Доступність посилання

ТОП новини

Молодим родинам не доступне житло


Під час акції львівської молоді «Нам ніде...», 22 червня 2009 р.
Під час акції львівської молоді «Нам ніде...», 22 червня 2009 р.

Львів – 800 тисяч молодих родин в Україні не мають власних помешкань і не можуть взяти кредит. Третина потребують поліпшення житлових умов. А саме у таких молодих сім’ях народжується 80% немовлят. У Львові молоді люди театралізованим дійством хотіли привернути увагу громадян до своїх проблем. Вислідом яких є складна демографічна ситуація в державі, коли щороку громадян стає на 200-300 тисяч менше.

Майже, як у народній пісні «Чорні очі, як терен», молода пара планує побратись, а ось жити ніде. На площі Ринок двоє молодих людей не будували хату з лободи, а встановили намет. Мовляв, це єдине місце, яке вони можуть собі дозволити для проживання.

Понад 30% молодих родин перебувають у ситуації, коли їм нині не доступне житло, ані в кредит, ані в оренду.

Молоді складно давати самостійно раду

Львівська молодь своїм дійством апелювала до ровесників, щоб ті гуртувались і домагались від влади належних умов для створення сім’ї і народження дітей. Однак акція не привернула увагу перехожих.

Майбутній економіст і музикант, обоє хлопців студенти львівських університетів, зауважили, що не знають, де у Львові зможуть знайти добру працю.

– Молода людина має в Україні мізерні можливості, якщо в неї батьки не чиновники чи політики, не має грошей, їй важко пробитись. У нас величезні відсотки на кредити, діє корупція, важко працевлаштуватись без певних зв’язків. На приватних фірмах працюють цілими родинами.

– Молодій людині важко спланувати своє життя, я цілком залежний від батьків, хоча повнолітній. Складно самому зараз давати собі раду, коли почуваєшся незахищеним і не бачиш перспектив.


Один із організаторів акції «Нам ніде…» Валерій Марко вважає, що молодь змушена домагатись свого права на належне життя, бо молодих людей, чиї батьки забезпечили усім необхідним в житті, значно менше, аніж тих, хто змушений самостійно собі давати раду.

«Молоді люди не мають виходу і повинні голосно заявляти про свої проблеми. Хлопець у 16 років, не маючи ані копійки в кишені, краде в кіоску чи деінде. Що мають робити молоді люди без даху над головою, які чесно працюють і не можуть дати собі раду у житті…», – каже Марко.

У Львові важливі зв’язки

У Львові на квартирній черзі перебувають 35 тисяч молодих сімей, але на житло їм доведеться чекати десятки років. Відтак, досягнувши зрілого віку, вони просто не отримають помешкання. Концепція про соціальне житло у місті не діє.

Заробити гроші на власне помешкання в Україні чесною працею, зазначали молоді люди, нереально. Щоб працевлаштуватись у Львові передусім важливі зв’язки.

Молодіжні громадські організації найближчими днями поїдуть у Київ, де протягом тижня мешкатимуть у наметах, щоб привернути увагу більшості людей до проблеми житла для молодих сімей, оскільки зауважують, що вирішення житлових проблем для молодих родин вплине на поліпшення демографічної ситуації в державі.

Адже сьогодні Україна займає перше місце в світі за показником «найменший приріст населення, 2004–2050». До 2050 року, за прогнозами деяких міжнародних експертів, населення України може становитиме не більше, ніж 21 мільйон людей. А в ООН називають більш невтішну цифру – 15 мільйонів громадян і пропонують рятувати ситуацію за рахунок мігрантів.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG