують курити?

Подібна практика вже існує

У наступному році, коли новий антитютюновий закон набере чинності, виробники сигарет будуть зобов’язані наносити на пачки зображення хвороб, до яких призводить куріння. Подібна практика вже існує у західноєвропейських країнах, зазначає один з авторів закону депутат від БЮТ Руслан Зозуля. «Візуальна картинка більше впливатиме на людину – краще раз побачити, ніж прочитати чи почути. Розробки спеціалістів уже є в Європі, в США, вони повністю використовуються в Південно-Східній Азії. Наш закон направлений на оздоровлення нації. Витрати – за виробниками».

Представники тютюнових компаній зазначають, що готові виконувати вимоги нового закону, коли він набере чинності, проте достеменно ще не знають про сам механізм його реалізації, говорить представник тютюнової компанії «Прилуки» Віталій Федчук. «Ми ще не бачили остаточного варіанту закону. І він ще не був підписаний ні спікером, ні президентом».

Втім, прикриваючись здоров’ям нації, розробники цього документа піклуються про наповнення власних гаманців, переконаних голова парламентського комітету з податкової та митної політики Сергій Терьохін. Люди від цього курити менше не стануть. «У законі немає введених малюнків, але є норма, що ці малюнки встановлюють і затверджують на підставі конкурсів, тендерів... А якщо немає прямої законодавчої норми, що то за малюнок, то тут виникає спокуса зібрати трохи грошей на ці імперативні норми. Боротися з цигарками потрібно іншим способом. В Україні не заборонений продаж сигарет разом з газетами, тобто контролю над тим, кому продають у цій країні не існує».

Потворні малюнки – дієвий метод впливу на підсвідомість

Потворні малюнки хвороб на цигаркових пачках розраховані на людську підсвідомість і за 5-10 років можна очікувати зменшення кількості курців, зазначає психотерапевт Геннадій Пилипенко. «Це лише один з видів впливу на свідомість людини. Він дієвий, але в більш тривалому часовому вимірі. Наприклад, закордоном нині впроваджують менш яскраву обкладинку пачки цигарок. Якщо пачка не буде привабливою, людина не так буде тягнутися до неї. Якщо цю ідею прививати дітям змалечку, то вона потихеньку буде працювати».

В Україні 9 мільйонів активних курців, а це третина всього працездатного населення. За кількістю підлітків, що курять, Україна посідає ІІ місце (після Чилі) серед країн світу, зазначають експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я. 30% хлопців та дівчат віком 13-15 років в Україні регулярно димлять. За словами Юрія Гайдаєва, колишнього міністра охорони здоров’я, тютюн - одна з головних причин насамперед серцево-судинних захворювань. «Куріння безсумнівно провокує захворювання серця й судин. До того ж, у людей, які курять, рак легенів буває набагато частіше».

Але найефективніший метод - високі ціни

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна посідає 17 місце у світів за кількістю курців. Димить кожен другий чоловік і кожна п’ята жінка. Причому самі курці чітко усвідомлюють небезпеку своєї згубної звички, відтак «лякати» їх страшними малюнками хвороб є не настільки ефективним. Скоротити число тютюнозалежних найкраще можна високими цінами на сигарети, говорить економіст Олександр Жолудь. «Ми можемо подивитися на доволі високі акцизи у ЄС та США, що суттєво впливає на ціну цигарок. І саме в цих країнах впродовж останніх років спостерігається зменшення кількості курців».

Плоди багаторічної боротьби з курінням у США

Кожен п’ятий американець палить, і жертвами цієї звички щорічно стають 440 тисяч людей, таку статистику наводять експерти у США. Але вони відзначають, що багаторічна боротьба з курінням у цій країні дає свої плоди: кількість курців зменшується. 30 років тому полюбляв затягнутися кожен четвертий американець. А днями сенат ухвалив законопроект, що дає уряду нові широкі повноваження в боротьбі з курінням, розповідає кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн. «Попередження на пачках сигарет друкуються за наказом конгресу. Сенат же ухвалив рішення про право уряду регулювати виробництво тютюнових виробів так, як регулюються ліки, наркотики, вогнепальна зброя. Можуть диктувати, який відсоток нікотину має бути. Зменшення кількості курців досягається насамперед підвищенням ціни на сигарети. Сьогодні в місті Нью-Йорк пачка цигарок коштує 10 доларів. Не кажучи про те, що палити заборонено скрізь, де є натовп (наприклад, в парках)».

А за результатами дослідження Світового банку, особливо ефективним способом боротьби з курінням є заборона реклами тютюнових виробів. Заборона реклами у середньому зменшує кількість курців на 8%. Дослідження провели в 102 країнах світу.


Чи будуть українці менше курити з появою малюнків на пачках сигарет – зображенням хвороб?
Андрій, будівельник: Цигарки курив і буду курити. Ніякі картинки чи фотографії на мене не вплинуть.
Інеса, приватний підприємець: Надписи не всі читають, а на картинку подивляться усі. Можливо, певний відсоток молоді кинуть курити. Але не люди середнього віку, вони ставляться до цього більш спокійно.
Олександр, військовий пенсіонер: Я більше 30 років курю і не вірю в те, що малюнки з хворобами на пачках якось можуть змінити ситуацію.
Христина, студентка: Менше курити не будуть, бо для більшості курців – це звичка. На курців навіть подорожчання не вплинуло.
Артем, програміст: Я кілька місяців не курив, а сьогодні, в стресовій ситуації, закурив. Але мене рак легенів і малюнки з такими хворобами дійсно лякають.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

XS
SM
MD
LG